İtalya’nın faşist diktatörü Mussolini’yi öldürmeye en çok yaklaşan insan olan Violet Gibson için Dublin’e bir anıt dikilecek. Anıt için kabul edilen önergede kararlı bir anti-faşistin halkın gözü önünde bulunması gerektiği belirtildi.

Violet Gibson: Mussolini’yi vuran anti-faşist kadının anıtı Dublin’e dikilecek

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İtalya’nın faşist diktatörü Benito Mussolini’yi öldürmeye en çok yaklaşan insan olan İrlandalı kadın Violet Gibson’ın anıtı Dublin’e dikilecek.

Anglo-İrlandalı geçmişe sahip Gibson’ın 7 Nisan 1926’da attığı kurşunlardan biri Mussoli’nin burnunu sıyırmıştı.

Düzenlediği suikastin ardından İngiltere’ye dönen Gibson, ömrünün sonuna dek Northampton’da bir akıl hastanesinde kaldı.

Dublin şehir konseyi komitesinin bağımsız üyesi Mannix Flynn tarafından sunulan önerge, konsey üyelerinin oy birliğiyle kabul edildi. Konseye sunulan önergede Gibson’ın ailesinin ve İngiliz hükümetinin onun bu eylemini ‘siyasi’ değil ‘deli’ işi gibi göstermeye çalışıldığı hatırlatılarak, kararlı bir anti-faşistin halkın gözü önünde bulunması gerektiği belirtildi. Önergede, “ İrlandalı kadınların ve halkının zengin tarihinde ona hak ettiği yerin verilmesi” gerektiğinin altını çizildi.

Şehir konseyinin oy birliğiyle aldığı karar uyarınca anıt, Gibson’ın çocukluk evinin bulunduğu Merrion Meydanı’na dikilecek.

BBC News’e konuşan Flynn, oylamanın “duygusal bir an” olduğunu ifade etti ve ekledi: “Violet Gibson’ın anısını aydınlığa çıkarmak çok uzun zaman aldı.”

Gibson, faşist diktatör Mussolini’yi 7 Nisan 1926 yılında Roma’daki Campidoglio tepesinde kalabalığın arasında dolaşırken vurmuştu.

İtalyan dikatatör Mussolini, liberallerin desteğini alarak Ekim 1922’de başbakan oldu. İktidara gelmesinden çok kısa bir süre sonra İtalya’da faşist diktatörlük rejimi kurmak için harekete geçti. Ülke kısa zamanda bir polis devletine dönüştürüldü, tüm yayınlara sansür uygulandı. Mussolini’nin lideri olduğu Faşist Parti dışındaki partiler kapatıldı. ‘Tek adam’ ve ‘tek parti’ sistemi geliştirildi, milyonlarca kişinin hayatını kaybettiği II. Dünya Savaşı’nda Hitler ile ittifak kurdu. 27 Nisan 1945’te savaşı kaybedeceğini anlayan Mussolini ve beraberindekiler ülkeden kaçmak isterken, komünist partizanlar Valerio ve Bellini ve 52. Garibaldi Tugayı Siyasal Komiseri Urbano Lazzaro tarafından, Dongo köyü yakınlarında durduruldu. 28 Nisan 1945’te, Ulusal Kurtuluş Komitesi Mussolini’yi öldürme kararı aldı. Mussolini ölürken yüzüne şunlar söylendi:

“İtalyan ulusuna adaleti iade etmek üzere görevlendirilmiş bulunuyorum.”

Mussolini yıllarca zulmettiği halk tarafından kurşuna dizilerek öldürüldü.

violet-gibson-mussolini-yi-vuran-anti-fasist-kadinin-aniti-dublin-e-dikilecek-862133-1.

Hitler ve Mussollini