Amerika’nın peşine takılıp Rusya’ya cephe alan Avrupa’da karakış kapıda. Moskova’nın enerji vanasını kısmasıyla ‘yaşlı kıta’ alarma geçti. Krize karşı Almanya’da ‘sıcak sonbahar’ eylemleri başlarken Gazprom’un ‘Avrupa için kış uzun olacak’ reklamı tartışma yarattı.

Winter is coming*
Almanya’daki ‘Sıcak Sonbahar’ eyleminde enerji, beslenme ve barınma ücretsiz olsun pankartları taşındı. (Fotoğraf: Die Linke)

Dış Haberler

Avrupa kıtası Rusya’nın yaptırımlara karşılık vermesi nedeniyle tarihinin en ciddi doğalgaz krizi ile karşı karşıya. Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya’ya fiili savaş ilan eden kıta ülkeleri yaklaşan karakış öncesinde enerji krizine çözüm bulma arayışında. Alınması düşünülen Amerikan gazı da çözüm olmaktan uzak.

Kriz şimdiden tüm kıtayı alarma geçirirken Avrupa’nın lokomotif ülkeleri Almanya ve Fransa çözüm arayışında. Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, enerji ve gıda krizini görüştü. Berlin'den yapılan açıklamada iki lider arasında gerçekleştirilen görüşmede, ikilinin Avrupa enerji arzı ve enerji fiyatlarının mevcut durumu hakkında görüş alışverişinde bulundukları ifade edildi. Avrupa düzeyinde olası tedbirlerin yanı sıra enerji sektöründe Fransa-Almanya dayanışmasının da değerlendirildiğinin aktarıldığı görüşmede, Scholz ve Macron'un kendi ülkelerinde planlanan ulusal adımlar ile önlemler hakkında karşılıklı olarak bilgilendirmede bulunduğu belirtildi.

BU KIŞ UZUN OLACAK

Rusya Enerji Bakanı Nikolay Şulginov, Avrupa'nın Rus gazını terk etme durumunu yönetemeyeceğini belirterek, AB’nin 2027'ye kadar Rus doğalgazına muhtaç olacağını söyledi. Vladivostok’taki Doğu Ekonomik Forumu sırasında TASS ajansına konuşan Şulginov, "Avrupa, sıvılaştırılmış doğalgaz üretimini artıran ABD dışında kimseye yaslanacak durumda değil" ifadelerini kullandı.

Rus enerji şirketi Gazprom’un ise Kuzey Akım’dan gaz akışının durdurulması sonrası dikkat çeken bir reklam yayınladığı belirtildi. Ukrayna İçişleri Bakan Danışmanı Anton Geraşçenko'nun sosyal medyadan yaptığı paylaşıma göre reklamda “Uzun bir kış olacak” sloganının kullanıldığı görüldü. AB bayrağının ve Batılı başkentlerin de yer aldığı reklamda kışın Avrupa için zorlu geçeceği öne sürüldü. Geraşçenko paylaşımında, "Avrupa'nın gaz şantajından korkarak başka yöne bakacağını mı düşünüyorlar?" ifadelerini kullandı.Rus enerji şirketi Gazprom’dan cuma günü yapılan açıklamada Kuzey Akım'dan Avrupa'ya gaz akışı "belirsiz bir süreliğine" durdurulduğu belirtilmişti. Kuzey Akım, Yamal-Avrupa’nın yanında Rus gazını Avrupa'ya taşıyan önemli hatlardan biri olarak biliniyor. Gazprom CEO Yardımcısı Vitaly Markelov, Kuzey Akımı'dan akışın ne zaman başlayacağıda dair soruya, "Bunu Siemens'e sormalısınız. Önce onların ekipmanı tamir etmesi gerekiyor" dedi. Alman Siemens Energy ise Gazprom'un aktardığı soruna anlam veremediğini belirtti.

ZORUNLU TASARRUFLAR

Krizi büyürken İsviçre'de kış mevsiminde enerji sorununun acil durum seviyesine gelmesi halinde tasarruf tedbirlerini uygulamayanların 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacağı açıklandı. Elektrikli sobaların kullanımının yasaklanacağı, evlerdeki sauna ve yüzme havuzlarının soğuk tutulacağı bilgisi paylaşıldı.

Fransa'da enerji sıkıntısı nedeniyle hükümetin, tren seferlerinde ciddi şekilde azaltma senaryoları üzerinde çalıştığı belirtildi. Almanya'da ise kamu binaları, heykeller, anıtlar ve tabelaların ışıkları saat 22.00 ile 06.00 arasında kapatıldı. Ayrıca hastaneler dışındaki kamu binaları, 19 derecenin üzerinde ısıtılmayacak. Diğer pek çok ülkede de tasarrufa gidilmişti.

***

SOĞUK KIŞTAN ÖNCE SICAK SONBAHAR!

Almanya’da “heisser herbst-sıcak sonbahar” adı verilen eylemler başladı. Başkent Berlin ve Leipzig’de binlerce kişi enerji krizine, enflasyona ve hayat pahalılığına karşı sokağa çıkarak protesto gösterileri düzenledi. Leipzig’de yapılan eyleme 5 bin kişi katıldı. August Meydanı’nda bir araya gelerek ellerinde pahalılığa, ırkçılığa karşı pankart ve dövizler taşıyan eylemciler, hükümetin politikalarına tepki gösterdi. “NATO Ukrayna’dan çekilsin”, “Kârlarınız için soğuktan donmayacağız” şeklinde pankartlar açıldı. Aşırı sağcıların eylemi provoke etme girişimi boşa düşürüldü. Berlin’de ise bin kişinin katılımıyla hükümet ortağı Yeşiller Partisi’nin merkezi önünde bir gösteri düzenlendi. “Artık yeter – soğuktan donma yerine kalorifer, ekmek ve barış” sloganıyla düzenlenen eylemde artan enerji ve gıda fiyatlarına tepki gösterildi.

*Kış geliyor