Gazetemizin YouTube kanalı BirGün TV’ye konuşan virolog Semih Tareen, Sinovac aşısının kalitesini BioNTech-Pfizer ile Moderna aşılarından düşükmüş gibi algılamanın doğru olmadığını ancak verilerin şeffaf bir şekilde açıklanmasının beklendiğini söyledi. Tareen, Brezilya’dan yapılan ‘aşının etkinlik oranı’ bildirimine de açıklık getirdi.

Virolog Semih Tareen yanıtladı: Sinovac aşısı, diğer aşılarından daha mı az güvenilir?

HABER MERKEZİ

Türkiye’de Çinli şirket Sinovac tarafından üretilen Coronavac aşısının öncelikli gruplara uygulanmasına bugün itibariyle başlandı. İlk aşıyı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün kameralar önünde oldu.

Sinovac aşısının geçtiğimiz günlerde Brezilya tarafından açıklanan “yüzde 50’lik etkinlik düzeyi” kamuoyunda tartışmalara neden oldu.

Çalışmalarını ABD’de sürdüren ve gazetemizin YouTube kanalı BirGün TV’nin aşıyla ilgili sorularını yanıtlayan Biyoteknoloji ve Viroloji Uzmanı Dr. Semih Tareen, ‘aşının kalitesi’ konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Sinovac aşısının diğer aşılara göre ‘daha kalitesiz’ olarak adlandırmanın doğru olmayacağını belirten Tareen, söz konusu şirketin daha önce de hepatit ve grip aşıları ürettiğini belirtti. Tareen bununla birlikte, Sinovac aşısına dair şeffaf ve güvenilir bilgilerin de açıklaması gerektiğini vurguladı:

“Bu aşının kalitesi tamamen iyi olabilir. Sinovac şirketi ilk defa aşı üretmiyor. Bundan önceki senelerde de aşı üreten bir şirket. Hepatit A, hepatit B, grip virüsü vs. Dolayısıyla “Bu kalitesizdir” diyemeyiz, sadece Sinovac şirketi Pfizer ve Moderna gibi o seviyede ve o şeffaflıkta bilimsel verileri paylaşmadı henüz. O tabii bizi üzüyor.”

Brezilya’dan yapılan “yüzde 50’lik etkinlik düzeyi” bildirimi hakkındaki sorumuza da yanıt veren Tareen, Brezilya’nın koronavirüs hastalarını, hastalığın derecesine göre farklı gruplara ayırdığını ve yüzde 50’lik oranın, bu grupların ortalaması olduğunu dile getirdi. Tareen, ciddi ve orta seviyeleri hastalarda aşının etkinlik oranının yüzde 78 olarak açıklandığını kaydetti.