İngiltere'de tutuklu bulunan WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın yaptığı son itirazın da reddedilmesinin ardından ABD'ye iade edilmeye çok yakın olduğu belirtildi.

Kaynak: Haber Merkezi
WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange, ABD'ye iade edilme tehlikesiyle karşı karşıya

WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange, ABD'ye iade edilebilir. The Guardian'da yer alan habere göre, Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi Hâkimi Jonathan Swift, Assange'ın ABD'ye iadesi için yapılan itirazın sekiz maddesini de reddetti. Kararı, Britanya İçişleri Bakanı Priti Patel de imzaladı.

HALKA AÇIK DURUŞMA YAPILABİLİR

Swift'in temyiz gerekçelerini reddetmesi, Birleşik Krallık mahkemelerinde atılabilecek son bir adım bıraktı. Savunmanın, halka açık bir duruşma düzenleyecek olan iki yargıçtan oluşan bir heyete 20 sayfalık bir temyiz başvurusu sunmak için beş iş günü var. Yerel düzeyde başka bir temyiz yolu bulunmuyor.

Julian Assange'ın eşi Stella Assange, önümüzdeki hafta yeni bir itiraz yapacaklarını ve bu itirazın iki hakim tarafından kamuya açık şekilde değerlendirileceğini söyledi. 

Julian Assange’ın babası John Shipton ise oğlunun İngiltere'de yeniden yargılanması için öne sürülen gerekçelerin 'açık ve adil' olduğunu söyledi.

İADESİ, 'TEHLİKELİ ŞEKİLDE YAKIN'

The Guardian, ailesi ve uzun süredir devam eden hukuk mücadelesini gözlemleyenlerin, Julian Assange'ın son yasal itirazını kaybetmesinin ardından ABD'ye iade edilmeye ‘tehlikeli şekilde yakın’ olduğunu söylediklerini aktardı.

NE OLMUŞTU?

Julian Assange, WikiLeaks'in büyük ölçüde eski ABD ordusu istihbarat analisti Chelsea Manning tarafından sızdırılan gizli belgeleri yayınlaması nedeniyle 18 suçlamayla karşı karşıya. Manning 35 yıl hapis cezasına çarptırılmış ancak dönemin ABD Başkanı Barack Obama'nın 2017'de cezasını hafifletmesinin ardından serbest bırakılmıştı.

Suçlu bulunması halinde Assange toplam 175 yıla kadar hapis cezası alabilir. ABD'nin iade kararına itiraz eden Assange, dört yıldan uzun süredir Belmarsh Cezaevi'nde tutuluyor.