Yakınlarını iş cinayetinde kaybeden aileler 28 Nisan 2022’de yapacakları basın açıklaması için dayanışma çağrısında bulundu. Aileler basın açıklamasında, "28 Nisan Anma ve Yas Günü olsun" talebini dile getirecek.

Yakınlarını iş cinayetinde kaybeden aileler: "28 Nisan Anma ve Yas Günü olsun"

İş cinayetinde hayatını kaybeden işçilerin aileleri, 28 Nisan 2022 Perşembe günü gerçekleştirecekleri basın açıklaması öncesinde çağrıda bulundu.

28 Nisan gününün ‘İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü’ ilan edilmesini isteyen Adalet Arayan İşçi Aileleri, yurttaşları dayanışmaya davet etti.

Ailelerin yaptığı çağrıda şu ifadeler yer aldı:

"28 Nisan İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü ilan edilsin. Ülkemizde her gün onlarca işçi, iş cinayetlerinde hayatını kaybediyor, gerekli önlemler alınmadığı için sakatlanıyor, meslek hastalığına maruz kalıyor. Ve biz en çok canı yananlar, geride kalanlar için ve başka canlar yanmasın diye.

28 Nisan 2022 Perşembe günü 19.30’da Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda 'iş cinayetlerine dur' diyen herkesi basın açıklamamıza bekliyoruz. Açıklama sonrası iftarımızı yer sofrasında birlikte açıyoruz."

NEDEN 28 NİSAN?

1970’te ABD’nin en büyük işçi sendikaları federasyonu 28 Nisan’ı çalışırken hayatını kaybeden tüm işçiler için “anma günü” ilan etti. Aynı yıl ABD Kongresi’nden kapsamlı İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası geçti. Böylece işçi sağlığının bir kamu sorunu olduğunu devlet sembolik olarak kabul etmiş oldu. 1984’te Kanada Kamu Çalışanları Sendikası 28 Nisan’ı sendika bazında “yas günü” kabul etti.

1985’te Kanada Sendikalar Konfederasyonu 28 Nisan’ı tek taraflı olarak “ulusal yas günü” ilan etti. 1991’de Kanada Devleti 28 Nisan’ı resmi “yas günü” ilan etti. 2001’de Uluslararası Çalışma Örgütü 28 Nisan’ı “Dünya Çalışma Güvenliği ve Sağlığı Günü” ilan etti. Günümüzde pek çok ülkede 28 Nisan resmi “çalışma kurbanlarını/iş kazası-meslek hastalığı kurbanlarını anma günü” olarak anılmaya, bu ülkelerin bazılarının parlamentolarında da resmi “yas günü” olarak kabul edilmeye başladı.

28 Nisan’ın seçilme nedeni Kanada’da ilk defa “iş kazaları”ndaki işveren sorumluluğunun hukuken tescil edildiği tarihin 28 Nisan 1914 olmasıdır.

(Kaynak: Evrensel)