Arama motoru Google, Virginia Woolf'un 136. doğum gününe özel Doodle yaptı

Virginia Woolf neden Doodle oldu?

Ünlü kişilerin ya da önemli günlerde anasayfa logosunu değiştirerek kullanıcılara 'Doodle' adlı sürpriz yapan Google arama motoru, Virginia Woolf'un 136. doğum gününe özel Doodle yaptı.

Google Açıklaması: VİRGİNİA WOOLF'UN 136. DOĞUM GÜNÜ

"Bahçede koşuşturan çocukları görüyorum ... Geceleri deniz sesi ...
neredeyse kırk yıllık bir hayat, hepsi üzerine kurulu, buna nüfuz etti: bunu asla açıklayamadım" dedi.

virginia-woolf-neden-doodle-oldu-418724-1.

Bu çocukluk anıları, İngiliz yazar Virginia Woolf'un güçlü akıntı-bilinç anlatılarının temalarına ilham kaynağı olmuştu; Woolf, modern feminizmin en etkili seslerinden biri olarak eşsiz bir edebi tarzdı.

1882'de Londra'da doğan Virginia Woolf, geniş bir kütüphaneye sahip bir evde büyüdü ve yazar ve tarihçi babasını çağrıştırmaya devam eden edebi bir ziyaretçi akımı geldi. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde Woolf, önde gelen çağdaş entelektüeller ve sanatçılardan oluşan bir kolektif Bloomsbury Grubunun ayrılmaz bir üyesi oldu.

Woolf'un lirik yazıları, görünüşte sıradan olayların altında yatan karmaşık duyguları ortaya koyan karakterlerinin içgözlemesiyle gelişti: Big Ben'in çınlamasıyla Bayan Dalloway'daki (1925) zaman geçişini uyandıran ya da bir ailenin sahil ziyareti derin oturdu. Deniz feneri için gerginlikler (1927).

Kuramcılık, Bir Kendi Sahası (1929) ve Üç Gineler (1938) gibi, cinsiyete dayalı entelektüel tabakalaşmayı ve dönemin erkek egemen güç dinamiklerini belgeleyerek Woolf'un sarsıcı feminist bakış açısını sergiliyor.

DOODLE NEYİ ANLATIYOR?
Londra merkezli illüstratör Louise Pomeroy tarafından hazırlanan bugünkü Doodle, düşen sonbahar yapraklarıyla çevrili olan ikonik profilini Woolf'un minimalist tarzını kutluyor. Woolf'un sözlerinde: "Sonbahar ağaçları, sarı ay ışığında, hasat aylarının ışığı altında, emeğin enerjisini yumuşatan ve anıları düzleştiren ve dalgayı kıyıya götüren mavi ışığıyla parıldıyor."

VIRGINIA WOOLF KİMDİR?
25 Ocak tarihinde Kensington, Middlesex, İngiltere’de doğan Virginia Woolf 59 yaşında, 28 Mart 1941 yılında hayatını kaybetmiştir. 1882’de Londra’da dünyaya gelen Virginia Woolf, Victoria devri’nin tanınmış yazarlarından Sir Leslie Stephen’ın kızıydı. Annesi ve babası daha önce başkalarıyla evlenmişler, dul kaldıktan sonra ise bir araya gelmişlerdi. Her ikisinin de ilk eşlerinden çocukları vardı. Sir Leslie Stephen’ın ilk eşi, ünlü romancı William Makepeace Thackeray’nın kızıydı. Thackeray’nın eşi akıl hastası olduğundan, Leslie Stephen’ın bu kadından olan kızı Laura, anneannesine çekmiş, yirmi yaşında bir akıl hastahanesine kapatılmıştı. Virginia’nın annesi Julia Duckworth ile Leslie Stephen’ın beş çocukları oldu. Yaş sırasıyla Vanessa, Julian, Thoby, Virginia ve Adrian. Virginia on üç yaşındayken annesi ansızın ölmüştür. Woolf, o yıllarda kadınların ikinci planda kalması nedeni ile okula gönderilememiş fakat babası yardımı ile kendini geliştirmiştir.

VIRGINIA WOOLF ESERLERİ

Dışa Yolculuk (1915)
Gece ve Gündüz (roman) (1919)
Jacob’un Odası (1922)
Mrs Dalloway (1925)
Deniz Feneri (roman) (1927)
Orlando: Bir Yaşamöyküsü (1928)
Dalgalar (roman) (1931)
Yıllar (1937)
Kendine Ait Bir Oda (1929)
Londra Manzaraları (1931)
Flush, Bir Köpeğin Romanı (1933)
Üç Gine (1938)
Perde Arası (1941)
Virginia Woolf’un Günlükleri
Pazartesi ya da Salı (1921)