Bugün temel atma töreninin tamamlandığı Kanal İstanbul’a tepki göstermek amacıyla eylem yapan Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu, “Sana Kanal yaptırmayacağız” dedi. Öte yandan talan projesine karşı yürüyüşe geçmek isteyen Koordinasyon'a karşı polis meydanı tamamen kapattı.

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu: Sana Kanal yaptırmayacağız

Meral DANYILDIZ

Uzmanların yapılmaması konusunda sık sık uyardığı Kanal İstanbul projesi için Sazlıdere Köprüsü temel atma töreni bugün tamamlanırken, Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu duruma tepki göstermek amacıyla Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda bir araya geldi. İlçede çok sayıda kolluk kuvveti yer alırken, açıklama polis ablukası altında yapıldı.

“Kanal’a değil depreme bütçe” , “Kanal’a hayır İstanbul’a dokunma” , “Sana Kanal yaptırmayacağız” sloganlarının atıldığı basın açıklamasında, “Kanal’ı yaptırmayacağız, Yenişehir’i kurdurmayacağız” pankartı açıldı.

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu adına basın açıklamasını okuyan Oya Erakıncı, İstanbulun da Türkiye’nin de Kanal İstanbul’a ihtiyacı olmadığını söyledi. “Günlerdir Sazlıdere Barajı’nın yanında iş makinaları, hafriyat kamyonları çalışıyor” diyen Erakıncı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sazlıdere’nin üzerini doldurup kamyonlar daha rahat çalışsın diye yol yapıldı. Baraj kenarındaki bir alanın düzleştirilmesi çalışması yapılıyor. Neden? “Haziranda kanalın temelini atıyoruz” yalanını hayata geçirebilmek için tören alanı hazırlıyorlar. Günlerdir ana akım medyada dil döküp kanalın ne kadar faydalı olacağını anlatmaya çalışıyorlar. Çünkü İstanbul’un da Türkiye’nin de kanala ihtiyacı yok. Boğaz’daki gemi trafiği azalacak diyorlar. Bakanlık verileri bile bu trafiğin azaldığını, boğazda yaşanan gemi kazalarının azaldığını gösteriyor.”

SAZLIDERE TAMAMEN YOK EDİLECEK

İstanbul kendi nüfusunu ve betona dönmüş ilçelerini taşıyamıyorken yeni yapılaşmaların kentin ölüm fermanı anlamına geldiğini vurgulayan Erakıncı, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kanal İstanbul’un gençlere iş, ailelere aş olarak döneceğini iddia ediyor. Halkın işi aşı umurunuzda olsa insanlar işsizlikten, açlıktan, geçim sıkıntısından intihar ederken milyar dolarları bir avuç rantçı ve zengin için yapılan bu projeye ayırmaz, halk için kullanırsınız. Kanal’ın ekolojik bir zararı olmayacak diyorlar. 13 bin 400 hektar orman arazisi yok edilecek, su havzaları zarar görecek, Sazlıdere tamamen yok edilecek. Bu proje İstanbul’un nefesini kesecek.

Kanal Marmara Denizi’ni temizleyecek diyorlar. Marmara Denizi üzeri musilaj kaplanmış durumda alarm veriyor. Bilim insanları Karadeniz’den gelecek akıntının ve kanalla beraber kurulacak şehrin atıklarının Marmara Denizi’ni öldüreceğini, deniz bu kadar alarm vermeden çok önce de söylüyordu. Kanal’la balık yuvalama alanları, bölgede yaşayan hayvanlar, bitki türleri zarar görecek.

İnsanlığın ilk yerleşim yerlerinden olduğu düşünülen Yarımburgaz Mağaraları, Bathonea Antik Kenti ve Küçükçekmece Lagünü yok edilecek” dedi.

ya-kanal-ya-istanbul-koordinasyonu-sana-kanal-yaptirmayacagiz-892305-1.

KATİL BİR PROJEDİR

Erakıncı, şu ifadeleri kullandı: “Deprem fay hatları üzerindeki bir alana 2 milyon yeni nüfus ve inşaat alanları yaratarak halkın canına kastedecekler. Bütün bunlar ve daha fazlası belgelenmişken, milyonlar size itiraz ediyorken göz göre göre yalan söylemeyin artık. 26 Haziran’da atılacağı söylenen temel Kuzey Marmara Otoyolu’nun (KMO) bağlantı yollarından biri Nakkaş-Başakşehir kesiminin Sazlıdere üzerinden geçen kısmıdır. Kanal İstanbul ÇED raporuna göre köprüler inşaat sürecinin 4. aşaması olarak planlanmıştır. Bu köprünün olmayan kanalın üzerinden geçmesi planlanmaktadır. Geçen sene yaz aylarında Yap İşlet Devret yöntemiyle 8 milyar liraya Rönesans Holding’e ihale edilen bu yol projesi de daha öncekiler gibi hazine garantisi kapsamındadır ve eğer yapılırsa devlet her araç geçişi için Rönesans Holding’e halkın cebinden ödeme yapacaktır. KMO, İstanbul’un ve Marmara’nın kuzeyindeki ormanları, tarım alanlarını, yerleşim yerlerini bir bıçak gibi ikiye ayıran ve etrafında yeni yapılaşmalara davetiye çıkaran bir katil projedir.”

ya-kanal-ya-istanbul-koordinasyonu-sana-kanal-yaptirmayacagiz-892306-1.

İSTANBUL KANAL İSTEMİYOR

Sazlıdere Barajı’nın İstanbul’a içme suyu sağlayan en önemli havzalardan birisi olduğuna dikkat çeken Erakıncı, sözlerini şöyle noktaladı: “Su havzasının üzerine otoyol yapmak, ardından da kanalla o suyu tamamen yok etme planı yapmak halk ve doğa düşmanlığından başka nedir? Bir kez daha söylüyoruz. Sahte temel atma törenleriyle, yalan propaganda yöntemleriyle kanal projesini oldu bittiye getirmenize izin vermeyeceğiz. İstanbul kanal istemiyor.”

YÜRÜYÜŞE POLİS ENGELİ

Talan projesine karşı yürüyüşe geçmek isteyen Koordinasyon'a karşı polis meydanı tamamen kapattı. Duruma tepki gösteren Koordinasyon, “Bu da bir gözaltı” yorumunda bulundu. Polise tepki gösteren Koordinasyon üyeleri, "Bu halk yaşamı savunuyor, doğayı savunuyor, İstanbul'u savunuyor. Halktan korkmayın!" dedi.