Mavi Balina oyunu, yeni bir intihar olayıyla yeniden gündeme geldi. Uzman Klinik Psikolog Dr. Dörtkol, “Çocuğun korkularının artması ve yalnızlaşması gibi belirtiler aileleri düşündürmeli” diye konuştu.

Yalnızlaşan çocuk aileye bir uyarıdır

DİREN KUR

Gençler arasında yayılan ve dünya çapında çok sayıda intihar olayıyla adı anılan Mavi Balina isimli oyun, son olarak 2016 TEOG Türkiye birincilerinden Mustafa Ö’nün intiharıyla yeniden gündeme geldi. 17 yaşındaki genç, Cuma günü Tokat’ın Erbaa ilçesinde köyündeki Simeri Kalesi’nden atlayarak yaşamına son verdi.

Uzman Klinik Psikolog Dr. Didem Üngör Dörtkol, konuya ilişkin görüşlerini BirGün’e aktardı.

Dörtkol, oyunların çocukların ve gençlerin kendilerini gerçekleştirmeye çalıştıkları bir alan olduğunu söyleyerek burada başarı duygusunun yoğun olarak tadıldığını söyledi.

Her oyunun masum olmadığını, Mavi Balina ve Momo gibi oyunların bazı çocukları hayattan koparabildiğini ifade eden Dörtkol, şunları aktardı:

“Mavi Balina ve onun türündeki oyunlar ceza mekanizması üzerinde çalışıyor. Oyunu yükleyenler farkında olmadan kişisel özel bilgilerini de karşı tarafla paylaşmış oluyor. Çocuk bu nedenle kendini oyuna devam etmek zorunda hissediyor, aksi takdirde cezalandırılıp kendisinin ve sevdiklerinin başına kötü bir şeyler geleceğinden korkuyor. Ancak oyundaki görevler çocuğun kendi kendini yok etmesi hedefli olduğu için çocuk korktuğu noktaya kendisi geliyor ve sonu ne yazık ki intihar oluyor.”

BELİRTİLER AİLELERİ DÜŞÜNDÜRMELİ

Dörtkol, ailelere ve öğretmenlere büyük görev düştüğünü dile getirerek, “Her oyun oynayan çocuk elbette tehdit altında değil ama bazı belirtiler var ki aileleri düşündürmeli” dedi.

Mavi Balina adlı oyunun yaratacağı durumlara ilişkin Dörtkol, konuşmasını şöyle sonlandırdı:

“Eğer çocuğunuz her zamankinden daha yalnızlaşmaya başladıysa, korkuları arttıysa, daha gergin ve tedirgin davranıyorsa, etrafındaki eşyalara ve kendine zarar vermeye başladıysa, her zamankinden fazla telefonuyla ya da tabletiyle vakit geçiriyorsa ya da yakın çevresi ile paylaştığı bazı öz yıkım içerikli söylemleri varsa bu oyunun etkisi altında olabilir. Böyle bir durumda öncelikle güvenlik güçlerinden ve bir uzmandan yardım alınmalı.”