Volkswagen’in yılan hikayesine dönen ve 4 kez ertelenen Türkiye’ye yatırımı tamamen kapandı. Alman otomobil devi Manisa’da kurduğu şirket için tasfiye başvurusunda bulundu.

Volkswagen defteri kapandı

EKONOMİ SERVİSİ

Volkswagen, Ekim 2019 tarihinde Manisa'da kurduğu şirketi tasfiye etme kararı aldı. Tasfiye ilanı Manisa Sicil Gazetesi'nde yayımlandı.

Alman otomotiv şirketinin Ekim 2019'da Manisa'da kurduğu Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi 17 Aralık tarihinde tasfiyeye girerken tasfiyeye giriş kararı da Ticaret Sicil Müdürlüğü tarafından tescil edildi. Şirket 28 Aralık tarihinde de tasfiye için alacaklılara çağrı yaptı.

Türkiye'de üretim yapmak için Ekim 2019'da Volkswagen Aktiengesellschaft, 943 milyon 500 bin Türk lirası sermaye ile "Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi" unvanlı şirketi Manisa'da kurmuştu.

Yatırım kararını bir yıl içinde 4 kez erteleyen Alman otomotiv devi, pandemi süreci sonrası otomotiv sektöründeki ciddi daralma nedeniyle yatırımlarından vazgeçti. Daha sonra Slovakya'da 500 milyon avroluk ilave yatırım yapılacağını açıkladı.

Manisa’da kurulan şirket; otomobil, kamyon ve her nevi motorlu araç ve nakil vasıtalarının tasarımı, imalatı ve montajı, bunların parçalarının ve komponentlerinin tasarımı, üretimi ve montajı ile tüm bu ürünlerin satışı, ithalatı ve ihracı başta olmak üzere bu konularla ilgili tüm diğer faaliyetleri yürütmek amacıyla kurulmuştu.

Temmuz ayındaki açıklamayı takip eden dönemde şirket farklı yatırım planlamalarına girmişti. Kasım ayında medyaya yansıyan haberlere göre şirket Slovakya'daki fabrikasına ilave yatırım yapma kararı almıştı.

Buna göre Slovakya'daki fabrikanın kapasitesinin geliştirilmesi için 500 milyon avroluk yatırım yapılması öngörüldü. Şirket Slovakya fabrikasında yeni Passat ve Skoda Superb modellerini üretmesi planlandı.

Volkswagen Slovakya Birimi CEO'su Gruenberg ise kombine yatırımın 1 milyar avroyu bulacağını ifade etti.

4 KEZ ERTELENDİ

Geçtiğimiz yıl hem VW’nin CEO’su Herbert Diess hem de diğer şirket yetkilileri ertelemeye gerekçe olarak Türkiye’nin Suriye’ye yaptığı operasyonu göstermişti.

►Alman şirket ilk olarak ekim ayında Suriye'deki Barış Pınarı Harekâtı nedeniyle Türkiye'deki otomobil fabrikası yatırım planını ertelediğini açıklamıştı.

►Kasım sonunda bu kez VW CEO’su Herbert Diess, Manisa'ya fabrika açma planları konusunda, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusundaki Barış Pınarı Harekâtı’na dikkat çekerek, “İnsanlar öldürüldüğü müddetçe, bir harp meydanının yanına temel atmayacağız” açıklamasını yapmış ve kararın ertelendiğini söylemişti.

►Volkswagen, aralık ayında yaptığı açıklamada ise fabrika yatırım kararını şubat ayında vereceğini açıklamıştı.

►Daha sonra bir şirket kaynağı Reuters’a yaptığı açıklamada, “Hala zamanımız var ve bu kararı kesinlikle yıl ortasına kadar verebiliriz” açıklamasını yapmıştı.