Koruyucu Tıp ve Fonksiyonel Hekimlik Derneği Başkanı  Doç. Dr. Mehmet Mahir Atasoy evde alınacak önlemleri aktardı. Atasoy, ilk şartın evden mümkün olduğunca çıkmamak olduğunu söyledi

Virüse karşı ev içi önlemleri ihmal etmeyin

Koronavirüsün yayılmasını önlemenin en önemli adımı evden çıkmamak. El yıkamak ise en kritik önlemlerden. Türkiye'de vakaların görülmeye başlaması sonrası eğitime ara verildi. Kafe, bar, eğlence mekanları kapatıldı. Birçok işyeri evden çalışma düzenine geçti. Ancak bunlara rağmen halen işe gitmek zorunda olan binlerce kişi var. Ya da market alışverişi gibi kısa süreli de olsa evden ayrılmak zorunda olanlar. Toplu taşımayı kullananlar.

Bu kişiler evlerinde yaşayan başka kişiler varsa onlar için de bir risk oluşturuyor. Özellikle yaşlı ve kronik hastalar için. Bunun yanı sıra evden çıkan hiç kimse yoksa da ortamı ve kişinin kendisini sağlıklı tutması için alınacak bir dizi önlem var.

Koruyucu Tıp ve Fonksiyonel Hekimlik Derneği Başkanı Doç. Dr. Mehmet Mahir Atasoy evde alınacak önlemleri aktardı. İlk şartın evden mümkün olduğunca çıkmamak olduğunu hatırlatan Atasoy, şunları söyledi:

"Her şeye rağmen evinden ayrılmak zorunda olanlar var. Örneğin hekimler. Ya da otobüs şoförleri. Onlarca kişiyle temas halindeler. Bu kişiler eğer tek yaşamıyorlarsa evlerine döndüklerinde dışarı çıkmayan kişiler için risk oluşturabiliyorlar. Onları korumak için alınabilecek basit önlemler var. Bir de dışarı çıkılmasa da evde kalanların da alabileceği basit önlemler koruyucu olabiliyor."

Atasoy, özellikle dışarıdan eve gelindiğinde kıyafetlerin değiştirilmesinin önemine dikkat çekti. Dr. Atasoy'un aktardığı ev içinde alınacak önlemlere grafikte yer verdik.

viruse-karsi-ev-ici-onlemleri-ihmal-etmeyin-703370-1.

EŞYALAR İÇİN AYRILAN ODA

>> Dışarıdan gelirken üzerinizde olan giysi ve eşyaları eğer mümkünse bir odada bırakın. Telefon kılıfı, çanta vs. Başka odaya götürmeyin.

>> İmkanınız varsa ayakkabıları yaşam alanınızdan uzak tutun.

>> Evden tekrar ayrılırken yine bu odaya gelerek burada giyinip dışarı çıkın.

BANYO

>> Eve dışarıdan gelen kişini ikinci durağı banyo olmalı.

>> Burada temiz kıyafetler giyilebilir.

>> Eller en az 20 saniye ovalayarak yıkayın

>> Kıyafetlerinizi daha sıcak mümkünse (50 60 derece) ve uzun programda yıkamaya çalışın.

MUTFAK

>> Mümkün olduğunca evde yemek hazırlamaya dikkat edin.

>> Dışarıdan yiyecek aldığınızda iyi paketlenmiş olmasına özen gösterin.

>> Dengeli beslenmeye çalışın. Meyve ve proteini ihmal etmeyin.

>> En az 2 lt su tüketin.

SALON

>> Günde 2 kez evinizi havalandırın.

>> Ev içinde alınacak önlemler