Volkswagen'in Türkiye'de otomobil fabrikası kurmaktan vazgeçtiği iddia edildi. Şirket tarafından yapılan açıklamada iptalin gerekçesi olarak koronavirüs krizi gösterildi.

Volkswagen, Türkiye'ye fabrika kurmaktan vazgeçti: Gerekçe koronavirüs

Volkswagen'ın Türkiye'de fabrika kurmaktan vazgeçti. Otomotiv sektörü dergisi Automobilwoche haberi adı açıklanmayan Volkswagen kaynaklarına dayandırıldı. Çıkan haberlerin ardından sessizliğini bozan VW, projenin iptal edildiğini doğruladı.

Şirketin Wolfsburg kentindeki merkezinden yapılan açıklamada, "kararın arka planında korona krizi nedeniyle küresel çapta otomobile talebin gerilemesi" olduğu belirtildi.

Açıklamada, projenin bir süredir askıya alınmış olduğu ve şimdi ise projenin tamamen iptal edilmesi kararı alındığı vurgulandı. VW'nin projeye devam edip etmeyeceğine 2019/2020 döneminde karar vermesi bekleniyordu.

Yaklaşık bir milyar euroluk yatırımla Manisa'da kurulması planlanan fabrikanın yıllık 300 bin araç üretim kapasitesine sahip olması ve yaklaşık dört bin kişilik istihdam yaratması öngörülüyordu. 2020 yılı sonunda yapımına başlanması planlanan fabrikanın 2022'de üretime geçmesi bekleniyordu. Söz konusu fabrikada, VW Passat ve Skoda Superb modellerinin üretilmesi öngörülmüştü.

Volkswagen, Ekim'de Manisa merkezli Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş.'yi kurduğunu açıklamış; şirketin sermayesi 943,5 milyon TL olarak belirtmişti.

PROJE ASKIYA ALINMIŞTI

Fabrika projesi, Türkiye'nin Ekim ayında Suriye'nin kuzeydoğusuna başlattığı Barış Pınarı Harekatı'nın Alman kamuoyunda yarattığı tepkiler nedeniyle ertelenmişti.

Volkswagen şirketinin sözcüsü, Ekim'deki açıklamasında fabrikanın açılışının şirketin itibarına zarar verebileceğini söyleyerek; "Bölgedeki durumu büyük bir kaygıyla izliyoruz" demişti.

Kaynak: BBC Türkçe, DW Türkçe