Yalçın'ın hesabı bu kez tutmadı

Ligin dibinden uzaklaşmak isteyen Kayserispor, önündeki rakiplerin kayıplarını fırsata çevirmeyi sürdürmeyi amaçlayan Beşiktaş’ı ağırladı. Öne geçtikten sonra kontralarla etkili olan sarı-kırmızılılar 3-1 galip geldi.

Sergen Yalçın Necip Uysal’ı ilk onbirde tercih etti. Ruiz ile Vida’nın hemen arasında maça başlayan Necip hem karşı sahaya geçişleri kolaylaştıracaktı hem de güven vermeyen iki stoperin yükünü rahatlatacaktı. Ancak daha birinci dakika bitmeden çekilen şutu önlerken kaymakta geç kaldığı gibi, planın gerektirdiği diğer fonksiyonu da işlemedi. Beşiktaş rakip yarı alanda çok kalabalık olmayı ve 18’e girmeyi sık sık başarsa da pozisyon üretmekte çok zorlandı. Önder Özen’in de ifade ettiği gibi çok az kaliteli şans için çok fazla pas, yani süre ve efor harcanıyordu. Çünkü Burak geniş alan isteyen bir santrfor; destekleyenleri de tüm iyi niyetlerine rağmen alan daraldıkça vasatlaşan profillerde.

Ev sahibinin ise planladığı şekilde bulduğu şutları vardı. Caner’in kadrodan kesilmesiyle Beşiktaş’ın hücum merkezi ağırlıkla Gökhan Gönül’ün kanadı oldu. Kayseri’nin stoperlerinin uzun paslarının adresi de, şutların çıktığı bölge de Beşiktaş’ın sağ koridoruydu. Su molasına kadar sahada Prosinecki’nin istedikleri oldu. Campanharo, Djedje’nin sık destek vermesi sayesinde savunma önünde yalnız kalmadı ve açı kapamakta zorlanmadı. Moladan sonra savunmada kötü başlayan Elneny’nin hücumda biraz hareketlenmesi ve Diaby ile Atiba’nın ceza sahası girişlerini sıklaştırmasıyla Burak istediği noktalarda şut çekebilmeye başladı. Lung 20 dakikada yaptığı 3 önemli kurtarışla devreye berabere girilmesini sağladı.

Rıdvan’ın kendi ceza sahasının önündeki top kaybına atfedilecek, ama topu ona attığı için Gökhan’ın da kabahatli olduğu bir gol ile Kayserispor ikinci yarıya ilk isabetli şutunda gol bularak başladı. Sergen Yalçın bir saat dolunca Caner, N’Koudou ve Boateng’i sahaya sürdü. Bunun bir etkisi Kayserispor’un ani hücumlardaki hedefinin Ruiz bölgesine dönmesiyken, diğeri de Beşiktaş’ın bulduğu beraberlik golü oldu. Beşiktaş hücumlarının Ljajic veya Boateng’den biri olmadan ne kadar verimsiz olduğunu bir kez daha gördük. Ersin’in çıraklık hatası ve Güven’in girer girmez bozduğu ofsaytla yenilen goller mağlubiyeti getirmiş olsa da, sahadaki oyunu kaybettiren hücumların verimsizliğiydi.

Bu iki takım ligin ilk devresinde karşılaştığında Kayserispor’un başında sezonun üçüncü teknik direktörü Bülent Uygun vardı. Sarı-kırmızılılar dördüncü teknik direktörü ve kullandığı kırk iki farklı oyuncu ile bugüne geldi. Bu sorumsuzlukta kadro ve maaş düzenlemeleri yapılmasına göz yumuldukça, maçın oynandığı futbol sahasına benzeyen şey de standartları karşılayan bir zemin olarak kabul gördükçe, yabancı kuralı matematiği konuşmak yersiz olduğu kadar yetersiz olacaktır.