Wikipedia'nın avukatı Gönenç Gürkaynak, AYM'nin siteye erişim engelinin kaldırılmasına hükmetmesinin ardından yaptığı açıklamada "Böyle bir konuda Anayasa Mahkemesi’ne gitmeme de AIHM’e gitmeme de gerek kalmamalıydı" dedi

Wikipedia'nın avukatı Gürkaynak: AYM'ye gitmeme gerek kalmamalıydı


Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararının ardından Wikipedia’nın Türkiye’de 2,5 yılın ardından tekrar erişime açılması bekleniyor.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Wikipedia’nın sahibi Wikimedia Vakfı’nın başvurusunu kısa süre önce karara bağlamış ve uzun zamandır Türkiye’de erişime kapalı olan Wikipedia’nın erişim engelinin hak ihlali olduğuna hükmetmişti. Bu karar bugün resmi gazetede yayımlandı. Gerekçeli kararın BTK’ye ulaşmasının ardından site muhtemelen erişime açılacak.

Tekno Safari'den Mirhan Binici'nin haberine göre Wikipedia’nın avukatı Gönenç Gürkaynak Twitter hesabından mahkeme sürecine ilişkin açıklama yayınlayarak süreci değerlendirdi. Gürkaynak avukat olduğu için beyan vermeme hassasiyetine mola verdiğini belirterek “Böyle bir konuda Anayasa Mahkemesi’ne gitmeme de AIHM’e gitmeme de gerek kalmamalıydı. O günlere daha hızlı ulaşacak yürütme ve yargı hassasiyetlerini edinmek için de, ülkemizde daha fazla ifade özgürlüğü lazımdır,” açıklamasında bulundu.

wikipedia-nin-avukati-gurkaynak-aym-ye-gitmeme-gerek-kalmamaliydi-675427-1.

Wikipedia neden kapatıldı?

Wikipedia 2017 yılında yayınlanan bazı içerikler nedeniyle ‘’Suriye’deki iç savaşı desteklediği ve Türkiye'yi teröristlerle işbirliği yapmakla suçladığı" öne sürülerek erişime kapatılmıştı.

Gerekçenin tam metninde “İçeriklerin 5651 sayılı Kanun’un 8/A maddesi kapsamında terörü öven, şiddete ve suça teşvik eden, kamu düzenini ve milli güvenliği tehdit eden, yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, suç işlenmesinin önlenmesine bağlı olarak içeriklere erişimin engellenmesi nedeniyle internet sitesinin tümüne yönelik erişimin engellemesine dair tedbir kararının, aynı maddenin 2. fıkrası uyarınca onaylanmasına, belirtilen internet adresindeki içeriklere erişimin engellenmesi halinde hedeflenen amaç gerçekleşmiş olacağından www.wikipedia.org adlı internet sitesine tümden erişimin kaldırılmasına dair hüküm konulmuştur” denildi.