Ülkenin dört bir yanındaki kentlerde günlerdir Adalet Nöbeti tutan TMMOB, dün Kadıköy’den seslendi. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Koramaz, hep beraber mücadeleye çağırdı, tutukluların serbest bırakılmasını istedi.

Ya hep beraber ya hiçbirimiz

Umut Can FIRTINA

Gezi davasında çıkan kararlar ve hukuksuz tutuklamalara karşı 16 Mayıs’tan bu yana Denizli, Kocaeli, Diyarbakır ve İzmir’le birlikte çok sayıda kentte Adalet Nöbeti tutan Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB), eylemi Kadıköy’e taşıdı.

İstanbul’da çok sayıda yurttaş TMMOB’nin çağrısıyla ‘Gezi’ye, emeğimize ve mesleğimize sahip çıkıyoruz’ diyerek Kadıköy İskele Meydanı’nda bir araya geldi. Gezi davasında Osman Kavala, Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman, Can Atalay, Çiğdem Mater ve Mine Özerden’e verilen cezalara tepki gösteren yurttaşlar, serbest bırakılmaları talebinde bulundu. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, “Herkesi mücadeleye çağırıyoruz, çünkü biliyoruz ki: Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” dedi.

GEZİ UMUTTUR

Koramaz, İskele Meydanı’nda adalet ve hukuk ayıbına ‘hayır’ demek için toplandıklarını hatırlattı ve Gezi Direnişi’nin üzerinden 9 yıl geçtiğini ancak bu süre boyunca iktidarın korkusunun bitmediğini söyledi. Koramaz, şunları dile getirdi: “Gezi’de yaratılan o paylaşmacı ve dayanışmacı görüntüler, hep birlikte kurduğumuz barikatlar, bir arada duran milyonlar hâlâ iktidarı gece uykularından kaldırmaya devam ediyor. Gezi, bu ülkenin başına gelmiş en güzel şeydir. Gezi geleceği kurma iradesinin zirvesidir. Siyasi iktidar bunu için Gezi’ye saldırıyor.”

Hukuksuz Gezi kararıyla birlikte ülkede adalet inancına ve hukuka olan bağlılığın zedelendiğini altını çizen Koramaz, şöyle devam etti: “Bu ülkede hukuku yargıyı kendi politikalarınız çerçevesinde kullanmaktan vazgeçin. İktidarın ömrü dolmuştur. Ekonomiden siyasete kadar her alanda derin sorunlarla boğuşan bir ülkede yaşıyoruz. İktidar bu ülkenin sorunlarını çözmek yerine tüm toplum kesimlerini susturmak için baskıyı her geçen gün artırıyor.” Tüm toplumsal kesimleri gibi biz mühendisler de mimarlar da şehir plancıları da yaşanan bu ekonomik ve sosyal koşullardan doğrudan etkileniyoruz. Bizler de gün geçtikçe daha da yoksullaşıyoruz. Üreten bir ülke istiyoruz. Bu ülkeyi yıllardır yürüten siyasi iktidar bu ülkenin teknik elemanlarını gözden çıkartmıştır.”

BİZ KAZANACAĞIZ

Silivri Cezaevi’nde tutulan Tayfun Kahraman’ın eşi Meriç Demir Kahraman dayanışma için teşekkür etti. Tayfun Kahraman’ın gönderdiği mesajı okudu: “Bizlere karşı uygulanan adaletsizlik ile bir kez daha gördük ki örgütlülüğümüz ve TMMOB çatısı altında bu ülkenin mühendis, mimar ve şehir plancılarının verdikleri mücadele çok değerlidir. Bizlere düşen görev örgütlülüğümüzü güçlendirmek ve adaletsizliklere karşı tek vücut olmaktır. Kentimize, ülkemize, doğamıza sahip çıktığımız için sizlerin yanında değiliz. Haklılığımıza olan inancımız, her yurttaş ve sizlerden gelen destek sonucu dimdik duruyoruz. Bu mücadelenin karşımızdakilere korku saldığını bilerek bu mücadeleyi asla bırakmayın. Unutmayın; biz kazanacağız.

Bakırköy Cezaevi’nde tutuklu bulunan Mücella Yapıcı’nın kızı Cansu Yapıcı da annesinin mesajını okudu: “Karanlığa inat, haklı ve doğru olmanın bilinciyle huzurlu ve iyiyiz. Bu hukuksuzluğa, adaletsizliğe ve karanlığa karşı bizlerle, mesleğimizle ve hepimizin geleceğiyle gösterdiğiniz dayanışma bize güç veriyor. TMMOB tarafından gerçekleştirilen adalet nöbetleriyle dostlarımız ‘her yeri Taksim, her yeri direniş’ kılıyor. Bu karanlıkta yükseltmemiz gereken adalet talebidir. Kentlerimiz için, doğamız için, geleceğimiz için, emeğimiz için adalet talep ediyoruz. Gezi bu ülkenin sönmeyecek umududur.”

Gezi Davası tutuklularından Can Atalay’ın kuzeni Önder Çetin Bilginer de Atalay’ın cezaevinden gönderdiği mesajı aktardı: “Mimarlar neye itiraz ettiyse, mühendisler hangi konuda uyardıysa, şehir plancıları neyi işaret ettiyse haklı çıktılar. Tohumun ve köylülüğün tahribine itirazı küçümseyenler yaşadığımız gıda egemenliği krizinin sorumlusudur. Mimarlar, mühendisler ve şehir plancıları doğruyu söylediler. Doğru yolda yürüdüler. Gezi Direnişi bu doğru geleneğin bir mekanda somutlaşması, bu geleneğin memleketin milyonlarca insanı tarafından sahiplenilmesi halidir.”

GEZİ TUTUKLULARINI SERBEST BIRAKIN

Koramaz, şu taleplerde bulundu:

1. Nitelikli işgücümüzün heba olmasına neden olan işsizlik sorunu derhal çözülmelidir.
2. Tüm meslektaşlarımıza güvenceli istihdam sağlanmalıdır.
3. SGK ile TMMOB arasında ücretli çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının “Asgari Ücret Denetim Protokolü” ivedilikle yürürlüğe konulmalıdır.
4. Kamuda mühendis, mimar ve şehir plancılarının istihdamı artırılmalıdır.
5. Kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının ücretleri ve özlük hakları iyileştirilmelidir, ek göstergeler 4800-6400 aralığına yükseltilmelidir.
6. KHK ile haksız ve hukuksuz biçimde kamu görevinden ihraç edilen meslektaşlarımız tüm haklarıyla birlikte derhal görevlerine iade edilmelidir
7. Özelleştirme uygulamalarına son verilmeli, yeniden kamulaştırma yapılmalıdır. Ülkenin yaşanabilir hale gelmesi için tüm alanlarda kamucu politikalar benimsenmelidir.
8. Ülkemizin doğal kaynaklarını, ormanlarını, tarım alanlarını ve tarihi mirasını yağmalamayı amaçlayan tüm düzenlemeler geri çekilmelidir.
9. Kamusal ve mesleki denetimler toplum güvenliğinin sağlanması açısından zorunludur, serbestleştirme uygulamalarına son verilmelidir.
10. Gezi tutsakları bir an önce serbest bırakılmalıdır.