Yağmacıları üzecek rapor mahkemede

Aycan KARADAĞ

Aydın Kızılcaköy’de yapılmak istenen JES projesi için verilen ‘ÇED olumlu’ kararına karşı kadınların sürdürdüğü mücadelede bir kazanım daha elde edildi. Bilirkişi heyeti, ÇED raporundaki eksikliklere dikkat çekerek projenin çevre, tarım ve su kaynakları açısından riskli buldu. Sarı Zeybek Jeotermal Santralı (JES) projesi için verilen ‘çevresel etki değerlendirme(ÇED) olumlu’ kararına karşı Aydın 1. İdare Mahkemesi’ne açılan davada bilirkişi raporu açıklandı. Raporda şu risklere dikkat çekildi:

Tarım zarar görür: Kurulmak istenen santral yerleşim yerlerine yakın ve çevresi zeytin ağaçlarıyla kaplı. Santralın tarım arazilerine kurulması tarımsal üretimi engeller. Yapım aşamasında çıkacak toz zeytin ağaçlarını olumsuz etkiler.

Deprem bölgesi: Yeraltı suları zarar görür. Yakında İkizdere barajı bulunuyor. Bölgede son 22 yılda büyüklüğü 5.0'ten fazla 12 deprem meydana geldi. JES projesi, olası depremde yeraltı suyuna ve su kaynaklarına zarar verebilir.

Su kaynakları risk altında: Alan kamu tarafından yoğun bir şekilde kullanılan konut, eğitim ve park, rekreasyon alanları var.

Bölge halkının içme ve kullanma suları sağladığı su kuyuları da yer alıyor. Proje, çevre mühendisliği bakımından da uygun değildir.

KADINLARIN ZAFERİ

Kızılcaköylüler bilirkişi raporu açıklaması sonrası sosyal medya hesaplarından, “Gün zafer günü. Gün kutlama günü. Tüm Kızılcaköy kadınlarının zaferi kutlu olsun. Övünün. Mücadelede birliği bozmaya çalışanlar, yeterli inanca, iradeye ve akla sahip olamayanlar bir kez daha görmüş oldu. Doğru tektir” paylaşımını yaptı.