Bin 800 işçinin çalıştığı Akar Tekstil fabrikasında bir arkadaşlarına Covid-19 teşhisi konulmasının ardından işçiler çalışmaktan kaçınma hakkını kullanarak üretimi durdurdu. Fabrikanın güvenlik görevlileri ve kimliği belirsiz kişiler, işçilere sopalarla saldırdı

Virüs nedeniyle iş durduran işçilere saldırı!


Aycan KARADAĞ

İzmir Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan, yaklaşık bin 800 işçinin çalıştığı Akar Tekstil’de bir işçinin koronavirüs testi pozitif çıktı. Bunun üzerine bazı işçiler, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın 13’üncü maddesinin kendilerine tanıdığı ‘çalışmaktan kaçınma’ hakkını kullanmak istedi. Yaklaşık 200 işçi, dün şirketin bahçesine çıkarak iş bırakma eylemi gerçekleştirdi; ancak güvenlik görevlileri ve kimliği belirsiz kişiler işçilere sopalarla saldırdı. Fabrikada örgütlü DERİTEKS, şirket yönetimi ile görüştüklerini, yarın (pazartesi) çalışmak isteyen işçilerin çalışacağını, çalışmak istemeyen işçilerin ise izne çıkacağı açıkladı.

YA VİRÜSTEN ÖLECEĞİZ YA AÇLIKTAN

İsmini vermek istemeyen bir işçi, yaşananları BirGün’e anlattı. Fabrikada koranavirüs vakası olduğunu cuma günü öğrendiklerini belirten işçi, şunları söyledi: “Vaka olduğunu öğrendikten sonra bir toplantı talep ettik. Yetkililer vaka olmadığını ileri sürerek ‘Korkuyorsanız işi bırakıp evimizde oturun’ dediler. Yıllardır burada çalışıyoruz. Salgın döneminde izin istedik. Devlet işçinden yana tavır almadı ama işyerimiz alabilirdi. Alan yerler olduğunu görüyoruz. Bugün (dün) vakanın çıktığı kesinleşince, işbaşı yapmamak istedik. Korktuk. 2 bine yakın işçi çalışıyor. Sürekli iç içeyiz. Virüs çıkan arkadaştan bize bulaşmadığını nasıl bileceğiz?

Bahçeye çıktık. Ardından güvenlik görevlileri ve tanımadığımız birkaç kişi saldırıya geçti. Arbede çıktı. Ben de oradaydım. Patronumuz geldi sonrasında. ‘Çıkın bahçemden’ dedi. Biz de ‘Sendika temsilcilerimiz gelmeden çıkmayacağız’ dedik. Arbedede birkaç işçi arkadaşımız darp edildi. Biz işçiler olarak mağduruz. Şimdi pazartesi günü ya işbaşı yapacağız ya da ücretsiz izne çıkacağız. Nasıl geçineceğiz? Ya virüsten ya da açlıktan öleceğiz. Yaşananlardan sonra tamamen işten çıkartma da olabilir. Korkuyoruz. İşçiye bu reva görülmemeli. Ücretli izin istiyoruz.”

SAĞLIK KURULU‘ÇALIŞABİLİRLER’ DEDİ

DERİTEKS İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz ise, bir işçinin test sonucunun pozitif çıkması üzerine İl Sağlık Kurulu yetkililerinin fabrikada teftiş yaptığını, Covid-19 taşıyan işçiyle teması olan 25 kişiyi teste tabi tuttuğunu söyledi. Sağlık Kurulu yetkililerinin bu 25 işçi için ‘işe dönebilir’ raporu verdiğini belirten Alagöz, “Fakat biz bu rapora anlam veremedik. 14 gün karantina uygulaması gibi uygulamalar yerine ‘işe dönebilirsiniz’ dendi. Biz yine Akar yönetimi ile ortak karar alarak arkadaşlarımızı taksilerle eve yolladık” dedi.

Ertesi gün işçilerin korktukları için çalışmak istemediklerini belirten Alagöz, şirket yönetiminin ise “Devlet ‘çalışmayın’ demiyor” diyerek işçilerin talebini reddettiğini aktardı. Alagöz şöyle devam etti: “Bunun üzerine işçilerin büyük bölümü işe dönmüş; fakat 200 kişilik bir grup avluda dururken özel güvenlik arkadaşlarla tartışmaya başlamış. Sözlü tartışma fiziksel müdahaleye dönmüş. İşçilere güvenlik görevlisi ve kimliği belirsiz birkaç kişi saldırmış. Olay emniyete taşındı. Pazartesi günü işçilerden çalışmak istemeyenler izin talep edecek, geriye kalanlar ise çalışmaya devam edecek. Pazartesi günü durum netleşecek.”

TALEBİMİZ ÜCRETLİ İZİN
Üyelerine yapılan saldırıyı kınayan DERİTEKS İzmir Şube Başkanı Alagöz, “Bu konuda asıl suçlu hâlâ insanları çalışmaya mecbur edenlerdir. Mevcut tüm konfederasyonlar, sendikalar birleşip acil olmayan tüm üretim yerlerinin ücretli izine çıkarılması için birlikte tavır almalı. Sendikasız, örgütsüz çok fazla işletme var. Bizim talebimiz acilen ücretli izin" ifadelerini kullandı.

***


Patronlara değil, sendikacıya gözaltı!

Antep’teki tekstil fabrikalarında koronavirüs salgınına rağmen işçilerin çalışmaya zorlandığını sosyal medyadan duyuran DİSK Tekstil Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen önceki gece evinden gözaltına alındı. Savcılığa verdiği ifadenin ardından dün serbest bırakılan Türkmen, “Antep’te işçilerin sağlığını hiçe sayan fabrikalarla ilgili yaptığımız açıklamalardan ötürü patronlar rahatsız olmuş. Patronları rahatsız etmeye ve işçilerin sağlığı ve hakları için mücadeleye devam” dedi.