Kendine has ve esprili üslubuyla dünyanın dört bir yanından gelen soruları yanıtlayan Maduro, halkına güvenirken ABD’den yönetilen muhaliflere karşı Bolivarcı Devrim’i büyütme söz verdi.

"Ya emperyalist barbarlık ya Venezuela halkı kazanacak"

CAN UĞUR

ABD destekli grupların ülke içinde muhalefet gösterileri düzenlediği Venezuela’da nasıl bir sürecin yaşanacağı bilinmiyor ancak Bolivarcı Devrim’i savunan Venezuelalıların kararlılığı, yenilginin uzak bir ihtimal olduğu gösteriyor. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, önceki gün uydu üzerinden telekonferans sistemiyle düzenlediği uluslararası basın toplantısında aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülkeden gazetecinin sorularını yanıtladı. BirGün gazetesinin de davetli olduğu toplantıda Maduro oldukça önemli açıklamalarda bulundu. Venezuela Başkonsolosluğu’nda izleme şansına sahip olduğumuz toplantıda ilginç ayrıntılar söz konusuydu. Maduro’yu izleyeceğimiz salonda Mustafa Kemal Atatürk, Bolivarcı Devrim’in önderleri Simon Bolivar, Hugo Chavez ile Devlet Başkanı Maduro tablolarıyla Venezuela Büyükelçisi Jose Gregorio Bracho Reyes bizleri karşıladı.

UZUN AMA SIKICI DEĞİL

Türkiye saati ile 7 buçukta konuşmaya başlayan Maduro’nun uluslararası telekonferansı yaklaşık 5 saat sürerken bu süre zarfında önemli bilgilere sahip olduk. Ancak bunun öncesinde daha dikkat çekici olan başka noktalar da vardı. Başkan Maduro’nun üslubu beden dili ve seçtiği kelimeler her gün ülke başında bulunan birini dinleyen biz Türkiyeli gazeteciler için dikkat çekiciydi. Maduro’nun yaklaşık 5 saatlik konuşmasında ‘Eyyy…’ tonunda cümleler yoktu. Toplumu ikiye bölen bir üslup yerine emperyalizme karşı mücadele eden halkına duyduğu güvenden bahsetti. Yine bir devlet başkanı olarak ‘inançlı olduğunu’ dile getirdi ancak bu konuşmasında küçük bir detay olarak yer buldu. Hal böyle olunca gerilmeden antiemperyalist duruşun köşe taşlarının dile getirildiği uzun ama sıkıcı olmayan bir konuşma dinledik.

ÜZERİNE BASA BASA SÖYLEDİ

Konuşmasından detaylar böyleyken bir de Başkan Maduro’nun üzerini basa basa dile getirdiği konular vardı. Bunların başında emperyalizme karşı mücadele konusunda çok net olduklarıydı. Soruların çoğu da bu minvalde geldi. Özellikle darbe girişiminde bulunan askerlerin çoğunun ABD ile organik ilişki içerisinde bulunduğundan bahseden Maduro muhalefet önderlik eden grupların tamamında bu tarz ilişkilerin olduğunun altını çizdi. Muhalif gruplara öncülük eden kesimlerin ABD sömürgesi olmayı kabul ettiklerini belirten Maduro, bu duruma karşı direnenlerin Bolivarcı Devrim taraftarları olduğunu belirtti.

ya-emperyalist-barbarlik-ya-venezuela-halki-kazanacak-340104-1.
Venezuela Başkonsolosluğu

ULUSAL KURUCU MECLİS

Ulusal Kurucu Meclis’in kararlarına saygı duyulmasının önemine işaret eden Başkan Maduro, ‘demokrasi çağrısı yapanların Ulusla Kurucu Meclis’in kararlarını tanımadığının’ altını çizdi.

