Yakınımızdaki Uzak Ülke: Kıbrıs

HAZIRLAYAN: ATİLLA AŞUT

Akdeniz’deki küçük Türkiye: Türkiye halkının Kıbrıs konusundaki bilgileri genellikle kulaktan dolma. Daha çok siyasetçilerin hamasi nutuklarından duyarız adını. Coğrafi açıdan bu denli yakın olduğumuz Kuzey Kıbrıs’la aramızda nasıl bir duygudaşlık bağı var? ‘Casino cenneti’ Kuzey Kıbrıs’ın en büyük gelir kaynaklarından birini kumarhaneler oluşturuyor. Özal döneminde Türkiye’deki kumarhaneler kapatılınca, bu sektörün baronları mekânlarını Kuzey Kıbrıs’a taşıdı.


Ankara’ya tepkiler büyüyor: Siyasal istikrarın sağlanamadığı Ada yarısında ekonomi kötüye giderken Türkiye’ye bağımlılık da artıyor. Kuzey Kıbrıs-Türkiye ilişkilerinde gerginlik bahar havasına dönüşmüş görünse de halk arasında AKP karşıtlığı artıyor. Türkiye, her dönemde Kuzey Kıbrıs yönetimlerini şu ya da bu biçimde etkilemeye, hatta yönlendirmeye çalışmış; itiraz sesleri yükseldiğinde de ‘Sizi biz kurtardık!’ diyerek müdahalelerini haklı göstermeye çalışmıştır.


AKP’nin yargısı Kıbrıs’a ulaştı: Türkiye’deki iktidar, KKTC’deki bağımsız yargı düzenini ‘AKP Yargısı’na benzetmek için yeni adımlar atıyor. Kıbrıslı Türkler, AKP yöneticilerinin attıkları bu adımlara ve ‘İslamcılık aşısı’na şiddetle karşı çıkıyor.