Virüs mutfağı da vurdu

MAHİR BAĞIŞ

Türkiye’de koronavirüs vakasının ilk açıklandığı günden bu yana gıda ürünlerinin fiyatlarında fahiş artışlar yaşandı, asgari ücretlinin alım gücü daha da geriledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın koordinatörlüğünü yaptığı Emek Büroları’nın araştırmasına göre, Mart ayında bir önceki aya oranla dana ve tavuk eti, makarna, bulgur, pirinç, zeytin, ayçiçek yağı ve salça fiyatlarında olağandışı yükseliş görüldü.

Araştırmaya göre, Şubat ayından bugüne asgari ücret ile alınabilen makarna 541 paket, et 5,9 kg azaldı. Asgari ücretlinin yıllardır ekonomik kriz altında ezildiğini belirten Ağbaba, “Virüsün yarattığı krizin etkisi asgari ücretliyi açlığa ve yoksulluğa sürüklemektedir” dedi.

GIDADA KDV KALDIRILMALI

Salgın krizinin yaratacağı ekonomik durgunluğun en çok ücretli çalışanların alım gücü üzerinde olumsuz etki yaratacağını belirten Ağbaba, “Krizin besin fiyatları üzerinde yarattığı artış asgari ücretlinin sofrasındaki besinin her gün biraz daha azalmasına neden olacak” diye konuştu. Ağbaba, gıdadaki KDV’nin kaldırılmasını istedi.

Araştırmaya göre, gıda ürünlerindeki fiyat değişimleri şöyle:

virus-mutfagi-da-vurdu-705582-1.