İktidarın yanı başından ayrılmamasıyla ünlü sunucusu, adadaki kuraklıktan yakınan Kıbrıslı yarışmacıya Türkiye’den Kıbrıs’a çekilen su hattını hatırlatarak ‘su sorununun çözülüşü propagandası’ yapıyor. Son derece basit bir bilgiye, ‘taşıma su ile değirmen dönmeyeceği’ bilgisine sahip bilinçli genç Kıbrıs şivesiyle açıklamaya çalışıyor: “Hayır, yetmiyor! Su hiç kimseye yetmez! Yani 15-20 sene sonra direkt kuraklık olacak; yani bu ısınmadan dolayı, küresel ısınmadan dolayı… Zaten mevsimler değişir, yavaş yavaş başladı değişsin… Yanı kış daha geç gelmeye başladı, yaz daha geç bitiyor. Yani bundan dolayı suya her zaman ihtiyacımız olacak.”

Sunucu bilgiç bir ifadeyle şu sözleri söylüyor: “Belgeselde seyretmiştim, yılda 512 milyar ton yağmur suyu dünyaya iniyor ve sonra tekrar, n’apıyor efendim, yoğunlaşıyor, buharlaşıyor, tekrar yağmur bulutu haline dönüşüyor. Ve, bugün belki biraz fazla Türkiye’ye yağıyor, yarın başka bir yere daha fazla yağıyor, ama o yağmur mutlaka yağıyor. Eee, tabii başka politikalar da var, su politikaları, korkutma politikaları dünyada… O yüzden çok da kulak asmayalım bence, susuz kalmayız diye düşünüyorum.”

Küresel ısınma konusunda belli ki bilgisi olmayan ama bolca inancı ve fikri olan mühendislik mezunu genç sunucu bu sözleri nargile eşliğinde dönen bir geyik muhabbetinde değil, Ekim 2017’de Türkiye’nin en ünlü bilgi yarışmasında, kameralar karşısında söylüyor…

Şimdi diyeceksiniz ki, “Cumhuriyet ve demokrasi kavramlarından hiç hazzetmeyen padişahlık sevdalılarının cumhuriyeti yönettiği ülkede bilgi yarışmasını böyle bilgisiz insanlar sunmuş, çok mu?!” Değil aslında, ama ‘korku politikası’ dediği şeyin özetle ‘insanlık suyun, havanın, toprağın kıymetini bilmeli, karbon bazlı yakıtlardan uzaklaşmalı’ söylemi olduğunu düşününce, çok üzücü...

“Bütün melekler Allahü Teala’nın emirlerini yapmakla meşgul olurlar. İnsan gibi günah işlemezler. Gıdaları Allah’ı zikir olup yemek, içmek, uyumak, cinsi münasebette bulunmak gibi özellikleri yoktur. Çoğunluğu insan şeklindedirler. ...Meleklerin de kendilerinden peygamberleri vardır. Biri de Mikail aleyhisselamdır ki, kanatlarının sayısını ancak Hakk Teala bilir. Denizlerdeki melekler ona bağlıdır. Gökler ve yer meleklerle doludur. Her birinin yağmuru indirmek gibi nice vazifeleri vardır. Her yağmur damlasını bir melek indirir ve kıyamete kadar ona bir daha nöbet gelmez. Yağmur yağdırma işi Mikail aleyhisselama bırakıldığından, her yere yağan yağmur Mikail aleyhisselamın rey ve tedbirindedir.” (Çev: Faruk Meyan, Bedir Yay., 1999, S.20)

18. yüzyılda yaşamış Erzurumlu İbrahim Hakkı’nın 1756’da yazdığı Marifetname’de geçen bu sözlerden küresel ısınmayı komplo teorisi sanan ve izleyici kitleye öyle ileten sunucuya 260 yılda gelmişiz...

Kim Milyoner Olmak İster? adlı yarışmanın itibarı bir süredir ayaklar altında zaten; bazı yarışmacılara -özellikle muhafazakar olanlara- ne hikmetse daha kolay soruların çıktığı programda, Eylül 2017’de sorulan 1 milyonluk soru ancak bir imam-hatipli veya bir hafız tarafından bilinebilecek bir Kuran sorusu oldu -”Kur'an-ı Kerim'de hangisi üzerine yemin edilmemiştir? A: Deniz / B: Güneş / C: Arı / D: Kalem- ‘Algı operasyonu’ tanımını çok seven AKP yandaşı medyanın algı operasyonlarına çok iyi bir örnek bu: Şu an Sorbonne’da okuyan bu delikanlı eğer Galatasaray Lisesi’nde değil de bir imam-hatip okulunda eğitim görmüş olsaydı en büyük ödülü kazanabilecekti!

Kıbrıslı yarışmacı ve yarışmadan alnının akıyla 250 bin TL kazanan bu genç hayatının hiçbir döneminde o yarışmanın sunucusu kadar para kazanamayacaklar belki, ama bilimsel bilginin aydınlattığı bir hayat yaşayacak, meleklere bırakmayıp yağmur damlalarına kendileri sahip çıkacaklar. Eğer dünya güzel bir yer olacaksa onlar gibi insanlar sayesinde olacak.