Yabancılar 2022 yılında İzmir ili içerisinde 1.9 milyar liralık taşınmaz satın aldı. CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, “İzmir’in en değerli, verimli toprakları, arazileri yabancılara peşkeş çekildi” dedi.

Yabancılar İzmir’de geçen yıl 1.9 milyar liralık tanışmaz aldı

BirGün EGE

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç’ın, “İzmir’de yabancılara ne kadar konut, iş yeri, arsa, tarla satıldığı ile ilgili” soru önergesine cevap verdi.

Kurum, İzmir’de 2022’de yabancılara ne kadar ana taşınmaz (arsa, arazi, tarla, bağ, bahçe vb.) ile bağımsız bölüm (konut, işyeri vb.) satıldığını tablolar halinde sundu.

Buna göre, İzmir’de geçen yıl yabancılara 1.403’ü konut ve iş yeri, 82’si arsa, arazi, tarla, bağ ve bahçe vb olmak üzere, 1 milyar 886 milyon 112 liralık toplam 1.485 taşınmaz satıldı. 67 yabancı ülke vatandaşının tercih ettiği İzmir’den en çok taşınmaz satın alan 795 ile İran vatandaşları birinci, 147 ile Ruslar ikinci, 89 ile Almanlar üçüncü, 79 ile de Azerbaycanlılar dördüncü.

CHP’li Kılıç, “Birleşmiş Milletler tarafından tanınan 208 ülkenin bulunduğu dünyada, 67 ülke vatandaşı, yani dünyanın 3’te 1’i İzmir’den taşınmaz satın aldı. İzmir’in en değerli, verimli toprakları, arazileri yabancılara peşkeş çekiliyor. Neden? AKP’nin 21 yıldır bitip tükenmek bilmeyen rant iştahı yüzünden. Bu satışlar sonrası konut arzı talebi karşılayamaz oldu. Bu da fiyatların yukarı yönlü hareketine yol açtı. Burada yine liyakatsizliğin, iş bilmezliğin faturasını vatandaş ödüyor. Özellikle İzmir depreminden etkilenip de konteyner kentte kalanlar bugün çıksa artan fiyatlardan dolayı kiralayacak ev bulamayacak. Ancak buna rağmen depremzedelere ‘konteyner kenti boşaltın’ diye tebligat gidiyor. Çıkın demesi kolay. Çıktıktan sonra sen devlet olarak onlara bir çözüm sunuyor musun? Hayır. Yangını daha da körükleyecek adımlarla sorunu içinden çıkılamaz bir hale getiriyorsun. İşin özü; bu güzelim İzmir, bu güzelim memleket yabancıya cennet, vatandaşına cehennem olmuş durumda” dedi.