Hastanede tedavi gören koronavirüs hastaları için verilen ‘refakatçi izni’ yeni bir borsa yarattı. Yandaş Akşam gazetesi ise bu gelişmeyi manşetine taşıyarak müjde gibi sundu.

Yandaş Akşam, ‘korona refakati’ni müjde gibi sundu: Sektör oluştu!

MEDYA SERVİSİ

Türkiye'de son günlerde artışa geçen koronavirüs salgınıyla birlikte test sonucu pozitif çıkıp servise alınan hastalara parayla bakılmaya başlandı. Sosyal medyada refakatçi borsası oluşurken, 'Covid-19 hastasına bakılır' ilanlarıyla müşteri arayanların 24 saatlik ücret olarak 500-800 TL istediği görüldü.

İktidarın kontrolündeki gazetelerden Akşam ise bu gelişmeyi ‘müjde’ gibi paketleyerek “800 TL’ye korona refakati” ifadeleriyle manşetine taşıdı.

“Hastanede tedavi gören bakıma muhtaç korona hastaları için verilen refakatçi izni yeni bir sektör yarattı” denilen haberde, refakaçilerin de görüşlerine yer verildi. Haberde oluşan ‘piyasayla’ ilgili detaylı fiyat bilgileri verildi. Ayrıca bir refakatçinin “Korkacak bir şey yok burada, çalışıyoruz” sözleri aktarılarak, söz konusu iş teşvik edilmeye çalışıldı.

Akşam gazetesinin haberinde şu ifadeler kullanıldı:

‘KOVID-19 KONUSUNTA TECRÜBELİ’

“Koronavirüs hastalarının bakıma muhtaç yakınlarına refakatçi olma izni veriliyor. Kiminin yakını risk almak istemiyor, kimi riskli grupta bulunuyor. Bakıcı firmalarından çalışan özel refakatçiler bu alanda önemli bir görev üstleniyor. Bu süreçte, sosyal medya üzerinde kurulan refakatçi gruplarında verilen ‘Kovid-19 hastasına bakılır’ ilanları dikkat çekti. Bazı kullanıcıların testi pozitif çıkan yakınına, günlüğü 250 liradan refakatçi aradığı da görüldü.

Refakatçi ilanı veren kullanıcılardan birinin, “Özbek kadın bakıcı. Kovid-19 hasta bakımında tecrübeli. 5 yıldır İzmir’de saygın ailelerde yaşlı/hasta bakımı üzerinde referanslı” şeklinde ifadeler kullandığı görüldü. İlan sahiplerinden bir diğeri ise bakıcıların 700-800 liraya baktığını kendisinin ise 600 liraya refakatçi olduğunu belirtirken, şunları kaydetti: “Antikorluyum. Hastana baktıracaksan baktır, riskini ben düşüneyim.”

Refakat ettiği hasta odasında yaşadıklarını anlatan Demir Türkmen, “Tedbirlerimi alıyorum” dedi. Diğer refakatçi Ahmet Ağahan ise “Korkacak bir şey yok burada, çalışıyoruz” diye konuştu.”

yandas-aksam-korona-refakati-ni-mujde-gibi-sundu-sektor-olustu-816477-1.