WhatsApp’ın yeni gizlilik sözleşmesinin içeriğini anlatan İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Genel Sekreteri Av. Aksoy, “Konuşmanın içeriğiyle ilgili herhangi bir verinin paylaşılması, hukuki uyuşmazlıklarda bu konuşmaların paylaşılması mümkün değil” dedi.

"WhatsApp mesajları paylaşamaz"


Meral DANYILDIZ

WhatsApp’ın kullanıcılarına yeni gizlilik sözleşmesini kabul etmedikleri takdirde uygulamayı kullanamayacaklarını bildirmesi üzerine kamuoyunda oluşan tedirginlik sürüyor.

Birçok kullanıcı alternatif mesajlaşma uygulaması arayışına girerken, mesaj ve görüntülerin içeriğine ulaşılıp ulaşılamayacağı konusu hâlâ netlik kazanmadı.

İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Genel Sekreteri Av. Oğuz Aksoy, sözleşmenin içeriğine dair şu detayları paylaştı: “WhatsApp’ın konuşmalarla, yazışmalarla, fotoğraflarla, videolarla herhangi bir içeriğine erişme durumu söz konusu değil. 2016 yılından bu yana WhatsApp yazışmaları uçtan uca şifrelemeyle koruyor. A noktasından B noktasına giderken paylaşılan görüntüler, yazışmalar şifreleme yöntemiyle yolculuğunu tamamlayıp ikinci bir kişiye gidiyor. Bu durumda zaten WhatsApp’ın veya herhangi bir üçüncü şirketin konuşmayı, görüşmeleri ele geçirmesi imkânsız. Görüşmeler ele geçirilse dahi içeriği tespit edilemez. Şifreleme yöntemini zaten WhatsApp 2016’dan beri zaten bunu kullanıyor ve İlk kullananlardan biri de kendisi. Dolayısıyla içeriğine dair herhangi bir problem söz konusu değil.”


whatsapp-mesajlari-paylasamaz-828894-1.Hukuki anlamda herhangi bir değişikliğin söz konusu olmayacağını belirten Av. Aksoy, hukuki anlaşmazlıklarda konuşmanın içeriğiyle ilgili herhangi bir verinin paylaşılmasının mümkün olmadığını kaydetti: “Konuşmanın içeriğiyle ilgili herhangi bir verinin paylaşılması, hukuki uyuşmazlıklarda bu konuşmaların paylaşılması mümkün değil. WhatsApp, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler harici bazı ülkelerde uyguladığı gizlilik politikalarında güncelleşmeler yapıyor. Örneğin, üçüncü parti uygulamalara (Facebook gibi) kişilerin bilgilerinin reklam-tanıtım amaçlı paylaşılmasıyla ilgili düzenlemeler mevcut. Bu daha önceki gizlilik politikasında da mevcuttu.”

Aksoy, sözlerini şöyle noktaladı: “Burada paylaşılan verilerin hangi veriler olacağı daha detaylı şekilde yazılmış. Onun dışında kişilerin bilgilerinin paylaşılacağı düzenlenmiş. Aslında tam anlamıyla halihazırda uygulanan gizlilik politikalarıyla çok büyük bir farklılık yok.”

***

BİP’e yönlendiren iktidara tepki

CHP'nin hafta başı gerçekleştirdiği Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında, gizlilik sözleşmesinde yapılan değişiklikle birlikte tepkilerin odağında yer alan WhatsApp ve diğer mesajlaşma programları gündeme geldi. Edinilen bilgiye göre, toplantıda bir sunum yapan Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, iktidarın mesajlaşma programı üzerindeki söylemlerine tepki gösterdi, yerli uygulama BİP’in de sanıldığı kadar güvenli olmadığını dile getirdi.

Sadece 'açık kodlu' uygulamalara geçişle güvenlik sorununun ortadan kalkacağını kaydeden CHP’li Adıgüzel'in MYK’de gerçekleştirdiği sunumunda şu ifadeler yer aldı:

“Cumhurbaşkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı’nın bilgi paylaşımlarını BİP üzerinden yapma kararı aldıkları duyuruldu. Ancak BİP’in ne kadar güvenilir olduğu da tartışılması gereken ayrı bir konu. Uygulamaya yönelik birçok şikayetin yer aldığı da görülüyor. ‘Whatsapp mı? Telegram mı? Signal mi? BİP mi?’ sorusuna yanıt vermek ise şu anda zor.”