Dilan Esen Dünyada bilgi almak için en çok tıklanan internet sitesi olan ve kendini ‘özgür ansiklopedi’ olarak tanımlayan Wikipedia, Türkiye’de 2 yıldır kapalı. Wikipedia Nisan 2017’de yasaklanırken, yasaklanma sebebi olarak da ‘Suriye İç Savaşı’na yabancı müdahalesi’ ve ‘Devlet destekli terörizm’) başlığında yazılan maddelerin içeriği gösterilmişti. Konuya ilişkin BirGün’e konuşan Dr. Öğr. Üyesi Kerem Altıparmak, “Yaman […]

Wikipedia’ya erişim yasağı 2 yılı  geride bıraktı: Kamusal fayda sansüre uğruyor

Dilan Esen

Dünyada bilgi almak için en çok tıklanan internet sitesi olan ve kendini ‘özgür ansiklopedi’ olarak tanımlayan Wikipedia, Türkiye’de 2 yıldır kapalı.

Wikipedia Nisan 2017’de yasaklanırken, yasaklanma sebebi olarak da ‘Suriye İç Savaşı’na yabancı müdahalesi’ ve ‘Devlet destekli terörizm’) başlığında yazılan maddelerin içeriği gösterilmişti. Konuya ilişkin BirGün’e konuşan Dr. Öğr. Üyesi Kerem Altıparmak, “Yaman Akdeniz ve ben Wikipedia’nın engellenmesine itiraz ettik. Dolayısıyla bu olayın taraflarından biriyim. Ardından da Anayasa Mahkemesi’ne başvurduk ve bizim başvurumuz burada bekliyor. Wikipedia’nın erişime engellenmesi, Türkiye’deki internet mevzuatının ve uygulanmasının öngörülenden öteye geçtiğini gösteriyor. Yasa diyor ki; ‘Kamu düzeninin bozulması, milli güvenliğin tehdit edilmesi gibi durumlarda erişim engelleme kararı verilebilir.’ Bunun orantılı olmasını bekliyorsunuz” dedi.

ÖZGÜRLÜK ENGELLENİYOR

Wikipedia’nın, Türkiye’deki sansürün önemli bir örneği olduğunu vurgulayan Altıparmak, “Wikipedia’nın engellenmesi ifade ve akademik özgürlük alanındaki büyük baskının sadece bir aracı. Üniversiteye insanları davet ediyorsunuz ama vaad ettiğiniz tek şey mali imkânlar oluyor. Wikipedia bu adaletsiz sistemin bir göstergesi ama tek başına belirleyici olan şey değil. Wikipedia’dan daha öncelikli olarak şunu sormayı gerekli görürüm; üniversiteye geldiğiniz zaman bilimsel usûl ve metodlarla bulduğunuz verileri yazabilecek misiniz?” dedi.

WIKIPEDIA HEDEFTE

Türkiye’deki internet sansürünün gerekenden daha az ilgi çektiğini düşündüğünü açıklayan Altıparmak, “Alternatif medya ve yayıncılık giderek büyüyor. Hükümetin medya üzerinde kurduğu tekel nedeniyle kaçınılmaz olarak bu alan giderek daha çok dikkat çekecek. Bir yerden sonra bunlara da müdahale etmenin yollarını arayacak. Bu alanlar çok yakın vadede Wikipedia’yı aşan bir şekilde tartışma alanları olacak” diye konuştu.

TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş ise Türkiye’nin 15 Temmuz darbe girişiminin ardından kapalı bir sisteme geçtiğini vurguladı. Darbe girişiminden sonra 76 medya kuruluşunun kapatıldığını açıklayan Durmuş, “Artan baskılar karşısında okurlar alternatif bilgi kaynakları arama ve kullanmaya başladı. Türkiye’de bilgiye erişimin engellenmesinin nedeni de yoğunlukla kullanılmaya başlanması Wikipedia’yı da hedef haline getirdi” dedi.

YÜZLERCE SİTE VAR

Bilgiye erişimin en temel insan hakkı olduğunu vurgulayan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakızözer, “Bir sitedeki bir bilgiyi, sırf beğenilmediği veya herhangi bir konuda olumsuz görüşler içerdi diye yasaklamak, uluslararası arenada Türkiye’nin itibarına zarar vermektedir. Türkiye’de sadece Wikipedia değil yüzlerce internet sitesi, haber, video; Wikipedia gibi idari tedbir kararı ile sansürleniyor. Wikipedia derhal özgür kalmalıdır” ifadelerini kullandı.