Çin lideri yayımladığı yönergede Halk Kurtuluş Ordusu’nun Wuhan’daki çalışmaların ön cephesinde yer alması gerektiğini belirtti

Xi Jinpig, Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nu koronavirüs ile mücadeleye çağırdı

Çin Komünist Partisi (ÇKP) Genel Sekreteri ve Merkezi Askeri Komisyon Başkanı Xi Jinping, Çin Halk Kurtuluş Ordusu'na koronavirisün engellenmesi için mücadeleye katılma talimatı verdi. Çin lideri yayımladığı yönergede Halk Kurtuluş Ordusu’nun Wuhan’daki çalışmaların ön cephesinde yer alması gerektiğinin altını çizdi.

Xi, “Durum karmaşık ve ülkemize meydan okuyan karakterini korurken Halk Kurtuluş Ordusu amacını ve emirlere vermesi gereken yanıtları aklında tutmalıdır” ifadesini kullandı.xi-jinpig-cin-halk-kurtulus-ordusu-nu-koronavirusu-ile-mucadeleye-cagirdi-682331-1.

Çin Cumhurbaşkanı Xİ Jinping, ordunun Wuhan’da inşaat halindeki özel görevli Huoshenshan hastanesinde görev alacağını duyurarak, verilen talimatın parti ve Çin halkının silahlı kuvvetlere olan güvenini kanıtladığını söyledi. Xi, “Askeri hastaneler hastaları kabul etmeli ve araştırma merkezleri salgına karşı elde edilecek zafere çalışmaları ile katkı vermeli” diye konuştu.

POMPEO İLE KORONAVİRÜS GÖRÜŞMESİ

Çin Başbakanı Le Keqiang da aynı gün yaptığı açıklamada, koronavirüse karşı alınan tedbirlerin hayati önemde olduğunu belirterek sadece Wuhan’da değil, aynı zamanda çevre bölgelerde bulunan hastanelerin de hazırlıklı olmaları gerektiğini bildirdi.

Çin’in üst düzey diplomatı Yang Jiechi ise çarşamba günü Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Yang, Amerikan vatandaşları da dahil olmak üzere Çin’in ülkede bulunan tüm yabancıların güvenliği ile yakından ilgilendiğini dile getirdi ve tarafların salgınının kontrol altına alınması için yakın iş birliğine devam edeceği bilgisini paylaştı.

YEREL MAKAMLAR MASKE VE KORUYUCU MALZEME TEMİN EDECEK

Telefon görüşmesinin ardından yayımlanan açıklamada alınan önlemlere karşın koronavirüsün yayılmaya devam ettiği ve bu nedenle azami çaba ile bilimsel hamlelere ihtiyaç duyulduğu yazıldı. Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı:

Salgının kontrol altına alınması ve engellemesi çalışması Wuhan kenti ve Hubei eyaletinde özel olarak yoğunlaşmalı, tıbbi kaynaklar koordine edilmeli ve ölümlerin en aza indirilmesi sağlanmalıdır. Şehirler arasında etkili ve koordineli bir salgın kontrol ve önleme mekanizması tesis edilmeli. Koronavirüse karşı aşıların geliştirilmesi ve etkisi daha önce kanıtlanmış ilaçların kullanımı hızlandırılmalıdır. Yerel makamlar koruyucu giysiler, cerrahi maskeler, güvenlik gözlükleri, negatif basınç ambulanslarının teminini garanti altına almalıdır. Kimi işverenler de Bahar Bayramı için enfeksiyon riski olan yerlerden uzaklaşan çalışanlarının geri dönüşlerini ertelemeyi düşünmelidir. Hatta enfeksiyon riski daha yüksek olan kişilerin tıbbi gözlem için evde kalmaları ya da evden çalışmaları sağlanmalıdır."