Artan enflasyon yurttaşın belini bükerken ülke yabancıların iştahını kabartıyor. Almanya’daki bir ucuzluk marketinin 22 günlük Türkiye tatili kampanyasına yönelik turizmciler, “Bırakın turizmi, ülkenin bittiğinin bir göstergesi” dedi.

Yabancıya cennet, yurttaşa zulüm
Almanya’daki ucuzluk marketinde her şey dahil 22 gecelik Türkiye tatili 599 avroya satışa çıktı.

Berkay SAĞOL

Ülkede milyonlarca yurttaş hayat pahalılığı ve geçim sıkıntısı cenderesinden bir türlü çıkamazken TL’deki erime tam gaz sürüyor. Artan döviz kuru ise Türkiye’yi yabancı ülkelerin vatandaşları için adeta ‘fırsatlar cenneti’ne dönüştürdü. Önce Almanya’daki bir ucuzluk marketi, 599 avroya Türkiye’de 22 günlük tatil kampanyasını satışa çıkardı. Ardından Dubai merkezli bir yatırım şirketi “Türkiye aşırı ucuz” dedi, dünyaya emeklilik için Türkiye’yi seçmeleri tavsiyesinde bulundu.

TL’nin erimesinin dışında Rusya’nın Avrupa’ya giden doğalgaz akışını süresiz kesmesiyle birlikte Türkiye ucuz yollu ‘ısınma’ alternatifi de oldu. Avrupa’daki dar gelirliler ve emekliler, kışı düşük fiyatlar karşılığında burada geçirmeye hazırlanıyor. Almanya’da bir ucuzluk marketinin satış kataloğuna 'her şey dahil' çok uygun fiyatlı tatile yer vermesi ise meseleyi özetler nitelikte. Marketin kataloğunda yer alan bilgilere göre, Antalya Side’de 22 gün konaklamalı bir tatil, kişi başına uçuş dâhil 599 avro.

Konuyu BirGün’e değerlendiren Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Serdar Karcılıoğlu’ya göre, başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerindeki turizm acentalarının kış turizmi için ‘gözdesi’ Antalya ve Güney Ege’deki oteller. Acentaların birkaç aydır bu otelleri gezdiğini aktaran Karcılıoğlu, “Doğalgaz problemi sebebiyle oradaki insanların Türkiye’de tatil yapması için otellere çeşitli teklifler sunuluyor. Antalya daha sıcak diye teklifler oradan başladı. Fakat Güney Ege’den de birçok otelden kontenjanlar alınmaya devam ediliyor” dedi.

Serdar Karcılıoğlu, Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği BaşkanıSerdar Karcılıoğlu, Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı

ÜLKENİN BİTTİĞİNİN BİR GÖSTERGESİ

Karcılıoğlu, Almanya’da çıkan ilanla birlikte anlaşmaların sağlanmaya başladığının ortaya çıktığını kaydetti. Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı, “Belki güzel bir şey gibi görülüyor olabilir ama 599 avroya 22 gün uçak ve her şey dahil tatil, bırakın turizmi, ülkenin bittiğinin bir göstergesidir” dedi ve ekledi: “599 avrodan acenta minimum 299 avro uçak ve transfer ücreti olarak alıyor. Otele kalan para 300 avro yani günlük ücret kişi başı 13 avro gibi rakamlara denk geliyor. Bir yabancı turist, ülkede bu fiyatlara konaklayıp, yemeğini yiyip içkisini içebiliyorsa, bu durum ülkenin bitişinin bir neticesidir.”

Karcılıoğlu, otelcilerin 8,5 milyar dolar kredi yükü altında olduğu ve bu paranın ödenemediği görüşünde. “Her ne kadar yaz aylarında tatil bölgeleri yoğun gibi görünse de yine ucuz satışlardan kaynaklanan tatiller sebebiyle önceki dönemden kalan borçlar ödenemedi” diyen Karcılıoğlu, turizmcinin borcunun ödeyemediği için sıcak para peşinde olduğuna dikkat çekti:

