Yalvaç Ural Alfabesi

ABİ: Doğar doğmaz bu unvan verilmiş olmalı, 70 yıldır filan abi, bir türlü büyüyüp, amca, dede filan olacağı yok zira!

BIYIK: Sakallı bebek olur da bıyıklı bebek olmaz mı? Yalvaç abi bıyığıyla doğan bebeklerden!

CİCOZ: Yıllardır onca dergi çıkardın, lakin şu ‘Cicoz’ adı aklına nasıl gelmedi Yalvaç abi, şaşarım!

ÇAYDANLIK: Çaya şiir yazmak kolay, koy suyu biraz demle, şiir olsun! Marifet çaydanlığa şiir yazmakta: “Dumanı tüten/Bir çaydanlık./Mutluluk verir/Kedilere.”

DEVE: “Dikendendir lapası/sarı kıldandır hırkası/hiç durmadan yol gider/ eşektir pusulası”(Bir Yalvaç Ural bilmecesi).

EFSANE: Yalvaç abi için Anadolu demektir. Efsaneler de elbette güneşin doğduğu yerden, yani Anadolu’dan doğmuştur diye düşünür.

FIRLAMA: O zıpır-matik diyor ama, herkes biliyor ki aslında zıpırlık, biraz da fırlamalık!

GÜLÜMSEYİN!: Yalvaç abinin aldığı sayısız uluslararası ödülden birinin de, Polonya Uluslararası Gülümseme Nişanı ve Şövalyelik Ödülü(1986) olduğunu biliyor muydunuz?

YUMUŞAK G: “Gelince ilkbahar/harfler de yumuşar” diyelim ve yumuşak g’yi de harflerin bahar alfabesinden Yalvaç abiye armağan edelim.

HERMİYAS: Yunus sırtındaki çocuk Hermiyas, “alnına dökülen kıvırcık sarı saçları, Ege’nin sularını andıran mavi boncuk gözleriyle, Iasos’un en güzel, en sevilen çocuğudur, yavru bir yunusla sıradışı bir dostluk kurar…” Gerisi Yalvaç abinin kaleminden.

İKİ NOKTA ÜSTÜSTE: “İki nokta işareti,/Nokta’nın ikinci oyunuymuş./Sıkılınca noktacık/Cümle sonunda durmaktan/Alırmış eline topunu/Fırlatarak havaya/ Oynarmış bu oyunu”. (Yalvaç Ural, Tekir Noktalama İşaretlerini Öğretiyor).

KIRMIZI KIZLAR: Çatıları Gizler! Yalvaç abinin içindeki bilmeceler de adı kadar güzel kitabı. Peki bu bilmecenin yanıtı ne? Kiremit!

LA FONTAINE: Yalvaç abi, yılmaz bir hayvan hakları savunucus da olarak, hayvanlarla ilgili fabllar yazan La Fontaine’i orman mahkemesinde yargılatıyor.

MARSIK: Kara, esmer anlamına gelir ve Yalvaç abi yayınevine bu adı verir.

NAR: Tüm çocuklar gibi Nar adlı kızlar da Yalvaç abinin Tekir’ini, kedilerini pek severler, Mırname’deki şiirleri ezbere bilirler!
OYUNCAK: 6 yaşındaki oyuncaklarını 65 yaşına dek saklar, sonra da dünyanın dört bir yanından topladığı teneke oyuncaklarla Rahmi M. Koç Müzesi’nde bir daimi sergi açar.

ÖLÜM: “Cenaze törenlerini/sevmez kediler,/bu yüzden orda burda/rastlanmaz ölülerine”(Yalvaç Ural, Mırname, “Kedi ve Ölüm” şiirinden).

PAMUK: “Sarı sıcakta/kar tarlası/zordur toplaması”. Bunu bilmeyecek ne var demeyin, zordur cevabı!

RESİM: Yalvaç abi, kağıda et resmi çizer, kedisine gösterince miyavlar, o da kedisinin resimden anladığını söyler bize “Kedileştirmen” şiirinde.

SİNCAP: “Ay: Dede/Güneş: Baba/Toprak: Anadır/…/Ya insanlar/İnsanlar da/ Onların/Biricik çocukları” der Sincap kitabındaki “Bilgiler” şiirinde.

ŞAMPİYON: 2001’de 5. Uluslararası Şiir Festivali’nde “Armonikanın Şairi” olarak “Dünya Çocuk Şiirinin Şampiyonu” diye adlandırıldı.

TEKİR: O Tekir ki yalnız çocuklara mı, koca çocuklara da noktalama işaretlerini bi güzel öğretir! Yalvaç abi de bu kitabı hem yazıp hem resimlemiştir.

UYKUDAN ÖNCE: Yalvaç Ural kitabı okuyan çocuklar, büyürler ve kimse kolay kolay uyutamaz onları hayatta! Uyanık olurlar!

ÜNLEM!: Ünlem de neymiş demeyin! Bir sirkte noktanın ünlem olmak için attığı taklaları bir de Yalvaç abiden dinleyin!

VANTİLATÖR: “Yağmur yağdıramaz/Güneş açtıramaz/Bir başlarsa çalışmaya/ Rüzgarına dayanılmaz!” Bunu bilmeyecek ne var, cümlenin başında duruyor zaten!

YALVAÇ ABİ: Abilerin abisi, çocukların abisi, kuşların abisi, kedilerin abisi, harflerin abisi, sayıların abisi, şairlerin abisi, büyüklerin abisi, abisi de abisi!

ZIPIR-MATİK: Zıpırlığın sonu yok! Yalvaç abi tam 10 kitaplık Zıpır-Matik Bilmeceler hazırlamış! Hadi zıp zıp!