Türk-İş Başkanı Atalay, ilk defa asgari ücret görüşmeleri öncesinde Hak-İş’in ve DİSK’in görüşlerini alacaklarını belirterek, “Süreci beraber götüreceğiz bu sene. Yan yana gelmek mecburiyetindeyiz” dedi. Atalay, 2 bin 578 liranın altında hiçbir teklifi görüşmeyeceklerini söyledi

Yan yana durmak zorundayız

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 39 yıl sonra ilk defa asgari ücret görüşmeleri öncesinde Hak-İş’in ve DİSK’in görüşlerini alacaklarını belirterek, “Süreci beraber götüreceğiz bu sene. Ayrıştığımız zaman bedelini beraber ödüyoruz. Yan yana gelmek mecburiyetindeyiz” dedi. Türk-İş’in araştırmasına göre bekâr ve çocuksuz bir çalışanının aylık yaşam maliyetinin 2 bin 578 lira olduğuna da dikkat çeken Atalay, “Yaşam maliyetinin altında hiçbir şey oturup konuşmayız” diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba ile CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, pazartesi günü başlayacak asgari ücret görüşmeleri öncesi Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ile Türk-İş Yönetim Kurulu üyelerini makamında ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Atalay, Türk-İş’in bugüne kadar 39 kez Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda asgari ücretlileri temsil ettiğini, bunların 6’sında oybirliğiyle zammın imzalandığını kaydetti.

SÜRECİ DİSK VE HAK-İŞ İLE BİRLİKTE GÖTÜRECEĞİZ

Bu yılki Asgari Ücret Komisyonu’nu dün itibariyle belirlediklerini belirten Atalay, “Atadığımız komisyon yarın (bugün) saat 15.00’te Hak-İş’e, akşam saat 19.00’da da DİSK’e gidecek. İlk defa 39 sene sonra DİSK’in de Hak-İş’in de yönetimlerinin görüşü alınacak. Asgari ücretle ilgili hangi noktada duracağız, ne yapmamız gerekiyor, DİSK’in, Hak-İş’in görüşünü alıp bu süreci beraber götüreceğiz bu sene” ifadelerini kullandı.

DİSK’in de Hak-İş’in de görüşünü almayı önemsediğinin altını çizen Atalay, üç konfederasyon olarak daha önce vergi adaleti talebiyle ortak basın toplantısı düzenlediklerini, ancak bir netice alamadıklarını hatırlattı. Atalay, “Geç de olsa yan yana geldik bu vergiyle ilgili. Asgari ücretle ilgili de bu süreci devam ettirmek istiyoruz” dedi.

YAŞAM MALİYETİ 2 BİN 578 LİRA

Asgari ücret görüşmeleri başladığında bazı kimselerin “Asgari ücret 3 bin-5 bin olsun” dediğini söyleyen Atalay, “Bunları sallamak kolay; ama söylediğinizle aldığınız arasında bir uyum olması lazım” diye konuştu. Atalay, bu nedenle 5 Aralık’ta yapılan Türk-İş Olağan Genel Kurulu’na sadece işçileri çağıracaklarını kaydetti.

Atalay, gazetecilerin asgari ücret zammı ile ilgili sorusuna ise “Yaşam maliyeti 2 bin 578 lira. Yaşam maliyetinin altında hiçbir şey oturup konuşmayız” yanıtını verdi.

HİÇBİR KRİZDE İŞSİZLİK BU KADAR ARTMAMIŞTI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak ise Türkiye’nin gerçek gündeminin, neredeyse duran ekonomi, artan işsizlik, kamu zamları, pahalılık, ödenmeyen çek ve senetler, batan şirketler, konkordatolar, işten çıkarmalar olduğunu söyledi.

Son bir yılda işsiz sayısının 980 bin kişi arttığına dikkat çeken Öztrak, burada daha da vahim olan durumun, daha önce iş sahibi olan 789 bin kişinin işsiz kalması olduğunu vurguladı.

Öztrak, “Bugüne kadar birçok krizi yaşadık. Bugüne kadar yaşadığımız krizlerin hiçbirinde işsizlik bu kadar yaygın olmadı. Bu kadar yaygın işten çıkarılmalar hiç olmamıştı. İlk defa oluyor” diye konuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın TOBB Başkanı ile “2,5 milyon kişiye istihdam sözü” verdiğini de anımsatan Öztrak, “Bırakın 2,5 milyon kişiye istihdam yaratmayı, 789 bin kişi işinden oldu. Bunun hesabı nerede verilecek? Dünyanın hiçbir yerinde vaadini bu kadar tutamayan bir yönetim görülmedi” ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRET EN AZ 2 BİN 500 LİRA OLMALI

Öztrak, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun TBMM’de yaptığı konuşmada “Asgari ücret en az devletin alacağına yaptığı artış kadar artırılması, bunun üzerine refah payı konulmalı” dediğini de anımsattı.

Vergilere, cezalara yüzde 22,58 zam yapıldığına dikkat çeken Öztrak, bunun üzerine yüzde 1 refah payı da konulduğunda, asgari ücretin en az 2 bin 500 lira olması gerektiğini kaydetti.

***

Zamlar asgari ücreti eritti

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da Türkiye’de yaklaşık 6 milyon işçinin asgari ücretle çalıştığını, bir diğer ifadeyle ülkede çalışanların yüzde 43’ünün asgari ücretli olduğunu belirtti.

Artan hayat pahalılığı ve yüksek zamların, asgari ücretle geçimini sürdürmeye çalışan emekçileri sefaletin ve açlığın pençesine sürüklediğini kaydeden Ağbaba, “Son bir yılda asgari ücret, yapılan zamlar karşısında erimiştir. Son bir yılda gıda harcamaları yüzde 54 artmıştır. Elektriğe yüzde 71, doğal gaza yüzde 58 zam gelmiştir. Asgari ücretlinin mutfağındaki ekmeğinin payı ise son bir yılda neredeyse yarı yarıya azalmıştır” dedi. Ağbaba, Türkiye’nin OECD ülkeleri arasında işsizliğin en yüksek olduğu 3’üncü ülke olduğuna da dikkat çekti.

cukurda-defineci-avi-540867-1.