WhatsApp, 8 Şubat’tan itibaren yürürlüğe koyacağını açıkladığı gizlilik ayarları tartışmasıyla gündemdeki yerini korurken yurttaşlar, kişisel veri paylaşımının ihlal edildiği gerekçesiyle alternatif uygulamalara yöneliyor. Alternatif Bilişim Derneği Başkanı Avukat Çayır, “Özgür yazılımları tercih etmeliyiz” dedi.

WhatsApp’tan ‘göç etmek’ sorunları çözecek mi?


Özde ÇELİKBİLEK

KISA mesajlaşma servisi WhatsApp’ın, kullanıcılarına yeni gizlilik sözleşmesini kabul etmemeleri halinde uygulamayı kullanamayacaklarına yönelik uyarısı gündemdeki yerini koruyor.

WhatsApp’in sahibi olan Facebook’un Türkiye temsilciliği, gizlilik ayarlarında planladığı değişikliğin Türkiye’de tepkilere neden olmasının ve çok sayıda kişinin WhatsApp’ı terk etmesinin ardından bir açıklama yaptı.

Değişikliğin kullanıcıların mesajlaşırken iletişimini etkilemediğinin belirtildiği açıklamada, kullanıcıların uygulamayı kullanmaya devam etmek için 8 Şubat’a kadar onay vermesi gerektiği yinelendi.


KURULDAN SORUŞTURMA

Ülkede kişisel veri paylaşımının ihlal edildiği tartışmasına neden olan bu değişiklikle birlikte çok sayıda WhatsApp kullanacısını Sinyal ve Telegram gibi alternatif mesajlaşma uygulamalarına yönelirken tartışmaya Rekabet Kurulu da dahil oldu. Facebook ve WhatsApp hakkında Re’sen soruşturma başlatıldığını duyuran kurul, WhatsApp verilerinin paylaşılması zorunluluğunu da durdurdu.

ŞİRKETLER SORUN

Alternatif Bilişim Derneği Başkanı Avukat Faruk Çayır, söz konusu değişikliği ve bundan sonra dikkat edilmesi gerekenleri BirGün’e değerlendirdi. Çayır, WhatsApp’ın Facebook’a satılmadan önce “güvenli bir şekilde” mesajlaşma hizmeti sunmak için geliştirildiğini ancak özgür bir yazılıma sahip olmadığını söyledi. Çayır, “WhatsApp yine bir şirkete bağlıydı ve merkezi politikaları vardı. Facebook’a satılmasıyla birlikte belli başlı bazı bilgilerinizi paylaşmayı kullanım sözleşmesiyle birlikte kabul edilmiş olundu. Telefon numaranız, telefonunuzun markası, bulunduğunuz yerin kaydedildiği sözleşmelere ek olarak mesajlarınızın içeriğini, sosyal medyada karşınıza çıkacak reklamların öncelik sırasını verme amaçlı kullanacak” dedi.

whatsapp-tan-goc-etmek-sorunlari-cozecek-mi-827984-1.TELEGRAM’A GÖÇ ÇÖZÜM MÜ?

Çayır, Telegram’a “göç akınını” şöyle yorumladı: “Eğer kullanıcının güvenlik nedeniyle bir kaygısı varsa merkezi bir sisteme bağlı olmayan, özgür yazılımlı alternatif uygulamalar var. Bunları araştırıp, kişisel fotoğraflarını, bilgilerini paylaşırken ya da görüntülü sohbet ederken kendilerini güvende hissedecekleri, uygun olanları kullanmaya başlayabilirler. Ancak bunların dışındaki uygulamalar konusunda tavsiyede bulunmak pek doğru olmayabilir.”

Telegram’ın da birçok veriyi kaydettiğinin altını çizen Çayır, “Eski kullandığınız uygulamanın sisteminden çıkıp, başka bir sisteme geçtiğinizi ve güvende olduğunuzu düşünüyorsunuz ama merkezi yazılıma sahip olan diğer uygulamanın ilerde bir gün satılmayacağını bilemezsiniz. Telegram’ın da bir sahibi olduğunu ve satmak isterse ona dur diyemeyeceğinizi bilmeniz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

SADECE AB İSTİSNA

Güncellenen koşullarını ve gizlilik ilkesini bildiren WhatsApp, sadece Avrupa Birliği ülkelerindeki kullanıcıların bu durumdan etkilenmeyeceğini duyurdu. WhatsApp, bu kararına ilişkin kullanıcılardan yoğun eleştiri alması üzerine yaptığı açıklamada, “Avrupa Bölgesi” kullanıcılarının bu güncellemeden etkilenmeyeceğini, bu bölgedeki kullanıcıların verilerinin Facebook şirketleriyle paylaşılmayacağını belirtti.

WhatsApp’ın sitesinde yer alan bilgilere göre, Avrupa Bölgesi olarak isimlendirilen ülkeler arasında sadece Avrupa Birliği ülkeleri yer alıyor. Bu nedenle Türkiye’deki kullanıcıların WhatsApp kullanımına devam etmesi için güncellenen koşullara onay vermesi gerekiyor.

***

Doğru bilgiye erişim kısıtlı

Veri ve dijital okur- yazarlığı bilincinin çok önemli olduğunu vurgulayan Çayır, şöyle devam etti: “Türkiye’de bu son gelişmelerle dijital veri okuryazarlık eğitimlerinin ne kadar eksik olduğumuzu görmüş olduk. Yaşadığımız çağda bunun eğitimi oldukça kritik. Kullanıcı en başında gizlilik sözleşmelerini imzalayarak, bir sonraki adımı da aslında kabul etmiş oluyor. Her yeni şirket kuralları ve satışlar daha kapsamlı sözleşmeleri beraberinde getiriyor. Yeni sözleşme diğer sözleşmelere ek olarak, profilinize göre reklam göstermeye ve alışkanlıklarınıza yönelik içerikler üretmeyi sağlayacaktır.”