İslami giyim dayatmasına karşı dayanışan Yalnız Yürümeyeceksin platformu burs çağrısında bulundu. Özellikle ‘zorla ve çocuk yaşta’ başı kapatılan, eğitim hakkı elinden alınan kadınları ekonomik olarak güçlendirmeyi hedefleyen kadınlar, para kabul etmiyor, yalnızca burs verenle verilen kişi arasında ‘köprü’ oluyor

Yalnız Yürümeyeceksin’den burs çağrısı

EKİN AKYAZ

İslami giyim kodları baskısına karşı fikirsel bir dayanışma platformu olan “Yalnız Yürümeyeceksin” burs çağrısı yaptı. Maddi bağış alarak değil, burs veren ile burs alanın kontrollü ancak aracısız şekilde buluşmalarını amaçlayan Platform bu ihtiyacın neden ortaya çıktığını ve neler yapılabileceğini BirGün’e anlattı:

‘BAŞINI AÇTIN NAMUSSUZSUN ARTIK OKUMA’ DENİLENLER VAR

Burs ihtiyacının türbanını açtıktan sonra ekonomik şiddete maruz bırakılan kadınlar için çok önemli olduğunu ifade eden Platform gönüllüleri, “Bize mektup yazan ve de sosyal medya aracılığı ile ulaşan kadınların ve bazen çocuk yaştaki kızların karşılaştığı pek çok sorun var. Aile baskısı, toplum baskısı ve bazen kendi iç dünyalarında yaşadıkları problemler... Ama bunlardan en yakıcı olanlarından birkaçı fiziksel ve psikolojik şiddet ile birlikte gördüğümüz ekonomik şiddet. Özellikle eğitimlerinin engellenmesi meselesi ile sıkça karşılaşıyor bu kadınlar. Sen artık başını açtın namussuzluk da yaparsın vb. düşüncelerle bazı aileler kızlarını ya okuldan alıyor ya da kazandıkları okullara gitmelerini engelliyorlar. Bu durumda elimiz kolumuz bağlı şekilde bu olanlara şahit olmak durumunda kaldık. Şiddet söz konusu olduğunda veya evden çıkmalarına müdahale ederek özgürlükleri engellenen kadınlarla ilgili avukat desteği bulmaya çalıştık” dedi.

PARA KABUL ETMİYOR, YALNIZCA ‘KÖPRÜ’ OLUYORLAR

Bazı kadınların yaşadıkları baskı sonucunda evlerinde bile kalmak zorunda olduklarını ifade eden platform gönüllüleri, “Şu noktada eğitim hakkı engellenen ve ekonomik şiddete uğrayan kadınlar öncelikli meselemiz haline geldi. Burs bulmak için çabaladık ama çok az kişiye ulaşabildik. Nihayetinde, Yalnız Yürümeyeceksin'deki mektupları okuyarak "Elimden bir şey gelse de yapsam" diyen insanlara seslenme kararı aldık. Burs için Yalnız Yürümeyeceksin olarak kesinlikle para almıyoruz. Tek yaptığımız ihtiyacı olan kadınlarla burs verenlerin iletişimini kontrollü olarak sağlamak. Bu süreçte en ufak desteğe dahi ihtiyacımız var. Şu an ailesinden hiç destek almadan üniversite okumaya çalışan, kışı atlatmaya çalışan kadınlar var. Bir kısmının çocuğu var ve aynı zamanda elinden alınan eğitim hakkını geri kazanmaya, okumaya çalışıyorlar. Bir kısmı ekonomik özgürlüğü için üniversiteye hazırlanıyor” diye konuştu.

İŞ İHTİYACI DA ÇOK FAZLA

“Bursun ihtiyaç sahibine iletilme sürecinde, sadece iletişime tanıklık ederek oluşabilecek suistimalleri engelliyoruz” diyen platform, “Burs verenlerle ihtiyaç sahiplerini kontrollü şekilde buluşturuyoruz. İlanımız sonrasında bize mail atanlar oldu ve onların hızlıca kadınlarla iletişimlerini sağladık. Bizim sadece bursa değil aynı zamanda bu kadınlar için işe de ihtiyacımız var. Kadınlar için eğitimleri sürecinde, maddi durumlarının sürdürülebilir olmasını hedefliyoruz”

400’DEN FAZLA KADIN DENEYİMİNİ PAYLAŞTI

Türbanını çıkaran bir üniversite öğrencisinin kurduğu “Yalnız Yürümeyeceksin” blogu internet üzerinde hayatının bir döneminde türban takmış sonra da bundan vazgeçmiş kadınların hikayelerinin anlatıldığı bir platforma dönüştü. Daha sonra İslami giyim dayatması nedeniyle hayatı kuşatma altına alınan pek çok kadının sesi oldu. Platformun sitesinde, “7. sınıfa geçtiğim yaz elime bir eşarp tutuşturup “Bunu takmadan dışarı çıkmayacaksın” dediklerinde çok üzüldüm, ağladım, istemiyorum dedim.O gün günlüğüme 'Artık rüzgarda uçuşan saçlar yok' yazdım” gibi pek çok deneyime kadınların yazdıkları mektuplar aracılığı ile yer veriliyor. Yalnız Yürümeyeceksin platformu şimdiye kadar yaklaşık 400 farklı kişiden bu deneyimlerin aktarıldığı mektup, binlerce kişiden de destek mesajı aldı.