“Otelciler borcu ödeyemediği için yurtdışından gelecek sıcak paranın cazibesine kapılıyor. Aldığı parayla banka kredi taksitini ödemek için bu teklifler kabul ediliyor. Avrupalı tur operatörleri ciddi ön ödemeler yapıyor. Ancak orta vadede biz Türkiye’de yabancıları ve Türkleri yatıracak otel bulamayabiliriz. Otelciler bunun altından kalkamaz. Birçok otel iflasa sürüklenme tehlikesiyle karşı karşıya. Bankaların büyük çoğunda icra takipleri başladı. Gelecek kişiler 22 günlük ücreti ödeyip otelden dışarıya bile çıkmayacak. Çarşı pazardaki esnafa da faydaları olmayacak. Nereden bakarsak bakalım tamamen zarar olan bir uygulama. Otelde 50 personel çalışsa dahi 13 avro maliyeti çıkaramaz. Bir de açık büfe yiyecek içecek verecek. Ne yedirip ne içirecekler 13 avroyla? Bu işin faturası aylar sonra otelde çalışan müdürlere, profesyonellere kesilecek. Otel sahipleri şimdi parayı alacak ama aylar sonra gelip ‘Niye zarar ettik?’ diye soracaklar. Aralık ayında Kültür ve Turizm Bakanı çıkacak ve bu turlardan bir başarı hikâyesi çıkaracak. Ancak burada hiçbir başarı hikâyesi yok.”

BUNUN ALTINDAN KİMSE KALKAMAZ

Antalya bölgesinde turizm danışmanlığı yapan Mehmet Gülova, tedbirleriyle kış turizminin Antalya’da bu yıl daha fazla gündeme geldiğini aktardı. “Eskiden de kışın ortalama bu fiyatlara Avrupalılara tatil satışı yapılıyordu” diyen Gülova, şu yorumda bulundu: “Pandemiden sonra özellikle bu yıl yaşanan maliyet artışlarından sonra her şey dâhil tatilleri bu fiyatlara satmak büyük bir intihar olacak. Elektrik, akaryakıt, gıda ve personel maliyetleri ortada… Bunun altından kimse kalkamaz.”

Mehmet Gülova, Antalya bölgesi turizm danışmanıMehmet Gülova, Antalya bölgesi turizm danışmanı

Birçok otelcinin iki yıldır devam eden yüksek miktarda kredi borcu olduğunun altını çizen Gülova, sözlerini şöyle noktaladı: “Bu yaz sezonu çok kötü geçmedi ama otelcilerin nakit paraya ihtiyacı var. Kış döneminde en azından kredi taksitlerini ödeyebilmek adına bu teklifleri kabul ediyorlar. Aynı bölgedeki oteller arasındaki anlamsız bir rekabet fiyatları bu rakamlara düşürüyor. Özellikle Alanya ve Kemer’de küçük ölçekli otellerin batma tehlikesi var. Açıkçası bu maliyetlerle o fiyatların altından nasıl kalkacaklar merak ediyoruz. Oteller maliyetleri düşürmek için personel sayısını ve yemek çeşidini azaltma, elektrik faturasından kısma gibi birçok farklı yol deneyecektir. Doğru dürüst hizmet veremeyen oteller ülke turizmi için kötü reklam olacak.”

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Gencer ise şöyle konuştu: “Avrupalılara yönelik uygun fiyatlı kış turizmi kampanyaları her yıl oluyor. Daha önceki gibi çoğunlukla Antalya’da. Turizm sezonunda hizmet verenleri dağıtmamak, işletmeyi kapatmamak için yapılan bir çalışma. Önceki yıllara göre ekstra bir artış henüz görülmedi.”

Tolga Gencer, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Yönetim Kurulu ÜyesiTolga Gencer, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi

***

DUBAİLİ ŞİRKET: TÜRKİYE ÇOK UCUZ BURADA EMEKLİ OLUN!

Artan enflasyon halkın belini bükerken ülke yabancıların iştahını kabartıyor. Yatırım yoluyla vatandaşlık sağlayan Dubai merkezli Savory & Partners şirketi, emeklilik dönemini planlayanlara Türkiye’yi seçmelerini önerdi. Şirket, doğal güzellikleri, zengin mutfağı ve sıcak ikliminin yanı sıra Türkiye’nin en önemli özelliğinin “aşırı ucuz olması” olduğunu belirtti. Şirket emeklilere, "Türkiye'den vatandaşlık almak 400 bin dolar. Özellikle hizmet ve ürün kalitesi açısından yaşam maliyetleri aşırı ucuz. Yerel para birimi olan Türk Lirası'ndaki hızlı dalgalanmalar, yabancı para birimlerini kazananalar için ülkeyi mükemmel bir yer haline getiriyor" dedi.