Maskenin virüsten korunmada etkili olduğunun açıklanmasıyla birçok soru da gündeme taşındı. Enfeksiyon Uzmanı Dr. Cengiz, maskeye ilişkin sorulara yanıt verdi ve yardı: Maske ve eldiven kimseye sahte bir güven vermesin. Tek başına yeterli değil

Virüsün maskesini düşürme zamanı
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Melahat Cengiz, maskenin virüsten tek başına korumayacağını söyledi. İstanbul Tabip Odası Covid-19 İzleme Kurulu Üyesi de olan Dr. Cengiz maske kullanımına ilişkin merak edilen soruları yanıtladı

1- Hangi durumda maske kullanmalıyım?

Kalabalık bir ortama girmek zorunda kalırsanız, çarşı pazara çıkacaksanız kullanın. İşe giderken de. Kısaca sosyal mesafe konulamayan ama insanların arasında olmak zorunda kalınan durumlarda kullanılmalı. Tenha bir bölgeden geçiyorsanız buna gerek yok.

2- İşe gitmek zorundayım. Eve döndüğümde ailemi korumak için evde maske takmam gerekir mi?

Hayır gerekmez. Maskenizi kapının önünde çıkarıp, mümkünse bir poşete koyup çöpe atarak banyoya gidip ellerinizi yıkayın, duş alın.

3- Nasıl bir maske kullanmalıyım?

Cerrahi maskeler uygun. Bu maskeler ameliyat esnasında hastayı korumak için takılır. Maske yanıcı olmayan, emici özelliği olan materyalden yapılmalı. Nefes alıp vermeyi zorlaştırmamalı.

4- Maskeyi nasıl takmalı ve kullanırken nelere dikkat etmeliyim.

Maskeyi takmadan ellerimizi mutlaka 20 saniye sabunla yıkayıp (Bu imkan yoksa kolonya ya da dezenfektan kullanılabilir) lastik ya da bantlarında tutarak takalım. Maskenin burun köküne oturmasına ve çeneyi kapamasına dikkat edelim. Burun dışarıda kalırsa bir anlamı yok. Kullanırken maskenin dışına elinizi sürmeyin. Gerekmediğinde maskeyi çıkarın.

5- Günde bir maske yeter mi? Ne sıklıkla değiştirmeliyim?

Kaç saat kullandığınıza bağlı. Maske genelde 2-3 saat kullanım sonunda nem tutar. Koruyuculuğu azalmaya başlar. Bu nedenle bu kadar süre kullanmak zorundaysanız değiştirmeniz gerekir. Öksürme, aksırma durumunda

6- Bazı maskelerin daha koruyucu olduğu söyleniyor doğru mu?

N95, N99 gibi maskeler var. Ama bu maskeler sadece sizi korur. Eğer hastaysanız hastalığı yakın çevrenize, sevdiklerinize bulaştırma olasılığı yükseliyor. Çünkü bunlar ventilli ve eğer siz hasta iseniz, nefesinizi tek bir noktadan yoğun biçimde karşınızdaki kişiye vererek hastalık bulaşma olasılığını artırıyorsunuz.

Bu maskeler daha çok hastayla çok yakın mesafe çalışan KBB uzmanları, diş hekimleri ve yoğun bakımda sağlık personeli için üretiliyor. 9 saatlik bir ömrü var. Bu nedenle uzun süre kullanılarak zarar vermesi de söz konusu.

7- İnternette kumaştan maske yapımı tarifleri veriliyor. Kumaş maskeler koruyucu mu?

Önermiyoruz. Ama başka bir imkan yoksa kullanılabilir. Kahve filtresi de öneriliyor örneğin. Kumaş içine konulursa korur denilerek. Yine de tartışmalı bir konu.

8- Kullandığım maskeyi nasıl imha etmeliyim?

Yine lastik ya da bantlarında tutup çekerek bir poşete koyup ağzını bağlayıp çöpe atmak gerekir.

9- Maske kullanıyorum el yıkamaya o kadar dikkat etmesem beni korur mu?

Kesinlikle hayır. İlk kural ve en koruyucusu el hijyeni.

10- Kullanımda en sık karşılaşılan
hatalar neler?

Uzun süreli kullanmak, gereksiz yere kullanmak, elimizi sürekli maskeye getirmek, maskeyi poşete koymadan atmak ya da sokağa atmak. n Haber Merkezi