Türkiye Futbol Federasyonu’nun yabancı sınırını bir kez daha değiştirmesi büyük tepki topladı. Hemen hemen bütün teknik direktörler kararı sert bir şekilde eleştirdi

Yabancı kuralını değiştiren TFF'ye tepki yağıyor: Futbola yabancılar

Barış SARIKAŞ

Ülke futbolu bir kez daha yabancı sınırının gelmesini tartışıyor. Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) yeni aldığı karara göre Kulüpler yeni sezonda kadrosunda 14 yabancı bulundurabilecek ama bunlardan sadece 8’i sahada olacak. Sonraki iki sezonda ise kademeli olarak yabancıların sayısı 6’ya inecek. Bir sonraki sezon ise kulüpler en fazla 12 yabancı alabilecek ve bunlardan birinin 1 Ocak 1998 ve sonrası doğumlu olması gerek. Ve sahada aynı anda 7 yabancı olabilecek. 18 kişilik listede ise 5 yabancı bulundurulacak. Yine bu sezonda da on birde altyapıdan yetişmiş 1 Ocak 2000 ve daha sonra doğmuş bir futbolcu zorunlu olacak. Üçüncü sezonda ise en fazla 10 yabancı alınabilecek. Aynı anda sahada 6 yabancı forma giyecek. Ve bu sezonda on birde altyapıdan yetişmiş 1 Ocak 2002 ve sonrası doğmuş iki futbolcu bulundurulması şart.

Gelen kurala tepkiler büyük. Süper Lig’de teknik direktörlerin hemen hemen hepsi, TFF’nin bu kararına tepki gösterdi. Kararın antrenörlere danışılmadan alınması bir başka tartışma konusu. Önceki gün oynadıkları Kasımpaşa maçı sonrası tepkilerini dile getiren Sergen Yalçın şu ifadeleri kullandı:

YALÇIN: TESİSLERİ GEZSİNLER

Yabancı oyuncu konusu çok uzun bir konu. Bu TFF’nin aldığı bir karar. Benim merak ettiğim bu kararı kimler oturup aldı. Altyapıdan oyuncu oynatma mecburiyeti koydular. Bunu koyarak genç oyuncuların yetişeceklerini mi sanıyorlar. Bunun için önce tesis lazım. Ben 18 kulübün tesislerini gezmelerini tavsiye ediyorum, bir görsünler bakalım. Hersek Ajax’ı örnek veriyor. Önce gidip Ajax’ın tesislerini gezin, sonra gelip 18 kulübün tesislerini gezin. Bakın bakalım birbirine benziyorlar mı? 8 tane oyuncu içeride olacak, 6 oyuncu kulübede olacak, 3 oyuncu evde oturacak, 2 oyuncu yemekte olacak… Bu iş bana çok acayip geliyor. Bu kuralın oyuncu yetiştirmekle alakası yok. Anadolu’daki takımları düşünün. 2 sene sonra altyapıdan 2 oyuncuyla oyna diyorsunuz. Adamlar altyapıdan 2 oyuncu bulamazsa ne yapacak, 9 kişiyle mi sahaya çıkacak. İnanılmaz mantıksız bir karar. Bunu kim oturup konuştuysa, bir daha oturup konuşsun.

TERİM DE TEPKİLİ

Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim de TFF’nin kararını sert bir şekilde eleştirdi. Terim şu ifadeleri kullandı: “Dünyanın hiçbir yerinde yasaklarla, pardon kısıtlamalarla hiçbir gelişim olmamıştır. Biz uyacağız tabii ki ama problemin nerede olduğunu bulmamız lazım. Oyuncuyu yerli ve yabancı diye ayıramazsınız. İyi ve kötü oyuncu diye ayırmak lazım. Türkiye’de stoper yoktu, şimdi dünyanın en iyi takımlarında oynuyorlar.”

KARAMAN: HEPSİNE KARŞIYIM

Yeni Malatyaspor Teknik Direktörü Hikmet Karaman ise kararı desteklemediğini belirterek, “Bu konuya iki taraflı bakmak gerekiyor. Yani sınırlandıralım da diyebilirsiniz veya serbestlikte belli kurallar koyalım da diyebilirsiniz. Bence ulemaların, konuyla ilgili bilgi sahibi olan kişilerin iyi bir çalışma yapması gerekiyor. Çünkü biz teknik adamlara bu sorular spontane soruluyor. Geçmişten deneyimimiz var, 5+2, 4+2, +2’lerin hepsine karşı çıktım. Kulübeyi bozuyor, teknik adamı bozuyor, taktiksel değişikliği bozuyor. Yabancı çıkartıp, yabancı sokmak zorunda kalıyorsunuz. Ama genelde düşünüldüğünde kaç yabancıyla kulüpler devam edebilsin. Bunu geri plana baktığınızda 3-4 sene sözleşmesi olan kulüplerimiz var, bir sürü para vermişler yabancılara. Yani işin ehli olan insanların bir araya gelip bir fikir yapması gerekiyor. Şahsi kanaatim iyi olan, takımı geliştirecek, takıma katkı yapacak, takımın karakterini yükseltecek yabancıların olması gerekiyor” diye konuştu.