Kömürlü termik santralların yarattığı hava kirliliği can kayıplarına yol açmaya devam ediyor. Yarattığı sağlık sorunlarınını Türkiye’yi yıllık maliyeti ise 53 milyar TL. Bu rakam sağlık harcamalarının yüzde 27’si.

Yanan sadece kömür değil

HABER MERKEZİ

Sağlık ve Çevre Birliği HEAL (Health and Environment Alliance) 4 Şubat Dünya Kanser Günü’nde yayımladığı ‘Türkiye’de Kronik Kömür Kirliliği: Kömürün Sağlık Yükü ve Kömür Bağımlılığını Sonlandırmak’ adlı raporda, termik santralların yarattığı sonuçlara dikkat çekti.

Türkiye’de santral bazında sağlık etkilerini ve buna bağlı maliyetleri hesaplayan ilk çalışma olan rapor, kömür santrallarının yarattığı kirliliğin her yıl 53.6 milyar TL’ye yakın sağlık maliyetinin olduğunu ortaya koydu.


Rapora göre ayrıca, santralların yarattığı hava kirliliğinin Türkiye ve 70’ten fazla ülkeye toplam maliyetinin yaklaşık 99 milyar TL olduğu tahmin ediliyor. 2019’da Türkiye’de işletmede olan linyit, taş kömürü veya asfaltit kullanan 28 adet büyük termik santralını inceleyen raporun başyazarı, HEAL Türkiye Sağlık ve Enerji Politikaları Kıdemli Danışmanı Funda Gacal, “2019’da Türkiye’nin sağlık harcamaları 201 milyar TL olarak açıklandı. Bu meblağının yüzde 27’si ise kömür kaynaklı sağlık sorunlarına harcandı” dedi.

Filtre sistemlerinin de çözüm olmadığını belirten Gacal şu ifadeleri kullandı: “Hava kirliliğine yol açan kömürlü termik santralların bazılarının filtreli olduğunu tespit ettik. Ama en iyi filtre sistemleri dahi bacalardan yayılan hava kirleticilerini yalnızca bir noktaya kadar azaltabildikleri için kronik hava kirliliğine çözüm olmuyor. Filtreler ayrıca CO2 salımını engellemiyor, yani kömürün iklim değişikliğini tetiklemedeki rolünü azaltmıyor.”

yanan-sadece-komur-degil-837969-1.

***


GÜNDE 13 KİŞİ HAVA KİRLİLİĞİNDEN ÖLÜYOR

Kömürlü termik santralların yol açtığı erken ölümler de raporun temel bulguları arasında yer aldı. Buna göre, 2019 yılında bu santrallar yaklaşık 5 bin erken ölüme neden oldu, yani günde ortalama 13 kişi kömürün yarattığı kirlilik nedeniyle hayatını kaybetti. Ayrıca kömürden dolayı yılda 3 bin 70 erken doğum olduğu belirtildi.