Viyana, Pazar günü (bugün) yerel temsilcilerini seçmek için sandığa gidecek. Seçimlerde 70 binden fazla Türkiye kökenli seçmenin de oy hakkı bulunuyor.

Viyana temsilcilerini seçecek

BirGün / VİYANA

Avusturya'nın başkenti Viyana'da bugün eyalet meclisi ve ilçe meclisleri seçimi yapılacak. Eyalet meclisi için bir milyon 133 bin Avusturya vatandaşı, ilçe meclisleri için ise bir milyon 362 bin seçmen oy kullanabilecek.

Viyana eyalet yasalarına göre AB vatandaşı 229 bin 779 kişi ise sadece 23 ilçe meclisleri için oy kullanabilecek. Bu seçimlerde yaklaşık 70 binden fazla Türkiye kökenli Avusturya vatandaşının seçme ve seçilme hakkı bulunuyor.


KİMLER OY KULLANABİLECEK

Avusturya vatandaşı seçim takvimi yürürlüğe girdiği 14 Temmuz 2020 tarihinde 16 yaşını doldurmuş kişiler, mektupla ya da bugün, 07.00 - 17. 00 saatleri arasında bağlı bulundukları seçim lokaline gidip oylarını verilecek. Oy verme işlemi için pasaport, ehliyet, öğrenci kimlik gibi bir kimlik belgesi yanlarında bulundurmaları şart. Avusturya seçim sistemine göre partilerin belirlemiş olduğu aday listesinin yanısıra ön sıralarda yer bulamayan adaylar için tercihli oy kullanılabiliyor. Geçmiş seçimlerde olduğu gibi yabancı uyruklu Avusturya vatandaşı adaylar parti listelerinde ön sıralarda yer almıyor. Bu da onların seçilmeleri için daha fazla mücadele etmek zorunda olacakları anlamına geliyor.

1919 'DAN GÜNÜMÜZE KIZIL VİYANA

4 Mayıs 1919 yılında yapılan ilk seçimlerde Viyana Eyalet Meclisi'ni Jakob Reumann liderliğinde kazanan sosyal demokratlar günümüze kadar iktidarda kalmayı başardılar. 2010 yılındaki seçimlerde salt çoğunluk sağlayamadıkları için Yeşiller partisi ile birlikte koalisyon hükümeti oluşturmak zorunda kaldılar.

SON KAMUOYU ARAŞTIRMALARI NE DİYOR?

Araştırma şirketlerinin paylaştığı verilere Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ) yüzde 50 'nin hemen altında kalsa da pandemi sürecinde başarılı çalışma yürüten mevcut Başkan Michael Ludwig, görevine devam edebilecek. Başbakan Sebastian Kurz 'un partisi ÖVP yüzde 17-19 oy ile , ikinci sırada kalacak. İktidar ortağı Yeşiller Partisi ise yüzde 15 - 17 oy oranına ulabilecek. Aşırı milliyetçi FPÖ ise yüzde 10 civarında, Yeni Avusturya ve Liberal Forum (Neos) yüzde 6 kadar oy almaları bekleniyor. "İbiza skandalı" nedeniyle partisi FPÖ 'den ayrılan eski Başbaban Yardımcısı Heinz Christian Stracher'nin ise yüzde 4 oy bandında seyrediyor. Seçimlere katılma hakkı elde eden Sol (Links), Bira Partisi ( Bierpartei) ile Geleceğin Sosyal Avusturyası Partisi'nin (SÖZ) barajı aşabilecekleri ifade ediliyor.

ŞAFAK AKÇAY'DAN ÇAĞRI VAR

viyana-temsilcilerini-sececek-791210-1.

Viyana Belediye ve Eyalet Meclisi Üyesi, SPÖ Viyana Entegrasyon Sözcüsü Şafak Akçay vatandaşlardan sandığa gitmeleri çağrısında bulundu. Viyana doğumlu, 46 yaşındaki evli, bir kız annesi Akçay, kenti 100 yıldır yöneten Sosyal demokratların “Sosyal devlet anlayışı“ nedeniyle çok fazla olumlu tarafları olduğunu, özelikle Türkiye göçmenlerinin insanca yaşamak şanslı yakaladığını söyledi. Anne ve babasının 1970’li yıllarda İstanbul’dan Viyana’ya gelip yerleştiğini kaydeden Şafak Akçay, "Ailem çok çalıştı. On binlerce Türkiye göçmeni gibi bu şehre katkıları çok. Bu şehir, anne ve babalarımızın alın teri ile yoğrulduğu, çocuklarını bu şehirde dünyaya getirip büyüttükleri, anıları ve gençlikleri burada geçtiği için, bizim için önemli. Annem ve babam şu anda emekliler. Emekçi insanlar oldukları ve Viyana şehrine az veya çok katkılarından dolayı annem ve babamla çok gurur duyuyorum.

Bardağın dolu tarafından bakacak olursak, Viyana’da ki yaşamımızı daha kaliteli kılmak için, SPÖ’ye en başta yüksek tecrübelerinden ve bu şehre yapmış oldukları büyük katma değerlerden dolayı ihtiyacımız var.

Yaşadığım Viyana şehri için çalışmayı bir ayrıcalık olarak gördüm. İnsanların sesi olmak ve sıkıntılarını dile getirmek istedim. Diğer yandan da tüm Viyanalılar için yeni projeler yaratmayı ve onları bu projelere katılıma teşvik etmek çabam oldu. SPÖ Viyana olarak hedefimiz sosyal devlet anlayışı ile ayrım yapmaksızın tüm kentte yaşayan insanların yaşamlarını iyileştirmek. Örnek çalışmalarımız sonucu, Viyana, dünyada peş peşe onuncu defa dünyanın en yaşanabilir şehri seçildi. Gelin hep birlikte, farklı deneyim ve kültürlerden insanların bir araya geldiği Viyana şehrini farklılıklarımızla daha da zenginleştirelim.

11 Ekim 2020 Viyana seçimlerinde sizleri sandığa gitmeye, SPÖ'yü seçmeye bütün kalbimle davet ediyorum. Sizlere daha güçlü hizmet edebilmek için tercihli oylarınızı adımı yazarak kullanmanızı rica ediyorum" dedi.