Yanardağlar harekete geçti

HABER MERKEZİ

İzlanya ve İtalya’nın ardından Japonya’da yanardağ patlaması yaşandı. Kagoşima eyaletine bağlı Suwanose Adası'ndaki Otake Yanardağı önceki gece yerel saate göre saat 02.57 sıralarından patlama meydana geldi. Patlamanın ardından yanardağın ağzından kopan kaya parçaları 1 kilometre uzağa yayıldı.

Kyodo ajansının yerel otoritelere dayandırdığı habere göre, yanardağın çevresinde yer alan yerleşim bölgelerinde ölen ya da yaralanan olmadı.

Olası yeni patlamaların, yanardağ ağzından kopartacağı kaya parçalarının 2 kilometrelik mesafeye yayılabileceği uyarısı yapıldı.

İtalya'nın güneyindeki aktif yanardağlardan Etna’da da volkanik faaliyet devam ediyor. Dağın püskürttüğü küller 4 ila 6 kilometreye kadar yükseldi. Sicilya Adası'ndaki 3 bin 326 metre yüksekliğindeki Etna Yanardağı, 16 Şubat'tan bu yana 16'ncı kez lav ve kül püskürttü.

Geçtiğimiz hafta, İzlanda'nın Reykjanes Yarımadası'nda bulunan Fagradals Yanardağı'ndaki lav püskürmesi dron kamerasıyla kaydedildi. İzlanda'da bir dron operatörü, ulaşım için yolu bulunmayan yanardağın yakınlarına, kara rağmen 7 kilometre bisiklet sürerek ulaştı. Engebeli arazide 1,5 saatlik yolculuk sonrası operatör, Fagradals Yanardağı'ndaki kratere yakın mesafeden lav püskürmesini görüntülemeyi başardı.

12'nci yüzyıldan bu yana patlama yaşanmayan yanardağın faaliyete geçmesinin ardından çok sayıda bilim insanı, arama kurtarma personeli, fotoğrafçı ve doğa meraklısı bölgeye akın etmişti. Yanardağdaki patlamanın öncesinde çok sayıda deprem meydana gelmişti.