Virüs en çok kalp ve damar hastalığı olanları etkiledi

HABER MERKEZİ

Kalp-damar hastalıkları dünyada en fazla ölüme sebep olan hastalıkların başında geliyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her yıl dünyada 17 milyon kişi kalp damar hastalıkları nedeni ile yaşamını yitirirken, kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin 2030 yılında 22,2 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor.

Ülkede ise her sene yaklaşık 200 bin kişinin kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirdiği kayıtlara geçerken, bu oranın trafik kazası nedeniyle yaşanan ölümlerin 30 katı olduğu belirtiliyor.

Türk Kardiyoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bülent Mutlu, Dünya Kalp Günü nedeniyle Covid-19’dan en çok etkilenen ve ölüm oranı en yüksek seyreden grubun kalp ve damar hastalıkları olan 65 yaş üzerindeki erişkinler olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Mutlu, Avrupa Kardiyoloji Cemiyeti (ESC) 2019 sonuçlarına göre, Türkiye’nin obezite sıralamasında Avrupa’da ilk sırada yer aldığını dile getirerek, kalp damar hastalıkları açısından en yüksek risk grubunu oluşturan diyabet oranlarında benzer sıralama görüldüğünü aktardı. Tümünün yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaç tedavileriyle düzeltilebildiğini vurgulayan Mutlu, şu bilgileri paylaştı:

“Obezite, diyabet, hipertansiyon ve sigara alışkanlığı… Bu sıraladığım risk faktörlerinin tümü değiştirilebilir davranışsal ve metabolik risk faktörü. Son yıllarda üzerinde çok sık konuşulan stres de artık temel risk faktörlerinden biri olarak kabul edilmiş ve risk skalaları içerisinde yer aldı. Risk faktörlerinin belki de en başında tütün kullanımı gelmekte.”

Fiziksel aktivite yetersiz

Mutlu, sigara kullanımıyla kalp damar hastalıklarına bağlı ölüm oranlarının 2 kat artığını ve bırakılmasından sonra oranın yıllar içerisinde azaldığını dile getirdi:

“Diğer risk faktörü ise yetersiz fiziksel aktivite. Haftada 150 dakika fiziksel aktivitenin iskemik kalp hastalığı riskini yüzde 30, diyabet riskini yüzde 27 oranında azalttığı saptandı. Ayrıca kilo kaybı, kan şekeri ve kan basıncı kontrolünü artırdığı, insülin duyarlılığında düzelmelere neden olduğu belirlendiğinden etkisi artarak devam eden bir faktör. Sağlıksız beslenme ve tuz tüketimi de en önemli problemlerden ikisi.”

***

Kalp sağlığını korumak için 7 öneri

► Daha fazla meyve ve sebze tüketmeye çalışın. Günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze yemeyi hedefleyin. Tam tahılları tercih edin.

► Sağlıklı yağlar kullanın ve yanmış yağ ile yemek yapmayın.

► Daha çok deniz ürünü tüketmeye çalışın. Haftada iki kez balık yiyin. Izgara yağda kızartılmış balıktan kaçının.

► Kırmızı et tüketiminizi azaltın. Et yiyecekseniz yağsız tercih edin ve porsiyonları küçük tutun.

► Düzenli olarak balık ve kümes hayvanlarının etlerini tüketmeyi ihmal etmeyin.

► Süt ürünlerinin az yağlı olanlarını tercih edin. Doğal yoğurt ve çok yağlı olmayan peynirlere yönelin.

► Tabağınızı renklendirin. Otlar ve baharatlar yemeğinizin lezzetini artırır ve tuz ihtiyacını azaltır.