Yabancı yatırımcıların beklentisi: Sancılı bir kriz yolda olabilir

Ekonomi Servisi

Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını değerlendiren küresel piyasa aktörleri "yüksek enflasyon, çok düşük faiz oranları ve döviz rezervlerinin ekside olmasıyla sancılı bir kriz yolda olabilir" yorumları yapıyor.  

Bloomberg’e konuşan piyasa aktörleri seçim sonucunun ekonomiye ve piyasaya etkisini değerlendirdi. 

New York merkezli Wells Fargo’da çalışan döviz stratejisti Brendan McKenna: Liranın önümüzdeki haftalarda keskin ve büyük bir düşüş yaşamasını, bu çeyreğin sonunda dolar/TL’nin 23’e ulaşmasını ve alışılmışın dışındaki ekonomi politikasının yürürlükte kalmasını öngörüyoruz.

Tellimer’de çalışan stratejist olan Hasnain Malik: Erdoğan’ın kazanması hiçbir yabancı yatırımcı için rahatlık sunmuyor. Çok yüksek enflasyon, çok düşük faiz oranları ve döviz rezervlerinin ekside olmasıyla sancılı bir kriz yolda olabilir. 

Morgan Stanley analistleri: Erdoğan’ın yüksek faiz oranlarının daha yüksek enflasyona yol açtığına dair uzun süredir devam eden görüşü göz önüne alındığında, seçimlerden sonra faiz politikasında bir geri dönüş beklemiyoruz. Bununla birlikte, son zamanlarda büyük dış finansman ihtiyaçları ve yüksek enflasyon nedeniyle resmi rezervler üzerindeki baskı, riskleri kontrol altına almak için politika yönünde bir değişiklik gerektirecek gibi görünüyor.

Londra merkezli Abrdn’in yatırım direktörü Viktor Szabo: Mevcut heterodoks politikalar sürdürülemez olduğu için yeni politika duyuruları beklenecek. Döviz rezervlerinin tükenmemesi için en azından bazı düzeltmelerin yapılması gerekiyor.

‘YENİ KABİNE GİDİŞATI BELİRLEYECEK’

Strateji Portföy İstanbul Para Yöneticisi Burak Çetinceker: Piyasalarda olumsuz bir tepki beklenebilirken, ilk tur oylamanın ardından sonuç sürpriz olmadı ve bu, çoğunlukla geçen hafta fiyatlandı. Şimdi gözler yeni kabine ve ekonomi ekibinde olacak ve bu da muhtemelen piyasa hareketlerinin gidişatını belirleyecek. Mevcut ekonomi modelinin çalışmadığı açık. Erdoğan da muhtemelen bunun farkındadır ve yakın gelecekte ortodoks bir politikaya mütevazı bir geçiş olması muhtemeldir çünkü aksi takdirde ekonomi, sürdürülebilir olmayacaktır. Buna yönelik herhangi bir sinyal piyasa tarafından memnuniyetle karşılanacaktır.