Viyadükteki göçük altında kalan 4 işçi 'yaşamını yitirdi' iddiası

Kuzey Marmara Otoyolu'nun Kocaeli-Gebze kesimindeki viyadük çalışmaları sırasında düşen beton blokun altında kalan işçilerin kurtarılması için çalışmalar sürüyor. Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, göçükte beton blokun altında kalan işçilerden 1'inin cansız bedenine ulaşıldığını bildirdi. Öte yandan, göçük altında kalan 4 işçinin de yaşamını yitirdiği öne sürüldü.

Kuzey Marmara Otoyolu'nun Kocaeli Gebze kesimindeki çalışmalar sırasında bir viyadüğün üzerine konulan beton blok düştü. Bazı işçilerin enkaz altında kaldığının belirlenmesi üzerine olay yerine çok sayıda AFAD, itfaiye ve sağlık ekibi sevk edildi.

Şantiyeye malzeme getiren çalışanlardan olayın görgü tanığı Burhan Çakmak, gazetecilere yaptığı açıklamada, kazadan kısa bir süre önce şantiyeye malzeme getirdiğini belirterek, şunları anlattı:

"Kamyonetteki malzeme vince bağlandı. Tabliyeye doğru malzeme verilirken 3-5 dakika sonra malzemenin verildiği tabliye, üzerindeki işçilerle birlikte aşağı düştü. Bağırışmalar oldu. Durumu ekip şeflerine ve 112'ye bildirdik. Olayı biz gördük. O bölgede benimle birlikte 7 kişi vardı. Haber vermemizle arama kurtarma ekipleri geldi. İşçiler beton bloğun altına kaldı. Vinç beton tabliyeyi tutuyor. Vinç malzemeyi yukarıya doğru verirken beton blok aşağı düştü."

YAYIN YASAĞI

Gebze 1. Sulh Ceza Hakimliğince, Kuzey Marmara Otoyolu'nun Kocaeli-Gebze kesimindeki viyadük çalışmaları sırasında beton bloğun düşmesi sonucu meydana gelen kazaya ilişkin yayın yasağı kararı verildi.

kuzey-marmara-otoyolu-nda-viyaduk-coktu-5-isci-enkaz-altinda-kaldi-535801-1.

VALİ: 1 İŞÇİNİN CENAZESİNE ULAŞILDI

Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, saat 17.15 sıralarında bir işçinin cansız bedeninin enkaz altında çıkarıldığını belirterek, "Bugün saat 10.50 sıralarında, Kuzey Marmara Otoyol inşaatında Osmangazi Köprüsü ile bağlantılı viyadükte son tabla betonu dökülürken bir kaza meydana gelmiştir. Beton dökülme işlemi 4 aşamalı olarak gerçekleştirilmektedir. Daha önce birinci kademe beton dökülmüştü. Bugün ikinci kademe beton dökülürken bu kaza meydana gelmiştir. Üsteki işçilerimiz beton blokla birlikte aşağı düşmüştür. 112, AFAD ekipleri, büyükşehir belediye ekiplerimiz olay yerine intikal ederek kurtarma çalışmalarına başlamıştır. 14.40 sıralarında bir işçimiz yaralı olarak kurtarılarak hastaneye intikal ettirilmiştir. Enkaz altında kalan işçilerimize ulaşmak için çalışmalar devam etmektedir. 17.15 itibariyle bir işçimize ulaşılmış, maalesef yaşamını kaybetmiş. Şu an 2 işçi olduğu değerlendiriliyor. Onunla ilgili çalışmalarımız büyük titizlikle devam ediyor. Yaşamını kaybeden işçimize Allah'tan rahmet diliyorum, yaralıya acil şifalar diliyorum. Bu tür kazaların devam etmemesi hepimizin temennisi" dedi.

Enkaz altında kalan iki işçinin durumunun sorulması üzerine Vali Aksoy, "Şu anda hayat noktası belirtisi noktasında bazı endişeler var. Kişilere ulaşmadan net bir şey söylemek şu aşamada doğru değil" diye konuştu.

'4 İŞÇİ ÖLDÜ' İDDİASI

Göçükten yaralı olarak çıkartılan işçinin hayatının kaybettiği ve olası kayıp sayısının 4 olduğu iddia edildi. Kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Gece 3 kadar çalıştırılıp sabah 8 de tekrar mesaiye başlatmışlar

TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Murat Kürekçi, viyadükteki göçükle ilgili BirGün'e konuştu.

Kürekçi, göçükle ilgili, "Biz bugün İnşaat Mühendisleri Odası Gebze Temsilciği'nden, Mimarlar Odası'nın Gebze Temsilcisi, Makine Mühendislerinin Gebze Temsilciği'nden arkadaşlarla birlikte olay yerine gittik ve bir inceleme yaptık. İncemeler şu anda da devam ediyor. Oradaki işçilerle yaptığımız görüşmeler sonucunda işçilerin çok çalıştırıldıklarını öğrendik. Gece üçe kadar çalıştırılıp sabah 8.00'de tekrar mesaiye başlatıldıklarını söylediler. İşin hızlandırılması gerektiği ile ilgili bir talimat olduğundan bahsettiler. Bir de şöyle bir şey var, oraya atılan betonun yani çöken beton bloğun da 4 gün kadar önce attığı, mukavim hale gelmediği tam prizlenmediği gibi bir şeyden bahsediyorlar. Tabii başka başka şeyler de var. Projeye uyulmama gibi bir durum da olabilir. Çökmenin sebebiyle ile ilgili birçok olasılık var doğrusu. Fakat biz şu anda bu sebeple olmuştur diye net bir şey söyleyemiyoruz çünkü bu durumun bir bilir kişi incelemesine ihtiyaç var. Bu inceleme süreci yarın da devam ettirilecek. Ancak şunu söyleyebiliriz, ortada böylesi bir büyük teknik kusur varsa, bir kaza oluyorsa ve bu kaza insanların ölümüyle sonuçlanıyorsa, üst yüklenicinin, ana iş yapan firmanın dahil olduğunu söylemek lazım. Yapım, denetim ya da ne derseniz deyin bu olayın asıl sorumlusu da iş veren firmadır. Bu bir kaza değil cinayettir. Göz göre göre olmuş bir olay çünkü alınmamış önlemler görünüyor. Bunların hepsi tek tek netleşecek. Olayın oluş şekli ile ilgili tam olarak şu şekilde demek için erken, incelemelerimizin devam etmesi gerekiyor. Basına böyle bir yasağın konması üstelik toplumsal ahlakla bağdaştırarak konmasını da ayrıca yanlış bulduğumuzu belirtmek isterim" dedi.

(DHA/AA)