Facebook’un bünyesinde bulunan sohbet uygulaması WhatsApp’ın kişisel verileri ihlal ettiği gerekçesiyle tepki toplayan güncelleme süreci yarın başlıyor. Yeni güncelleme ile birlikte süreç nasıl işleyecek, kullanıcıların hangi verileri toplanacak? Detaylar haberimizde...

WhatsApp'ta güncelleme süreci yarın başlıyor: Kullanıcıları neler bekliyor?

Facebook’un bünyesinde bulunan sohbet uygulaması WhatsApp’ın kişisel verileri ihlal ettiği gerekçesiyle tepki toplayan güncelleme süreci yarın başlıyor. Uygulamayı kullanmak isteyenler için zorunlu olan güncellemeyi kabul etmediklerinde yavaş yavaş uygulamanın bazı alanlarını kullanamayacak ve sürecin sonunda uygulamayı hiç kullanamayacak.

WhatsApp 4 Ocak 2021’de gizlilik ilkelerinde yapılan değişikliği ve yeni kullanım koşullarını açıkladı. 8 Şubat 2021’e kadar kullanıcılar sözleşmeyi onaylamazsa, kullanıcıların WhatsApp’ı kullanamayacakları bildirildi. Yayınlanan ilkeleri kullanıcının kabul etmesi halinde Facebook şirketleriyle hesap, durum, bağlantı, cihaz, otomatik olarak toplanan kullanım, kayıt ve konum gibi kullanıcı verilerinin paylaşılabileceği belirtildi. Uygulamayı kullanacakların verilerini Facebook ile paylaşmayı kabul etmesi gerektiği, sözleşme kabul edilmediği takdirde de kullanıcının artık WhatsApp’a erişemeyeceği belirtildi.

WhatsApp 15 Ocak 2021'de resmi soruşturmalar ve kullanıcıların tepkilerinin ardından kullanıcılara yeni sözleşmedeki değişimleri daha iyi anlatabilme gerekçesiyle 8 Şubat tarihini 15 Mayıs 2021 olarak güncelledi. WhatsApp’ın 15 Mayıs’ta kullanıcılarına göndereceği yeni kullanım koşullarına onay vermeyenler için aşamalı kısıtlamalar uygulanacak.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

2 milyara yakın kullanıcısı bulunan WhatsApp’tan yapılan açıklamaya göre, gizlilik ilkelerini 15 Mayıs 2021 tarihinden sonra hala kabul etmeyen kullanıcılara ne olacağıyla ilgili son günün 15 Mayıs olduğu ve bu tarihten sonra hala sözleşmeyi kabul etmeyenlerin yavaş yavaş sınırlandırılacağı belirtildi.

İlk olarak kullanıcılar, sözleşmeyi kabul etmeleri gerektiğini belirten bir bildirim alacak ve bir süre sonra bu bildirim kalıcı hale gelecek.

Daha sonra kullanıcılar aramaları cevaplandırabilecek ancak sohbet listelerine erişemeyecek. Bir sonraki adımda kullanıcılar bu özellikten de mahrum kalacak.

whatsapp-ta-guncelleme-sureci-yarin-basliyor-kullanicilari-neler-bekliyor-875796-1.

HANGİ VERİLER TOPLANACAK?

>> Hesap Bilgileri

>> Mesajlar

>> Bağlantılar

>> Durum Bilgisi

>> İşlem ve Ödeme Verileri

>> Müşteri Desteği ve Diğer İletişimler

>> Kullanım ve Kayıt Bilgileri

>> Cihaz ve Bağlantı Bilgileri

>> Konum Bilgileri

>> Çerezler

>> Başkalarının Sizin Hakkınızda Sağladığı Bilgiler (Üçüncü taraftan sağlanır.)

>> Kullanıcı Şikayetleri (Üçüncü taraftan sağlanır.)

>> WhatsApp’taki İşletmeler (Üçüncü taraftan sağlanır.)

>> Üçüncü Taraf Hizmet Sağlayıcıları (Üçüncü taraftan sağlanır.)

>> Üçüncü Taraf Hizmetleri (Üçüncü taraftan sağlanır.)

Kaynak: İHA / NTV / AA