Virüsten nasıl korunuruz?

Koronavirüs salgını sürecinde oluşturulan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Covid-19 İzleme Grubu, salgının etkeni olan SARS CoV-2’nin nasıl bulaştığına ve nasıl korunabileceğine dair bilgi notu hazırladı. Bilgi notunda şu başlıklar yer aldı:

►DAMLACIK YOLUYLA NASIL BULAŞ OLUYOR: Damlacık yoluyla bulaşan hastalıklarda, bulaş, çevreye saçılan 5 mikrondan büyük parçacıklarla olur. Bu parçacıklar, büyük oldukları için 1 metreden uzağa gidemeden yüzeylere ve yere düşer. Öksürük ve hapşırık durumunda 2-3 metre kadar uzağa gidebilir. Damlacık yoluyla bulaşan hastalıkların en bilinen örneği influenzadır [grip]. Bu tür hastalıklarda, doğrudan bulamayı engellemenin yolu araya 1-2 metre mesafe koymaktır.

DAMLACIK ÇEKİRDEĞİ YOLU İLE BULAŞ NEDİR: Damlacık çekirdeğiyle bulaşan hastalıklarda, bulaş, çevreye saçılan 5 mikrondan küçük parçacıklarla olur. Bu tür hastalıkların en bilinen örneği de tüberkülozdur. Bu tür hastalıklardan korunmak için hasta odasına giren herkes N95 veya FFP2 veya FFP3 türü maske takmalıdır.

TEMAS YOLUYLA BULAŞ NASIL OLUR: Temas yoluyla bulaş, özellikle damlacık yoluyla bulaşan hastalıklar için en önemli bulaş yoludur. Ellerin yüzeylerdeki parçacıklarla temas etmesinin ardından ellerin ağız, burun, göz ve yüze temas etmesiyle bulaşıcı parçacıklar üst solunum yolu aracılığıyla vücuda girmektedir. Bu tür bulaşı engellemenin yolu el hijyeninin sağlanması ve yüzeylerin sık temizlenmesidir.

HEKİMLERDEN ÖNERİLER

Bilgi notunda Covid-19’dan korunmak için önerileler şu şekilde sıralandı:

Covid-19 ön tanısı veya kesin tanısı olan hastaların odasına girerken cerrahi maske, yüz koruyucu, önlük ve eldiven giyilmesi gerekli.

Kirli ellerin göz, burun, ağız ve yüz ile temas etmesi sonucunda etken, hastalık yapabilmekte. Bu tür bulaşı engellemenin en etkili yolu, su ve sabun ile 20 saniye boyunca el yıkamaktır.

El yıkama için normal sabunlar yeterlidir, antiseptikli sabunlara veya özel madde içeren temizleyicilere gerek yoktur. El yıkamanın mümkün olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptikleri kullanılabilir.

Sağlıklı kişilerin toplum içinde dolaşırken maske kullanmasına gerek yoktur. Covid-19’dan korunmak için -tıbbi olarak gereken durumlar dışında- eldiven kullanılmamalı.