Yalnızca 3 devlet üniversitesinde toplumsal cinsiyet merkezi var

Munzur Üniversitesi, ‘Toplumsal Cinsiyet Uygulama Merkezi’nin adını ‘Aile Çalışmaları Uygulama Merkezi’ olarak değiştirmesi ile birlikte, gözler üniversitelerdeki, cinsiyet araştırmaları merkezlerine çevrildi. YÖK’ün sitesinde yayımladığı 27 Ağustos 2018 tarihli, ‘Üniversitelerdeki Kadın Araştırma Merkezleri’ listesine göre, şuan yalnızca Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Mardin Artuklu Üniversitesi’nde Kadın çalışmaları ve Toplumsal cinsiyet Araştırma ve Uygulama Merkezi bulunuyor.

YÖK’ün sitesindeki ‘Kadın Merkezi’ listesinde yer alan, ‘Aile Gençlik Uygulama ve Araştırma Merkezi’ adı altında faaliyet yürüten Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin merkez müdürü ise Doç. Dr. Süleyman Barbaros Yalçın isimli bir erkek akademisyen ve mevcut listedeki tek erkek. Konu ile ilgili üniversiteden aldığımız bilgiye göre, Yalçın dekan yardımcılığı görevine geçtiği için, Doç. Dr. Mehmet Birekul yeni merkez müdürü oldu. Değişim yapıldığı halde merkez müdürünün yine erkek akademisyen olması ise dikkat çekti.

NE OLMUŞTU?

Kadın merkezlerinin içinde geçen ‘kadın’ ve ‘toplumsal cinsiyet’ kavramı çıkartılıp ‘aile’ ibaresi getirilerek, yönetmeliklerinde de değişmelere gidilen kararnamelere her gün yenisi eklenmişti. ‘Üniversite bünyesinde toplumsal cinsiyet ve kadın sorunlarıyla ilgili programlar açılmasını önermek’ maddesi de çıkarılmıştı. Sadece merkezlerin adı değil, yönetmeliğin içinde geçen maddelerdeki ‘toplumsal cinsiyet’ kavramı komple çıkarılıp yeniden ‘aile’ kavramıyla düzenlenmişti.