Her yıl can almasına rağmen iktidarın seyirci kaldığı seller yine Karadeniz’i teslim aldı. 3 gündür yağan yağışlar Ordu ve Tokat’ta da yolları göle çevirdi, tarım arazileri zarar gördü. Amasya’da ise heyelan oldu.

Yağmurun değil yanlışların eseri
Fotoğraf: DHA

Haber Merkezi

Dere yatakları çevresinde yapılaşma, bu bölgedeki bitki örtüsünün tahrip edilmesi, çarpık kentleşme, altyapısızlık, plansızlık gibi nedenler her yağış sonrası ülkede benzer tabloya yol açıyor. Karadeniz'de iki gündür etkili olan kuvvetli yağış sonrası birçok kentte cadde ve sokaklar göle döndü, yanlış ve rantsal politikaların bedelini yine yurttaş ödedi. Samsun ve Amasya'da sel nedeniyle iki kişi yaşamını yitirdi, kayıp bir kişinin de arama kurtarma çalışmaları sürdüyor. Sinop, Samsun ve Kastamonu'nun bazı ilçelerinde ise dün eğitime bir gün ara verildi. Çevre mühendisleri, her yıl yaşanan sel felaketlerine dikkat çekerek "Ekolojik yıkım ve rantsal politikalar sürdükçe ne yazık ki benzer felaketleri her yağmur sonrası yaşayacağız" dedi.

Uzmanların uyarılarına rağmen dere yataklarındaki yapılaşma ve iklim krizi nedeniyle seller felakete dönüyor. Karadeniz’de 3 gündür etkili olan yağışlar, sel felaketine dönüştü. Samsun ve Amasra’da önceki gün iki kişi yaşamının yitirirken dün de Tokat’ta 5 mahalleye ulaşımı sağlayan yol göle döndü. Amasya’da selde kaybolan Zilal Şahin’i arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

Her yıl sel felaketleriyle gündemden düşmemesine ve can kayıplarının sürmesine rağmen ders çıkarılmıyor. İklim krizini görmezden gelen iktidar, dere yatıklarını yapılaşmaya açıyor, bitki örtüsünü tahrip edecek projelere onay veriyor.

Önceki gün önce başlayan 3 gündür etkisin sürdüren yağışlar Karadeniz’i esir almış durumda. Kastamonu, Sinop, Samsun, Çorum, Amasya’nın ardından yağışlar Tokat ve Ordu da sele teslim oldu.

YOLLAR GÖLE DÖNDÜ

Tokat’ın Erbaa ilçesine bağlı Gökal beldesinde sağanakta menfezler tıkandı, derenin taşmasıyla 5 mahalleye ulaşımı sağlayan yolun bir bölümü göle döndü. İlçeye 45 kilometre uzaklıktaki Gökal beldesinde önceki gün etkili olan sağanak yağış sonrası Kanlıca deresinde su seviyesi yükseldi. Yağmur sularıyla gelen ağaç parçalarıyla tıkanan menfez, derenin üstünden geçen yolun suyla dolmasına neden oldu. Kanlıca, Alparslan, Fatih Sultan Mehmet, Gaziosmanpaşa ve Kaplıca mahallelerine giden yol ulaşıma kapandı. Menfezlerin tıkanması sonucu ulaşımda aksamalar yaşandığı can veya mal kaybı yaşanmadığı belirtildi.

BAHÇELER ZARAR GÖRDÜ

Ordu’nun İkizce ilçesinde etkili olan sağanak yağış nedeniyle yollarda heyelanlar meydana geldi, tarım arazileri zarar gördü. Aralıklarla yağan sağanakta, metrekareye ortalama 100 kilogram yağışın düştüğü ilçede derelerin debisi yükseldi. Yağışla birlikte cadde ve sokaklar göle döndü. Birçok noktada küçük çaplı heyelanlar oldu. Heyelanlar nedeniyle ilçeye bağlı Yoğunoluk, Devecik, Şenbolluk, Başönü ve Kaynartaş mahalle yolları ulaşıma kapandı. Bazı noktalarda fındık bahçeleri de zarar gördü.

EĞİTİME ARA VERİLDİ

Samsun ve Ordu'da sağanak yağış nedeniyle taşımalı eğitime dün bir gün ara verildi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Ayvacık, Salıpazarı, Ladik ve Terme ilçelerinde tüm okullarda, diğer tüm ilçelerde de 1 gün süreyle taşımalı eğitim yoluyla gelen öğrencilerin idari izinli sayılacakları belirtildi. 

KORKUTAN HEYELAN

Amasya'nın Taşova ilçesinde şiddetli yağışın ardından meydana gelen heyelan, cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. İlçeye bağlı Gökpınar köyünde etkili olan sağanağın ardından heyelan meydana geldi.

Heyelan anı, bir vatandaş tarafından cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.

Taşova Kaymakamı Ahmet Gökcecik, yaptığı açıklamada, heyelan sonucu can ve mal kaybının yaşanmadığını belirtti.