Bolivarcı Devrim’in niteliği ile ilgili bir soruya yanıt veren Maduro ‘Bolivarcı Devrim barışçıl ve 21. Yüzyıl paradigmasına uygun bir devrim stratejisidir. Bizim devrimimiz ülkelerin egemenlik haklarına saygılıdır, bizim devrimimiz başka ülkelerin halklarına bombalar yağdırmaz. Bizi eleştirenler bugün Miami’den kontrol edilen saldırılara baksın. Trump’ın bize ilan ettiği savaşa baksın. Bunlara karşı halkımızla birlikte mücadelemiz sürecek. Bolivarcı Devrim dünya açısından hayati öneme sahiptir. Emperyalist barbarlığa karşı direnişin simgelerinden bir tanesidir.” diye konuştu.

"İÇ MESELELERİMİZE KARIŞMAYIN"

Kolombiya ve ABD’nin Venezuela’nın iç meselelerini kendi iç meseleleri gibi yansıtmaya çalıştıklarını kaydeden Maduro, "Bu propagandalar sayesinde Venezuela’ya diz çöktürmek istiyorlar. ABD’nin öncülük ettiği emperyalist güçler karşısında boyun eğmeye zorluyorlar. Ben Trump göreve geldiğinde kendisine iki ülke arasındaki büyük farklılıkların bilincinde olarak Bolivar Devrimi'ne yakışır bir şekilde devrim değerlerine göre bir mesaj gönderdim. Bu mesajla iki ülke arasında kurulması gereken diyalog, iki ülke halkları arasında kurulacak barışı öne çıkartmak amacını taşıyordu. Biz bütün ülkelerle saygıya dayalı bir ilişki geliştirmek istiyoruz. Ancak bunun karşılığında demokratik Avrupa ve ABD bize dayatmalarda bulunmaktadır” dedi.

BATI BASINININ ÇARPITMALARI

Venezuela’yı batı basının sunduğu içsavaş görüntüleriyle okumaya başladığımız şu günlerde Maduro’nun verdiği kısa birkaç bilgi devrimin attığı adımları da gösterir nitelikteydi. Maduro şunları söyledi: "Son 4 yılda 3 Milyondan fazla evsiz ev sahibi oldu. Yine adına yaşam alanları denilen proje kapsamında 1.700.000 tane ev inşa edildi. Bu rakamı ABD nüfusuyla oranladığınızda 20.000.000 ev inşa edilmesi gerekiyor. Birisi Trump’a bu soruyu sorabilir mi? Var mı böyle projesi."

ya-emperyalist-barbarlik-ya-venezuela-halki-kazanacak-340105-1.
Venezuela Devlet Başkanı Maduro, telekonferans aracılığıyla konuşmasını gerçekleştiriyor

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ KONUSU

Basın özgürlüğü konusunda Venezuela’ya dönük eleştiriler hatırlatılınca Maduro çarpıcı bir yanıt verdi. Eleştirilecek birçok şey var, bazı noktalarda eksik de kalıyor olabiliriz diyen Maduro şöyle devam etti: Ancak Venezuela’da yaşananlar Fox, CNN ya da BBC gibi dezenformasyon ağları tarafından dünya kamuoyuna duyuruluyor. Bunların gerçekleri aktarma gibi bir dertleri bulunmuyor. Tamamen ABD’nin çıkarlarına uygun yalan haberler yapılıyor. Biz gazetecileri, araştırmacıları buraya davet ediyoruz. Gelsinler eleştirilerini de sunsunlar, eleştiriler geliştiricidir ama gerçekleri yazmak koşuluyla. Doğruları anlatmak koşuluyla.

LİBERAL YALANCILARA KARŞI

Venezuela Devlet Başkanı Maduro’nun basın toplantısını gerçekleştirdiği salonda en çok alkış alan sözleri ise bundan sonra neler olacağı konusunda da net bir tablo sundu bizlere: Ya emperyalist saldırılar kazanacak Ya Venezuela halkı; Ya liberal yalancılar kazanacak ya biz kazanacağız…