Ayasofya’da verdiği hutbede Atatürk’e lanet okuyan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş yaptığı açıklamada, kendini savundu. Ancak bu olay Erbaş’ın ilk skandalı değil. Erbaş daha önce virüse LGBTİ+’ların neden olduğu gibi ifadeler kullanmıştı.

Vukuatların başkanı!

Dilan Esen

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, müzeden camiye dönüştürülen Ayasofya’da cuma günü elinde kılıçla verdiği hutbenin ardından ‘Atatürk’e lanet okuduğu’ yönünde gelen eleştirilere yanıt verdi. Erbaş, “Ben görevimi yapıyorum. Atatürk 82 sene önce vefat etti. Vefat eden insanlara dua edilir, beddua değil” diyerek kendini savundu. Erbaş, “Geçmişi değil, bundan sonrasını kastettim. ‘Uğramıştır’ demedim, ‘Çiğnerse lanete uğrar’ dedim” ifadelerini kullandı. Ancak sık sık kadınlara ve LGBTİ+’lara yönelik hedef göstermeleriyle gündeme gelen Erbaş’ın skandal sözleri bunlarla da sınırlı değil. Erbaş’ın çocuklar, kadınlar ve LGBTİ+’lara yönelik sarf ettiği gerici ve nefret söylemlerinden bazıları şöyle:

♦ Devlet memuru statüsünde olan Erbaş, Atatürk ve Cumhuriyet düşmanı Kadir Mısıroğlu’nu ziyaret etmişti.

♦ Erbaş, Onur Yürüyüşü’nü ve LGBTİ+’ları “Fıtrata, yaratılışa aykırı bir sapkınlıktır” diyerek hedef göstermişti: “Aileyi tahrip eden, insani ve ahlaki değerleri hiçe sayan söz konusu propagandanın, özgürlük, onur gibi kavramlarla servis edilmesi bir algı operasyonu ve aldatmacadır.”

♦ Erbaş, ramazan ayının ilk cuma hutbesinde, tüm dünyanın koronavirüs salgını ile mücadele ettiğine dikkat çekerek, “İslam; temizliği imanın yarısı saymaktadır. İslam zinayı en büyük haramlardan kabul ediyor. Lûtîliği, eşcinselliği lanetliyor. Yılda yüz binlerce insan gayri meşru ve nikâhsız hayatın islamî literatürdeki ismi zina olan bu büyük haramın sebep olduğu Hiv virüsüne maruz kalıyor” şeklinde konuşmuştu.

♦ Üniversitelerde okul öncesi dini eğitim veren bölümlerin açılması gerektiğini ifade eden Erbaş, “Gönlüm şunu istiyor: Üniversitelerde okul öncesi din eğitimi bölümleri açılsın” demişti.

LANET OKUDUĞU BİLE TARTIŞMALI

Konuyu BirGün’e değerlendiren İlahiyatçı Yazar İhsan Eliaçık, Ali Erbaş’ın eski İslam kültürü verileriyle konuştuğunu söyledi. Eliaçık, şöyle dedi:
“Dolayısıyla her yaptığı açıklama gerici duruma düşüyor. Yeni nesillere, çağdaş insana ve Türkiye’de İslam’ın bu halinden ürküntü duyan geniş kesimlere hitap edemiyor, ürkütüyor. Kendisinin yaptığı açıklamaların dini temeli yok. Yaptığı konuşmaların Fatih’in vasiyetine dayandığını iddia ediyor. O vasiyette son kısımda lanet bölümünün olmadığına dair de iddialar var. Fatih gerçekten lanetler etti mi o bile tartışmalı. Olsa bile zaten İslam dini açısından baktığınızda bir kilisenin zorla camiye çevrilmesi yanlış. Yakasında gülle, elinde çiçekle çıkıp hutbe vereceğine kılıçla hutbe veriyor. Rahmetler okuyacağına, geçmişteki insanları saygıyla anacağına, yapılan ileriye doğru atılan bütün devrimlerin İslam’a uygun olduğunu söyleyeceğine bütün bu devrimlerde katkıları olanlara lanetler yağdırıyor.”

CUMHURİYET DEVRİMLERİNDEN GERİYE DÜŞÜLMEMELİ

Şu anda Cumhurbaşkanı ve Diyanet İşleri Başkanı’nın din anlayışının örtüştüğünü ifade eden Eliaçık, “Cumhuriyet devrimlerine baktığımızda saltanatın kaldırılması, hilafetin kaldırılması, Cumhuriyet’in ilan edilmesi, Teşkilat-ı Esasiye Kanunu ve Meclis’in açılması gibi beş büyük devrimi Erbaş ve Cumhurbaşkanı İslam’a karşı yapılmış bir hareket olarak görüyor. Kadir Mısıroğlu’nun görüşlerinden etkileniyorlar. Bu devrimlerden geriye düşülmemesi gerekir” ifadelerini kullandı.

***

TBB’den istifa çağrısı

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın Ayasofya’daki ilk cuma hutbesinde “Vakıf malı dokunulmazdır, dokunanı yakar! Vakfedenin şartını çiğneyen lanete uğrar” sözlerinin ardından Türkiye Barolar Birliği (TBB), Erbaş hakkında istifa çağrısında bulundu. İstifa çağrısında “Diyanet İşleri Başkanı’nın, oturduğu makamı borçlu olduğu Mustafa Kemal Atatürk’e karşı, gizli ajandasına dayalı sözler sarf etmesi asla kabul edilemez. Cumhuriyet sayesinde oturdukları koltuklardan Atatürk’e ve Cumhuriyet’e saldırılar yapanları tarih affetmeyecektir” ifadeleri kullanıldı.

***

Erbaş hakkında suç duyurusu

Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), Ali Erbaş hakkında suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda Erbaş’ın sözlerinin “Mustafa Kemal Atatürk’e yönelik olduğu açık ve nettir. Bu durum Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi şahsiyetine de hakaret içermektedir” dendi. İYİ Parti Milli Güvenlik Politikaları Başkanı Aytun Çıray da Erbaş hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıklamıştı.