Talancı şirketlerin hedefi olan Artvin’de neredeyse her gün yağmalanacak alanların bilirkişi incelemesi yapılıyor. Avukatlar Yıldırım ve Kalın, hukukun hiçe sayıldığını vurgulayarak kentin yok edildiğini söylüyor.

Yağmanın keşfini bir buçuk saate sığdırdılar

Dilan ŞAHİNBAŞ

Talancı şirketlerin esir aldığı Artvin’de dün hidroelektrik santralları (HES) için bilirkişi incelemesi yapıldı. Yusufeli Kılıçkaya köyünde Atahes Mühendislik tarafından; Şavşat’ta ise Akyurt’un şirketine ait Hanlı hidroelektrik santralı (HES) projesi için dün bilirkişi incelemesi gerçekleştirildi.

Yusufeli’nde köylülerin avukatı Bedrettin Kalın keşfin ardından açıklama yaparak en az 1 gün inceleme yapılması gerekirken bunun 1.5 saate sığdırıldığını kaydetti: “Bu keşifleri 1 güne sığdırıyorlar, paket program gibi. Dün 4 tane HES projesinin keşfi oldu. Kentin vadilerinin yağmalandığı bir süreç yaşıyoruz. Düşünün 5’er 5’er keşifler yapılıyor. Bu keşiflerin ne derece sağlıklı olduğu tartışılır.”

HUKUK KATLEDİLDİ

Şavşat’ta ise eski Artvin Valisi Selahattin Akyurt’un şirketine ait Hanlı HES projesi için dün bilirkişi incelemesi gerçekleştirildi. Keşif öncesi açıklamalarda bulunan köylülerin avukatı Halis Yıldırım, şirketin hukuku yok sayarak kararlar alındığını kaydetti: “Şirketin ÇED Olumlu Değil kararı iptal edilmiş ve Danıştay tarafından onanarak kesinleşmişti. Danıştay kararı sonrası 15 gün içinde bu kez kurulum gücü 3 kat arttırılan HES için, şirket tarafından ÇED Gerekli Değildir kararı alındı ve işe başlanıldı. Yürütmeyi durdurma taleplerimiz reddedildi. Mahkeme kararı yok sayıldı. İnsanlığın gözleri önünde hukuk katledildi ve HES yapılıp bitirildi. Aynı rapora iki kelime eklenerek bu talan devam ettirilmesin. Bu haykırış tüm canlılar adına Şavşat halkının haklı talebidir. Bir hukukçu olarak hukukun bu denli yok sayılmasını acıyla izliyorum. Tüm canlılar için sularına sahip çıkan dirençli, inançlı tüm insanları umutsuzluğa düşmeden kararlılıkla yaşamlarına sahip çıkmaya davet ediyorum. Doğanın, canlıların seslerine kulaklarını tıkayan ve gözlerini tıkayanları vicdanları varsa sesini duymaya davet ediyoruz.”