Geçen yazıya Turgut Uyar’ın dizeleriyle başlamıştık, âdeti bozmayalım. “Kimi sevsem, kim beni sevse, eylül toparlandı gitti işte, ekim falan da gider bu gidişle, tarihe gömülen koca koca atlar, tarihe gömülür o kadar” der şair dizelerinde. Bir eylülü daha geride bıraktığımız zamanlarda West Ham United’ın gidişine bakalım bu yazıda.

2019-20 sezonunda Ada futbolunun 4 profesyonel ligindeki 92 takımdan 12’si Londra takımları, bunlardan 5’i Premier Lig’de, 5’i Championship’te mücadele ediyor. Aynı şehrin takımları olur da sert derbiler olmaz mı, olur elbet. İçlerinde en ateşlisi Kuzey Londra derbisi, Mısır futbolunun El Ahly-FC Zamalek derbisi kadar kanlı olmasa da Arsenal-Tottenham maçları da dünya futbolunun en ateşli 10 derbisi arasında. Derbi dedik madem, filmlere konu olmuş West Ham United-Millwall derbisini de atlamayalım. Derbileri anlatan kitaplar, Güney Londra’nın afacan çocuğu Millwall ile West Ham arasındaki husumetin nedenini iki aileye bağlarlar. Bir tarafta azılı ‘Kray kardeşler’ (West Ham United taraftarları), diğer tarafta Millwall fanatiği çingene kökenli ‘Richardson ailesi’. Bu iki ailenin fertleri birbirlerinin bölgelerine girmemeye özen gösterirler. Zaman içinde aradaki kan davası o kadar büyür ki, bu iki takımın aralarında oynadıkları maçlarda şiddet görüntüleri hiç eksik olmaz. O kanlı husumetin anlatıldığı ‘Green Street Holigans’ filmi izlemeyenlere şiddetle tavsiye edilir.

Ekim ayının ilk cumartesi gününde Olimpiyat Stadı’nda bu sezon tek yenilgi almış West Ham, şehirdaşı Crystal Palace karşısında. Doğu Londra takımının tarihteki en iyi derecesi ligi 3. bitirdikleri 1985-86 sezonunda, sonrası istikrardan uzak zamanlar. 2018’de takımın başına geçmişti 66 yaşındaki Şilili futbol adamı Manuel Pellegrini ama iyi başlamamıştı Doğu Londra serüveni. West Ham United 2018-19 sezonunda ilk 4 maçını kaybediyor, sonrasında toparlanarak ligi 10. sırada bitiriyordu. Köklü tarihlerinde sadece 17 teknik direktörle çalıştıklarını hatırlatalım. Pellegrini, transfer dönemlerinde saflarına katılan 11 yeni topçu için 180 milyon sterlin harcıyor, kadroda düşünmediği Andy Carroll, Samir Nasri gibi eski asları gönderiyordu. Sezonun ilk maçında, Manchester City karşısında kalelerinde gördükleri 5 golden sonra toparlandılar, sonraki 6 maçtan 3 galibiyet 3 beraberlik çıkaran takım bu sezon ilk 6 hedefinde. Maç başına gol ortalamaları 1,43.

Rakip Crystal Palace Londra’nın güneyinde, 14 bin nüfuslu South Norwood mahallesinin takımı, 2018-19 sezonunda deplasmanda oynadıkları 19 maçın 8’ini kazandılar. Ev sahibinin en önemli eksiği kalede, Fabianski sakatlığı nedeniyle 3 ay sahalardan uzak kalacak, yerine Roberto kalede.

4-5-1 dizilişinde West Ham United, beşli orta sahanın önünde gol umutları Haller. 25 yaşındaki 1.90’lık Fransız forvet kulüp rekoru 45 milyon sterlin karşılığında yaz döneminde Eintracht Frankfurt’tan transfer edildi. Bundesliga’da 2018-19 sezonunda gol krallığında 24 golle Lewandowski’nin arkasından ikinci oldu.

İlk dakikalarda solda Anderson, sağda Yarmolenko ile oyuna genişlik kazandırarak rakibi açmayı deniyor ev sahibi. Misafir takım oyunu kendi alanında kabul ediyor, düşük tempoda geçen ilk bölümde. 29. dakikada West Ham’ın ilk tehlikeli atağında Yarmolenko’nun pasında Haller kaleci Guaita’yı geçemiyor. 37’de gole yaklaşan bu kez misafir takım, Ayew’in yakın mesafeden vuruşunu West Ham savunmasında Fredericks çizgiden çıkartıyor. West Ham’ın topa yüzde 46 oranında sahip olduğu, rakip kaleyi 4 kez yokladığı devrede gol sevinci yaşanmıyor.

59.912 taraftarın önünde 2. devreye daha ofansif başlıyor West Ham. 52’de Ogbonna’nın kaçırdığı net fırsattan 2 dakika sonra Haller yakın mesafeden kaçırmıyor, ligde 4. golü. Ama uzun sürmüyor sevinçleri, Rice’ın ceza sahasında elle oynadığı pozisyonda VAR penaltıya hükmediyor, kazanılan penaltıyı gole çeviren Van Aanholt. 2013-14 sezonundan beri en fazla penaltı kazanan takım Palace, muhtemel çabuk hücumcularının etkisi. Golden sonra yükleniyor West Ham ama iyi direniyor Palace, kaptanları Cahill savunmada göze batanlardan. Son bölümde top iki kalede mekik dokuyor, 87’de Palace hücumunda Ayew’in golünde yan hakem ofsayt olduğuna hükmediyor ama uzun bekleyişten sonra VAR gol kararı veriyor. 6 dakika uzatılan maçta başka gol olmayınca derbide üç puanı kapan takım 4. sıraya yükselen Palace oluyor.