Virüs ile mücadelede alınan çelişkili kararlara bir yenisi eklendi. Kreşler, anaokulları ve Diyanet’in Kuran kursları eğitime açılırken sığınmacı çocukların eğitim alması için hizmet veren okulların açılışı, ‘vakalardaki artış’ nedeniyle ileri tarihe ertelendi

Virüsle ‘çelişkili’ mücadele

Mustafa M. Bildircin

Hemen her merkezi sınavın Covid-19 tehdidi nedeniyle ertelendiği, milyonlarca öğrencinin katıldığı Liselere Geçiş Sınavı (LGS) ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ise haziran ayında gerçekleştirildiği ülkede, salgınla mücadele birbiriyle çelişen yeni bir uygulamaya daha imza atıldı.

Kreşler ve anaokulları ile Diyanet’e bağlı 4-6 yaş Kuran kursları 1 Haziran’da açılırken sığınmacı çocukların eğitime erişiminin desteklenmesi için uygulanan yaz anaokulları açılmadı. Anaokullarının açılışını ileri bir tarihe erteleyen karara düşülen notta, “Covid-19 salgınındaki vaka sayıları artmıştır” dendi.

2016’DA BAŞLADI

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve UNICEF işbirliği ile başlatılan proje 2016 yılında uygulamaya konuldu. İdarenin il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine dağıttığı yazıda, kararın, “Covid-19 salgınındaki vaka sayılarının artması” nedeniyle alındığı belirtildi. Açılış tarihine ilişkin net bir tarih vermeyen idare, sürecin yeni bir yazı ile il milli eğitim müdürlüklerine bildirileceği ifade edildi.

Proje kapsamında, GAP Bölgesi ile Hatay ve Osmaniye'de kamusal hizmetlere erişimi sınırlı 3-6 yaş grubundaki on binlerce çocuğa ulaşılarak eğitim verildi. Proje çerçevesinde, 5-6 yaş grubunda bulunan çocukların hızlandırılmış eğitim alması, ilkokula kayıtlarının yapılması ve okula devam durumlarının takip edilmesi için, ‘yaz anaokulları’ uygulaması hayata geçirildi.