Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararının ardından Wikipedia hâlâ açılmadı. İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Merkezi kurucusu avukat Gökhan Ahi, gerekçeli kararın yayımlanmasıyla birlikte erişim engelinin kaldırılması gerektiğini söyledi

Wikipedia hâlâ kapalı

Dilan Esen

Özgür Ansiklopedi Wikipedia’nın mahkeme kararıyla engellenmesinin üzerinden 980 gün geçti. Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), 26 Aralık 2019’da Wikipedia engeline yönelik verdiği ifade özgürlüğünün ihlali kararına rağmen internet sitesi hâlâ açılmadı. Sitenin açılması için Yüksek Mahkeme’nin gerekçeli kararını açıklaması bekleniyor.

İHLAL KARARLARI BAĞLAYICIDIR

İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Merkezi kurucusu avukat Gökhan Ahi, AYM kararına rağmen Wikipedia’nın hâlâ erişim engellemesinin kaldırılmamasını BirGün’e değerlendirdi. Yüksek Mahkeme kararlarının bağlayıcı olduğuna dikkat çeken Ahi, “Türkiye’deki her kurumu, meclisi ve organları bağlar. Zaman zaman, Anayasa Mahkemesi’nin özellikle bireysel başvuru sonucu verilen ihlal kararlarının bağlayıcı olmadığı yönünde görüş bildiren bazı hukukçular ve mahkemeler olduğu gözlemleniyor. Bu kişilerin görüşleri ne yazık ki hukuki bir bakış açısından ziyade, politik ve ideolojik bakış açılarını yansıtıyor” dedi.
6216 sayılı Anayasa Mahkemesi Kuruluş Kanunu’nun 50. Maddesi’nin oldukça açık olduğunun altını çizen Ahi, “Bu maddeye göre, tespit edilen ihlal eğer bir mahkeme kararından kaynaklanıyorsa, ihlal ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapmak üzere dosya ilgili mahkemeye gönderilecek” diye konuştu.

AÇILMASI İÇİN GEREKÇELİ KARAR BEKLENECEK

Wikipedia’ya uygulanan erişim engellenmesinin bir mahkeme kararına dayalı olduğunu vurgulayan Ahi, şu ifadeleri kullandı: “Anayasa Mahkemesi de net bir şekilde ihlal tespiti yaptı. Bu durumda, Anayasa Mahkemesi kararının kendisine tebliğ edilmesini veya Resmi Gazete’de yayımlanmasını takiben, erişim engelleme kararını veren mahkeme, dosyasını yeniden açmalıdır. Dosya üzerinden derhal yeniden bir karar oluşturarak erişim engelleme kararını kaldırmalı ve derhal erişime açılması için Erişim Sağlayıcılar Birliği’ne göndermelidir. 26 Aralık 2019’da verilen karara rağmen Wikipedia’nın açılmamış olmasının şimdilik tek sebebi, Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararını henüz yazmamış ve ilgili mahkemesine tebliğ etmemiş olması olabilir. Bu durumda bu süreci beklemek gerekir.”

UYGULANMAYAN HÜKÜMLERE RASTLIYORUZ

AYM’nin ihlal tespit hükümlerine rağmen uygulanmayan tahliye kararlarına sıkça rastlandığını aktaran Ahi, “Eğer tüm süreç geçip de erişim engeli veren mahkeme olumlu bir karar vermezse yine uluslararası bir kriz çıkacak ve Türk yargı sistemi bir kez daha sorgulanacak” şeklinde sözlerini sonlandırdı.

cukurda-defineci-avi-540867-1.