Adları birçok usulsüzlüğe karışan Wushu Federasyonu yetkililerine ilişkin yaptığımız haberler nedeniyle BİK, gazetemize üç gün daha ilan kesme cezası verdi. Ayrıca basına uygulanan baskılar Meclis’e taşındı.

Wushu’cu Akyüzler şikâyet etti, BİK BirGün’e yine ceza verdi

HABER MERKEZİ

Basın İlan Kurumu (BİK) isimleri birçok usulsüzlüğe karışan Akyüzlerin şikâyeti üzerine gazetemiz BirGün’e 3 gün ilan ve reklam kesme cezası daha verdi.

Türkiye Wushu Federasyonu (TWF) Başkanvekili Abdurrahman Akyüz’ün geçen sene Antalya’da düzenlenen Türkiye Şampiyonası’nda talimatla sporcu Mustafa Seçkin Çelik’in odasını bastırdığını konu alan 21 Ocak 2021 tarihli “Yasa tanımayan federasyon” başlıklı habere Basın Ahlak Esasları’na aykırı olduğu iddiasıyla BİK’ten ceza geldi. Akyüzlerin şikâyeti üzerine söz konusu haber nedeniyle gazetemizin resmi ilan ve reklamlarının yanı sıra internet haber sitesi için yararlandığı ek göstergesinin 3 gün süre ile kesilmesine karar verildi.


Şikâyet gerekçesinde, haberimizin, Basın Ahlak Esasları’nda yer alan “Hakaret edilemez, iftira ve haksız isnat yapılamaz” maddesine aykırı olduğu öne sürüldü. Haber içinde yer alan “2011’de Ankara’da düzenlenen dünya şampiyonasında birinciliğe uzanan Elif Akyüz’ün o şampiyonluğu da büyük tartışma yaratmıştı. Abdurrahman Akyüz’ün kızının şampiyon olması için hakemlere Rolex saat ve bir miktar para verildiği iddia edilmişti. Elif Akyüz’ün kazandığını iddia ettiği diğer 6 dünya şampiyonluğu ise resmi şampiyonluk statüsü taşımıyor” ifadelerinin hakaret olarak ifade edilmesi ise dikkat çekti. Kararda BİK Genel Müdürü ve aynı zamanda Türkiye Wushu Federasyonu (TWF) Asbaşkanı olan Rıdvan Duran’ın toplantıya katılmadığının bilgisi verildi. BİK, daha önce birçok kez Wushu skandallarını haberleştirdiğimiz gerekçesiyle gazetemiz BirGün’e ceza vermişti.

***

Baskılar Meclis’e taşındı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yandaş olmayan gazete ve TV’lere yönelik RTÜK, İletişim Başkanlığı ve Basın İlan Kurumu’nca uygulanan baskıları, soru önergesiyle gündeme taşıdı.

Gürer, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği ilk yazılı soru önergesinde şu soruları yöneltti:

• Tüm evraklarını tamamlamasına ve RTÜK’e başvurusunu yapmış olmasına karşın Sözcü TV’ye 1 yılı aşkın süredir logo onayı verilmemesinin sebepleri nelerdir?

• Sarı basın kartı müracaatları sonuçlandırılamayan kişi sayısı ve bu müracaatların sonuçlandırılamamasının gerekçeleri nelerdir?

• 1 Ocak 2020 tarihinden bugüne kadar resmî basın ilanı kesilen gazete sayısı ve resmî ilan kesintisi yapılmasının gerekçesi nedir?