Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan belediye seçimleri sonuçlandı. Seçimi beklenildiği gibi 1919'dan beri seçim kaybetmeyen sosyal demokratlar kazandı.

Viyana seçimleri sonuçlandı: Sosyal demokratlar kazandı

BirGün / Viyana

Avusturya'nın başkenti Viyana'da belediye başkanlığı, eyalet meclisi ve ilçe meclisleri seçimi tamamlandı. Seçimlerin sandık çıkış anketine göre, Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) yüzde 42'yle birinci parti oldu. Yaklaşık 400 bin seçmenin mektup yoluyla oy kullanması nedeniyle resmî sonuçların hafta içi açıklanması beklenen seçimde, Başbakan Sebastian Kurz'un başında bulunduğu merkez sağ Avusturya Halk Partisi yüzde 18,8, Yeşiller Partisi yüzde 14,1, aşırı sağcı Özgürlük Partisi (FPÖ) yüzde 7,7 ve Yeni Avusturya Partisi (NEOS) yüzde 7,8 oranında oy aldı. Bu sonuçlara göre, eyalet meclisine SPÖ 47, ÖVP 20, Yeşiller 15, NEOS 9 ve FPÖ 9 temsilci gönderiyor. Belediye başkanlığı görevini 5 yıl daha sürdürecek SPÖ'den mevcut Belediye Başkanı Michael Ludwig'in eyalet yönetimi için koalisyon kurması gerekiyor.

KATILIM DÜŞÜK OLDU

Viyana Eyalet ve ilçe meclisi seçimlerine katılım oranın az olması ise dikkat çekti. Resmi olmayan sonuçlara göre vatandaşların %62,6 sandık başına gitti. En son 2015 yılında yapılan seçimlerde %19'luk bir rakama ulaşan mektupla oy verme rakamları ise bu seçimlerde neredeyse 400 bin rakamına ulaşarak yüzde yüzlük bir artış gösterdi.

Yeniden seçilen Belediye Başkanı Michael Ludwig ise: “Seçime katılan vatandaşlarıma teşekkür ediyorum. Resmî sonuçlardan sonra alınan oy oranları ile FPÖ ve Heinz Christian Strache haricindeki partiler ile görüşmeler yapıp Viyana için başarılı bir koalisyon hükümeti kuracağımıza inanıyorum.” dedi.

AŞIRI SAĞ KAYBETTİ

Bir önceki seçimde yüzde 30'un üzerinde oy almayı başaran aşırı sağcı parti FPÖ’nün 23 puan oy kaybetmesi seçimin en dikkati çeken sonucu oldu. Ayrıca "İbiza skandalı" nedeniyle aşırı sağcı FPÖ'den ayrılmak zorunda kalan eski Başbakan Yardımcısı ve FPÖ'nün eski Genel Başkanı Heinz Christian Strache de kurduğu yeni oluşumla girdiği Viyana seçimlerinde yüzde 5'lik seçim barajına takılarak eyalet meclisine girmeyi başaramadı. Bu sonuçlardan sonra Heinz Christian Strache’nin siyasete veda edeceği tahmin ediliyor.