İktidarın ‘Yeşil alan kazandırıyoruz’ dediği millet bahçeleri için halkın yıllardır kullandığı parklar ve ormanlık alanlar seçiliyor. Daha önce açılan parklara milyonlar harcanıyor, millet bahçesi tabelasıyla yeniden açılıyor.

Yalan bahçeleri
AKP’li Çekmeköy Belediyesi’nin önündeki Kent Park böyleydi.

İsmail ARI

Megakent İstanbul başka olmak üzere kentlerdeki deprem toplanma alanları ve yeşil alanları rant için birer birer yapılaşmaya açan iktidar, mevcut park alanları ile ormanlık alanlara “millet bahçesi” tabelası asıyor. İktidar temsilcileri bu millet bahçelerinin reklamlarını da “yeşil alan kazandırdık” diye yapıyor.

2018’de cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, düzenlediği bir mitingde ilk kez ‘millet bahçeleri’ vaadini dile getirmişti. Hatta Erdoğan bu bahçeler için “Millet bahçesinde yatıp yuvarlanacaksınız” demişti. Erdoğan’ın bu sözlerinin ardından, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ile AKP’li belediyeler tarafından milyonlarca liralık millet bahçesi ihaleleri düzenlenmeye başlandı.

MİLYONLAR HARCANDI

TOKİ, İstanbul Ümraniye’nin Yukarı Dudullu Mahallesi için 52 milyon 740 bin TL harcayarak bir millet bahçesi inşa ediyor. Ancak millet bahçesi yapılan alan Dudullu Tepesi olarak bilinen, yıllardır park olarak kullanılan bir ormanlık alan. Yani millet bahçesi projesiyle bölgeye yeni bir park alanı kazandırılmadı.

Ümraniye Millet Bahçesi’nin hikayesi de oldukça ilginç. Söz konusu alan 2011’de mesire alanı ve parka dönüştürülerek açılışı yapılmıştı. Açılışta konuşan dönemin Ümraniye Belediye Başkanı AKP’li Hasan Can, “Rahat nefes alacakları bir doğal ortamı vatandaşların hizmetine sunduk” demişti. Ancak daha sonra bu alanın açılışı 5 Kasım 2021’de “Ümraniye Millet Bahçesi” adıyla yeniden yapıldı. Millet bahçesi tabelası asılan alanın açılışında konuşan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Millet Bahçesi'nin Ümraniye'nin sembol mekanlarından biri haline geleceğini” söyledi.

İKİ DEFA AÇILIŞ YAPILDI

Ümraniye Belediye Meclisi’nin CHP’li Meclis Üyesi Av. Filiz Öztürk Çelik ise BirGün’e yaptığı değerlendirmede mevcut park alanlarına millet bahçesi tabelası asıldığını vurgulayarak şunları söyledi:

“Ümraniye Millet Bahçesi daha önce Ümraniye Mesire Alanı’ydı. Önceki belediye başkanı Hasan Can açılışını yapmıştı. Yani bu alan belediyeye ait mesire ve park alanıydı. Birkaç yıl önce millet bahçesi yapıyoruz dediler. Bu alanın açılışını da mevcut Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım ile Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı. Ümraniye Belediye Meclisi’nde ‘bu alanın açılışını kaç defa daha yapacaksınız?’ diye sorduk ama bir yanıt alamadık. İki defa açılan alanda Belediye Başkanı İsmet Yıldırım dışarıdan gelen tüm misafirlerini gezdiriyor ve bu alanla övünüyor şimdi. Dudullu Tepesi de zaten yeşil ve ormanlık alandı. Ama bakımsızdı. Şimdi bu alan da millet bahçesi oluyor.”

KENT PARKI BAHÇE OLUYOR

AKP’li Çekmeköy Belediyesi’nin hemen önünde yer alan Kent Park’ında da millet bahçesi projesi adı altında inşaat çalışmalarına başlandı. Belediyenin internet sitesinde yer alan açıklamada ise “Belediye önünde bulunan Kent Park’ta yapılacak proje ile ilçe yeni bir sosyal donatı alanı kazanmış olacak. İçerisinde; 328 araçlık zemin altı otopark, meydan, gezinti yolu, bisiklet ve koşu yolu, çim amfi, çocuk oyun alanı, piknik alanı ve biyolojik gölet bulunacak millet bahçesinde Çekmeköylüler keyifli vakit geçirecekler” denilerek itiraf niteliğinde ifadelere yer veriliyor.

Kent Parkı’ın yerine yapılacak olan millet bahçesi projesinin görseli.Kent Parkı’ın yerine yapılacak olan millet bahçesi projesinin görseli.

AĞAÇLARI KESTİLER

Üsküdar’ın Kandilli ve Çengelköy mahallelerine yapılacak olan “Çocuk Köyü ve Millet Bahçesi” projesi için de yine ormanlık alan seçildi. 81 dönümlük ormanlık alana millet bahçesi yapılması için TOKİ 100 milyon 158 bin TL harcadı. Çevre sakinleri milllet bahçesi projesi için çok sayıda ağacın kesildiğini ifade ediyor.

İstanbul Sancaktepe’deki yıllardır halkın kullanımına açık olan Aydos Ormanları da tüm tepkilere rağmen millet bahçesine dönüştürülüyor. Yurttaşların çevreye zarar verildiğini belirterek defalarca eylem yaptığı millet bahçesi projesi için TOKİ, 51 milyon 230 bin TL harcadı.

Yıllardır halkın kullanımına açık olan Aydos Ormanları millet bahçesi olacak.Yıllardır halkın kullanımına açık olan Aydos Ormanları millet bahçesi olacak.

BOĞAZ’A TAHTA KÖPRÜ

Üsküdar Belediyesi’ne ait olan 90 bin metrekarelik Nakkaştepe Millet Bahçesi de daha önce Boğaz Köprüleri Uçaksavar Tabur Komutanlığı’na ait yeşil alandı. Askeri arazi daha sonra Üsküdar Belediyesi’ne tahsis edildi ve İstanbul Boğazı manzaralı ormanlık arazi millet bahçesine dönüştürüldü. Uzmanların alanın Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi’nde yer aldığına dikkat çekerek “Buraya çivi bile çakılamaz” uyarısına rağmen alana tahta köprü ve seyir terası da inşa edildi.

AKP’li Güngören Belediyesi’nin 19 milyon 850 bin TL harcadığı Güneştepe’deki millet bahçesi projesinin yapıldığı alanda daha önce park yer alıyordu. İçerisinde çocuk parkı, oturma grupları, yetişkin ağaçlar ve açık spor sahası bulunan park bozulup bu kez “millet bahçesi” adı atlında yeniden düzenleniyor. Arazi geçen mart ayında İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’nde AKP ve MHP’nin oylarıyla on yıllığına ‘bedelsiz’ olarak Güngören Belediyesi’ne tahsis edildi.

ÜNİVERSİTEYE MİLLET BAHÇESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Davutpaşa Kampüsü’nde 240 dönümlük alana yapılan Davutpaşa Millet Bahçesi de 5 Haziran 2021'de açıldı.

Zaten yeşil alan olan ve 14 milyon TL harcanan millet bahçesi hafta içi kapalı, hafta sonu ise halka açık.

Öğrencilerin karşı olduğu proje için kampüsün bazı kısımlarında ağaçlar kesildi. Ağaçların kesildiği bölgelere ise binalar inşa edildi.

Millet bahçesi için biyolojik gölet adı altında yapay gölet de yapıldı. Kampus içerisine bilim parkı, süs havuzu ve bilim merkezi de inşa edildi.